Transport Noua Zeelanda

Autobuzele destinate rutelor lungi sunt denumite „coaches”, in timp ce autobuzele care efectueaza curse pe distante scurte, cu opriri in apropierea marilor hoteluri, sunt o modalitate foarte eficienta de transport in Noua Zeelanda. In afara de confort, pretul calatoriei este accesibil si celor conditionati de un buget limitat. Cel mai important operator in domeniu este InterCity, care dispune de autobuze ce acopera si cele mai indepartate regiuni ale tarii, iar pretul calatoriei variaza in functie de sezonul turistic. InterCity incearca sa-i atraga pe turisti prin oferta de carduri de calatorie la care beneficitati de reduceri substantiale.

Exista cateva trenuri care fac legatura intre Wellington si Auckland. Chiar daca nu dispune de un sistem extins de rute feroviare, calatoria cu trenul in Noua Zeelanda va ofera ocazia sa admirati peisaje dintre cele mai interesante, fiind, de altfel, destinate in special turistilor. O ruta spectaculoasa este de la Chritchurch la Picton cu trenul TranzCoastal. In timp ce trenul TransAlpine care face legatura intre Churchchrist si Coasta de vest, ocazie cu care veti traversa Rezervatia Orana Wildlife. Preturile sunt ceva mai ridicate comparativ cu cele ale autobuzelor, dar beneficiati de discout daca faceti rezervarea in avans. In afara de trenurile mentionate mai sus, exista un singur tren de calatori – Taieri Gorge – care face legatura intre Dunedin si Middlemarch.

Pentru mai multa flexibilitate, inchirierea unui autoturism este de departe cea mai buna varianta de explorare a tarii. Tot ce aveti nevoie este un carnet de conducere valid (il puteti folosi si pe cel romanesc). Autoturismul se conduce pe partea stanga a sensului de deplasare. Nu uitati sa va puneti centura de siguranta cand porniti la drum si incercati sa nu depasiti limitele de viteza stabilite la 100 km/h in afara oraselor si la 50 km/h in zonele urbane. Tara dispune de o infrastructura rutiera moderna, iar traficul este mai aglomerat la orele de varf in Auckland si Wellington. Nu veti avea probleme cu alimentarea cu combustibil, avand in vedere ca benzinariile functioneaza non-stop si le intalniti pe drumurile de acces spre principalele zone urbane. Daca intentionati sa explorati tara pe cont propriu, ar fi indicat sa luati legatura cu New Zeeland Automobile Association care va poate oferi harti si informatii actualizate despre anumite rute pe care doriti sa le parcurgeti.

Daca sunteti pasionati ai mersului cu bicicleta, le puteti inchiria la un pret avantajos. Temperaturile placute, traficul relaxat, mai ales in afara oraselor, fac din plimbarea cu bicicleta o adevarata placere. In majoritatea mijloacelor de transport exista locuri special amenajate pentru depozitarea bicicletelor, pentru care nu trebuie sa plati taxe suplimentare.