Ghid turistic Amsterdam, Olanda. Informatii utile pentru o vacanta in Amsterdam si recomandari ale turistilor privind obiectivele turistice din acest oras

Ghid turistic Amsterdam

Amsterdam este capitala oficiala a Olandei, unul dintre cele mai frumoase orase din Europa. Veti gasi aici o multime de lucruri de vazut si de facut si oameni prietenosi.

Exista si o legenda legata de intemeierea capitalei olandeze, Amsterdam. Conform acesteia, doi pescari frizi, impreuna cu cainele lor, au inaintat cu barca pe raul Amstel pana in aceste locuri, in care s-au hotarat sa ramana. Cu timpul, langa digul (dam) ridicat pe Amstel s-a statornicit o asezare permanenta care, in anul 1275, a fost recunoscuta ca atare de Floris V, conte de Holland. Prezenta barcii si a cainelui pe emblema capitalei olandeze aminteste de aceasta legenda.

In anul 1300, asezarea a capatat statutul de oras, iar in anul 1420 a fost sapat canalul Singel, conceput initial ca un sant de aparare.

Treptat, dupa ce negustorii bogati si giuvaergii din Anvers s-au refugiat aici din calea spaniolilor, Amsterdam a devenit o importanta si prospera localitate. Tot aici si-au gasit adapost si evreii din Peninsula Iberica, izgoniti de biserica catolica. Acestia, prin iscusinta lor in comert si slefuirea diamantelor, au contribuit la bunastarea orasului.

Secolul XVII va ramane in istoria orasului ca secolul de aur. Inceputul sau marcheaza debutul expansiunii pe mare si constituirea Companiilor Indiilor Olandeze (1602 si 1621), infiintarea bancilor (1609) si a bursei. In anul 1648 se proclama eliberarea totala de sub tutela spaniola. Tot in aceeasi perioada (1630) ajunge aici si cunoscutul pictor olandez Rembrandt.

A urmat perioada celor doua razboaie mondiale. Chiar daca nu a avut soarta Rotterdam-ului, care a fost distrus aproape in totalitate, rezistenta sa in fata agresiunii germane a fost unul dintre motivele pentru care orasul a primit din partea reginei Wilhelmina dreptul de a-si inscrie pe stema cuvintele: Heldhafting, Vastberaden, Barmharting (in traducere, Eroic, Hotarat, Milos).

Dezvoltarea orasului Amsterdam a continuat si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar viata artistica bogata l-a mentinut in randul marilor capitale culturale ale lumii.

O vizita in acest oras poate incepe cu o plimbare in centrul orasului, in care veti putea admira arhitectura fermecatoare, ce dateaza din secolul al XVII-lea. Centrul orasului Amsterdam are forma unei potcoave, si este inconjurat de patru canale faimoase numite Singel, Herengracht, Keizersgracht si Prinsengracht. In centru exista o multime de magazine mici dar interesante si centre comerciale mari. Amsterdam Centrum este inca un cartier rezidential, cu multe baruri si restaurante, dar si cu cladiri istorice si muzee. Un exemplu de amestec vechi cu nou este gotica Oude Kerk (Biserica Veche), pe Voorburgwal Oudezijds, cea mai veche biserica din Amsterdam, care este acum inconjurata de vitrine cu prostituate. Centrul medieval este zona cea mai vizitata din Amsterdam. Piata Dam este considerata cea mai interesanta zona a sa, dar la fel de interesante sunt si zonele Nieuwmarkt si Spui. Red Light District este, de asemenea, o parte din Centrul Vechi.

Canal Ring face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO; acesta a fost construit in secolul al XVII-lea. Jordaan este o zona cu o multime de galerii de arta, buticuri si restaurante. Include, de asemenea, Haarlemmerbuurt si Western Islands. Plantage este o zona plina de verdeata, cu gradini botanice si Zoo. Include, de asemenea, Weesperbuurt si Eastern Islands. Una dintre zonele principale din Amsterdam este sudul orasului; o execursie in Amsterdam nu este completa fara o vizita la Cartierul Muzeelor. Va puteti relaxa in Vondelpark, sau merge la vanatoare de chilipiruri in Piata Albert Cuyp. In timpul verii, unul dintre cele mai bune locuri pentru o dupa-amiaza relaxanta este Vondelpark. Cu un pic de noroc puteti prinde un concert (gratuit) in aer liber in apropierea apei. Imprejurimile parcului gazduiesc Rijksmuseum, cu colectia sa de arta olandeza expansiva si Muzeul Van Gogh. Old West este o zona fermecatoare construita in secolul al XIX-lea. Bijlmer este un cartier de blocuri separate de suprafete verzi. Aici locuiesc peste 150 de nationalitati, de multe ori asociate cu crima si jafurile. Siguranta in acest cartier a fost imbunatatita in mod remarcabil in ultimii ani, dar inca este in mare parte vizitat de calatori aventurosi (si fani ai fotbalului).

O solutie foarte avantajoasa pentru cei care prefera turismul cultural este achizitionarea Amsterdam Pass-ului. Acesta poate fi ridicat de la punctele de informare turistica VVV, si pe baza lui se poate intra gratuit in majoritatea muzeelor din Amsterdam, se poate calatori gratuit pe tramvai, autobuz, metrou. Suplimentar, se ofera o croaziera gratuita pe canalele din Amsterdam si un discount de pana la 25% in mai multe restaurante. Costul Amsterdam Pass-ului este de 42 de euro / 24 ore, 52 euro / 48 de ore si 62 de euro pentru 72 de ore.

Amsterdam este un oras frumos, captivant si energic, care poate incanta orice tip de calator, deoarece ofera cate ceva pentru toata lumea! Desi doua sau trei zile nu sunt suficiente pentru a vizita tot ce poate oferi Amsterdam din punct de vedere turistic, varianta city-break-ului in capitala olandeza este printre cele mai cautate oferte de catre turisti. Si cum spre Amsterdam exista curse aeriene directe la preturi rezonabile, ideea unui scurt sejur in acest oras nu poate fi decat o buna varianta de petrecere a timpului liber!

Spune si prietenilor tai:

Mai multe despre Amsterdam

Top evenimente

Iun

30

Festivalul Artei Olandeze de la Amsterdam

Festivalul principal al artei din Tarile de Jos prezinta muzica clasica, opera, teatrul, dansul, muzica pop, dance, muzica din …

Detalii

Iul

15

Festivalul „Over Het IJ” de la Amsterdam

Festivalul de 11 zile al teatrului experimental are loc pe debarcaderul NDSM din nordul Amsterdamului. Aproape 24 de spectacole …

Detalii

Aug

5

Parada Gay din Amsterdam

Una dintre cele mai mari evenimente gay din Europa este tinut in miezul verii. Punctul culminant il reprezinta o …

Detalii

Aug

26

Festivalul Cultural Uitmarkt de la Amsterdam

Nu mai putin de o jumatate de milion de impatimiti ai culturii se reunesc in weekend-ul Uirmarkt, un festival …

Detalii

Aug

26

Festivalul „De Parade” de la Amsterdam

De Parade este un fel de carnaval cultural ambulant, un eveniment in continua miscare, care trece prin Rotterdam, Haga …

Detalii

Top obiective turistice

Canalele din Amsterdam

Canalele din Amsterdam

Asemanat cu Venetia, Amsterdamul este un oras acvatic. Amsterdamul are peste 100 de kilometri de canale, dispuse in ceruri …

Detalii
Muzeul Van Gogh din Amsterdam

Muzeul Van Gogh din Amsterdam

Muzeul Van Gogh (Rijksmuseum Vincent van Gogh) este situat in Amsterdam, Olanda. Muzeul nu adaposteste doar lucrarile semnate de …

Detalii
Manastirea Begijnhof din Amsterdam

Manastirea Begijnhof din Amsterdam

Begijnhof, un mic parc astazi, este la origine o curte interioara, cea mai veche din Amsterdam. Se afla foarte …

Detalii
Muzeul Anne Frank din Amsterdam

Muzeul Anne Frank din Amsterdam

Muzeul Anne Frank este una dintre cele mai populare atractii turistice din Olanda. Anne Frank a fost o adolescenta …

Detalii
Parcul Vondel din Amsterdam

Parcul Vondel din Amsterdam

Vondelpark este un parc mare (cu o suprafata de 47 de hectare) si foarte frumos, aflat la granita dintre …

Detalii