Ghid turistic Stavanger

Recomandat pentru: muzee, puncte de interes, atractii inedite, cultura, situri religioase, plimbari in aer liber, arhitectura

Despre Stavanger

Stavanger este un municipiu, al patrulea ca marime din Norvegia, cu o populatie putin peste 125000 de locuitori. Se afla localizat pe coasta sud-estica, in regiunea Rogaland, districtul Jæren, avand iesire la Marea Nordului. Orasul este capitala petroliera a Norvegiei, acesta dezvoltandu-se foarte mult in urma descoperirii petrolului in Marea Nordului.

Stavanger este unul dintre cele mai vechi orase din Norvegia. Partea veche a sa este formata din 173 de cladiri din lemn, protejate si restaurate, datand de la sfarsitul anilor 1700 si inceputul anilor 1800. Incepand din anul 1975 zona a fost introdusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Cele mai multe dintre case sunt mici si vopsite in alb. Acestea sunt cele mai vechi constructii din oras, dupa catedrala si capela. Catedrala este cea mai veche din Norvegia, datand din anii 1100-1150, aceasta fiind situata in Piata Catedralei. Un alt punct de atractie a orasului este strada Øvre Holmegate, aflata in zona centrala, unde toate casele sunt vopsite in culori luminoase. Puteti gasi aici magazine de specialitate, cafenele si magazine de arta.

Printre cele mai vizitate obiective turistice din Stavanger sunt muzeele orasului. Muzeul Petrolului Norvegian a fost deschis in anul 1999, are aproximativ 5000 m² si este vizitat de aproape 100000 de persoane anual, fiind singurul muzeu de petrol din Europa. Muzeul Stavanger a fost fondat in anul 1877, iar din 2010 acesta s-a contopit cu Muzeul de Arta Rogaland, fiind astazi un muzeu regional de istorie culturala, istorie naturala, arta, istorie marina si industriala, avand in total 8 specializari. Un alt muzeu, Muzeul de Arheologie al Universitatii din Stavanger, contine peste 12000 de exponate din regiunea Rogaland, fiind vizitat de aproape 50000 de oameni anual.

Numeroase obiective de vizitat se gasesc si in jurul orasului Stavanger. Cel mai cunoscut este de departe Preikestolen, o stanca care se inalta la 604 m deasupra golfului, aceasta fiind localizata la est fata de Stavanger. Este cea mai des folosita imagine atunci cand este prezentat orasul Stavanger. O alta atractie spectaculoasa este Kjerag, un varf stancos cu o inaltime de 1000 m. Atat Preikestolen, cat si Kjerag se afla in fiordul Lysefjord. Fiordul Lysefjord se afla intre localitatile Forsand si Lysebotn, are 42 km lungime si stanci inalte de 1000 m care cad direct in apa, fiind unul dintre punctele culminante ale naturii Norvegiei.

La sud de Stavanger, in localitatea Klepp se afla Jærstrendene, cele mai lungi plaje din Norvegia, 11 km, plajele sunt nisipoase, existand zone mari de dune de nisip si o flora si fauna deosebita. Tot in zona se afla si Jæren, care contine zone intinse de plaje de nisip si dune, pietre rotunde si rauri cu somon. In apropiere de aeroportul din Stavanger se afla plaja Solastranden, o plaja superba de 2,3 km lungime cu dune de nisip, o zona pentru sporturi de vant si apa.

Cel mai cunoscut monument din zona este probabil Sverd i fjell (Cele trei sabii), acesta fiind locul unde Harald Hårfagre a obtinut in anul 872 o importanta batalie, acesta devenind primul rege al Norvegiei. Monumentul reprezinta pacea, unitatea si libertatea. La el se poate ajunge cu autobuzul 29 din Stavanger, acesta fiind localizat in afara orasului, in partea sud-vestica.

Stavanger