Despre Bergen

Situat in Vestul Norvegiei, orasul Bergen, cu o populatie de aproximativ 240.000 de locuitori, este al doilea oras ca marime din acest stat. Pana in anul 1299 Bergen a fost capitala Norvegiei iar incepand cu anul 1979 Cartierul “Brygenn” (din Bergen) se regaseste pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, in limba norvegiana “brygenn” insemnand “debarcader”.

Oras situat intre 7 munti, Bergen si-a obtinut de-a lungul anilor titlul de “primul oras din lume la numarul de precipitatii anuale”, caracteristica confirmata de media precipitatiilor inregistrate anual ce are valoarea de 2250 mm/metru patrat. Aceasta cantitate ridicata isi gaseste motivatia in imposibilitatea curentilor de aer veniti dinspre Marea Nordului de a se ridica suficient, stagnand in interiorul arcului format de cei 7 munti, asa incat se formeaza nori de ploaie uneori crescand umiditatea pana la 100%. In ciuda faptului ca ploaia insoteste orasul aproximativ 240 de zile pe an, turismul nu este afectat, intrucat indifferent de vreme peisajele superbe iti taie respiratia. Muntii inalti vor fi plini de zapada chiar si in luna iulie, fiordurile vor reflecta natura ca intr-o oglinda, iar comfortul din timpul calatorii va fi asigurat de reteaua dezvoltata de cai ferate norvegiene.

De departe, unul dintre cele mai faimoase locuri din Bergen este piata de peste. Aceasta piata se deschide in fiecare zi incepand cu ora 10.00 si nu se aseamana cu pietele Europene deoarece, aici, nu numai ca se vinde peste proaspat, ci este gata preparat in numeroase feluri apetisante ce-ti lasa gura apa. Vanzatorii de la standuri se arata dispusi sa te lase sa incerci din gustari, asa incat in urma unei singura ture prin piata te alegi cu stomacul plin. Pestele gatit de aici este pescuit din Marea Nordului: somon, rechin, creveti, si chiar balena. Pe langa gustarile din peste, in piata de mai gaseste si produse din carne de ren sau élan, numeroase tarabe cu suveniruri si standuri de unde iti poati achizitiona o blana care sa te protejeze de vremea capricioasa.

Casutele din zona sunt mici si colorate, majoritatea fiind locuri de unde poti achizitiona diferite suveniruri, de la Super Moose (un elan de plus imbracat in costumul lui Superman) la troli haiosi, caschete de vikingi, cani decorate cu imaginea unui cap de ren cu nasul rosu  si globuri pentru pomul de iarna. O alta de neratat atractie in Bergen este drumetia pe muntele Floyen. Ajuns pe cumile inalte ale muntilor, panorama supra orasului este superba iar daca vremea este favorabila se pot observa si muntii si fiordurile din zona.

Despre Norvegia se stie ca are radacini vikinge. In apropiere de Bergen se afla o biserica medievala din lemn, de altfel singura care a mai ramas pe intreg teritoriul Scandinaviei, care se numeste Fantoft Stave. Biserica se afla situata in inima padurii, insa desi drumul este anevoios privelistea este minunata fara doar si poate. Un alt lucru important de stiut daca se vrea a se vizita Norvegia este strictetea legislatiei in ceea ce priveste consumul de alcool. In acest sens, toate rafturile cu bauturi alcoolice se inchid in jurul orelor 19.00 iar pretul acestora este foarte ridicat.