Despre Niger

Republica Niger este cea mai mare tara din Africa de vest, cu o suprafata teritoriala de 1.267.000 km². In conditiile in care numara putin peste 16 milioane de locuitori, densitatea este de doar 12,1 locuitori/km². Situata intre Africa Neagra si Africa Alba, Nigerul este o tara fara iesire la oceanul planetar, fiind marginita de Nigeria si Benin, in sud, in timp ce in vest se invecineaza cu Burkina Fasso, la est cu Ciadul, iar in regiunile nordice are granita comuna cu Libia si Algeria. Trei sferturi din aria geografica a tarii este acoperita de desertul Sahara, cu zone de podis ce depasesc doar pe alocuri 300 m, incluzand aici si zona cu dune de nisip Ténéré, iar masivele muntoase cele mai reprezentative sunt Aïr (1798 m) si Munti Tibesti. Numele statului a fost preluat de la fluviul omonim, de altfel, singurul curs de apa permanent la nivelul tarii si navigabil pe o suprafata de 300 km, de la Niamey pana la Goya, oras situat la granita cu statul Benin.

Teritoriul de astazi al Nigerului a fost ocupat de Franta la sfarsitul secolului XIX si inclus in anul 1922 in Africa Occidentala Franceza, statut pe care l-a pastrat pana in anul 1958, cand devine republica autonoma in cadrul Comunitatii franceze, pentru ca doi ani mai tarziu sa isi declare independenta sub numele Republica Niger.

Situatia economica precara si instabilitatea sociala ce au urmat proclamarii independentei, conduc la o lovitura militara in anul 1974, conditii in care pana la inceputul deceniul noua al secolului trecut, statul este condus de diversi reprezentanti ai armatei. Astazi, Nigerul este o republica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine Parlamentului unicameral, iar puterea executiva este exercitata de presedinte si de primul ministru. O tara predominant islamica, unde majoritatea populatiei locuieste in zonele de sud si vest ale tarii, Nigerul se numara printre statele cele mai slab dezvoltate la nivel mondial, desi dispune de importante resurse naturale, iar speranta de viata a localnicilor nu depasteste 52,51 ani pentru barbati si 55,13 ani pentru femei, in conditiile in care economia este bazata, in principal, pe activitatile agricole si cresterea animalelor.

Orasul Niamey, situat pe malul fluviului Niger, in partea de sud-vest a tarii, a avut in trecut rolul de resedinta administrativa a coloniei Niger, iar in anul 1960 devine capitala a republicii. Astazi, Niamey este cel mai reprezentativ centru urban si economic al tarii si un important punct ce legatura cu Africa Occidentala. Capitala gazduiste un interesant Muzeu national, ce etaleaza colectii de arta africana si musulmana. O atractie turistica deosebita o reprezinta si Marea Moschee, celebra pentru cupola decorata cu placi ceramice de culoarea smaraldului, fara a uita, insa, o interesanta gradina botanica si una zoologica. Cel mai mare oras din nordul tarii este Agadez, unde se afla una dintre cele mai frumoase moschei din tara, construita in secolul XVI, etalon al orasului, alaturi de Palatul Sultanului Aïr. Daca veniti aici in concediu, in luna decembrie, incercati sa nu ratati festivalul Aïr, ocazie de mare sarbatoare pentru populatia de pastori tuaregi, rezidenti in aceasta parte a tarii.

Un loc deosebit de interesant este orasul Maradi, recunoscut pentru comertul cu articole din piele de capra. Pietele sunt, de altfel, o constanta atractie pentru turisti, atat pentru interesul cu care comerciantii inceaca sa-si vanda marfa, dar si prin amalganul de culori si arome ce nu va pot lasa indiferenti. Marandi, nu numai ca dispune de numeroase edificii istorice importante, precum moscheea Dan Kasswa, Centrul de artizanate sau cladiri istorice, dintre care cea mai impresionanta este Casa guvernatorului, dar aici aveti ocazia sa admirati superbele parcuri si gradini cu care este decorat orasul.

Considerata una dintre tarile invaluite in mister ale continentului african, cu intinse teritorii locuite de triburi pastratoare a unor traditii pe care le credeati de mult uitate, Republica Niger reprezinta o destinatie interesanta in randul turistilor dominati de un puternic simt al aventurii.