Ghid turistic Patan

Recomandat pentru: situri religioase, puncte de interes, arhitectura, simbol turistic, arta, lacasuri de cult, plimbari in aer liber

Despre Patan

Patan este unul dintre cele mai importante orase din Nepal, localizat in partea sudica a vaii Kahtmandu. Pentru a ajunge in Patan puteti lua un microbuz din Kathmandu. Calatoria costa 12 rupii. Exista si o alta varianta, aceea de a calatori cu taxiul, insa o astfel de cursa este mai cstisitoare – 200-350 de rupii, adica intre 3 si 5 dolari. Tot din Kathmandu mai puteti lua si autobuzul si veti plati intre 15 si 20 de rupii. Chiar daca o calatorie cu taxiul este mai scumpa, va recomandam sa procedati asa, deoarece autobuzele si microbuzele sunt vechi si tind sa se aglomereze cu localnici.

Orasul este cunoscut pentru mostenirea sa culturala, mai ales pentru traditiile care inca se pastreaza. Patan este numit orasul festivalurilor si al sarbatorilor, al artei fine si al fabricarii de statuete sculptate.

In Patan veti gasi o Piata Durbar, impanzita de temple, statui si palate. In plus fata de acestea in Patan se mai gaseste si muzeul omonim. Intrarea in piata costa 200 de rupii, insa ceea ce veti gasi acolo este nepretuit. In Durbar veti gasi un palat, un muzeu si foarte multe temple.

Daca veti intra prin capatul sudic al pietei veti trece pe langa templul Krishna, construit in 1647; un clopot imens care dateaza din 1737 si este batut o singura data pe an; templul Shankar Narayan, cu doi elefanti din piatra care stau ingenuncheati la intrare; templul Yognarendra; doua temple mai mici, dedicate lui Vishnu, care dateaza din 1590 si 1652; cel mai vechi templu din complex, care dateaza din 1566; un alt templu dedicat lui Krishna, considerat a fi o opera de arta arhitecturala; templul Vishwanath, cu doi elefanti si doi calareti din piatra asezati la intrare; templul Bhimsen, construit in 1680.

Veti gasi foarte multe atractii turistice si in afara Durbar, precum templul Mahaboudha, Rudravarna Mahavihar, templul Machchhendranath, templul de Aur sau Hiranayavarna Makavikar, templul Kumbheshwar, dar si Stupa Ashok, aflata in centrul vechi.

Fiind un centru traditional al obiectelor handmade, din Patan puteti cumpara foarte multe bijuterii, statuete ale lui Buddha si masti. De asemenea, mai puteti achizitiona si carti sau tablouri traditionale.

Dintre restaurante va recomandam Cafe de Patan, Patan Museum Cafe, Downtown, La Soon, Summit Hotel, Roadhouse, Lazy Gringo sau Bakery Cafe.

Chiar daca Patan este foarte aproape de Kathmandu, va recomandam sa alegeti un loc de cazare in oras, nu in capitala, deoarece veti avea parte de mai multa liniste, mai mult spatiu si mai putin haos. Dintre locurile de cazare va recomandam Cafe de Patan, cu preturi care pornesc de la 700 de rupii si ajung pana la 1200 de rupii; Newa Chen, unde camera costa intre 20 si 30 de dolari pe noapte; Sanu’s House, unde o camera single costa 375 de rupii, cu mic dejun inclus; Hira Guest House, cu camere la preturi cuprinse intre 50 si 60 de dolari.

Patan