Ghid turistic Haga

Recomandat pentru: cultura, plimbari in aer liber, arta, muzee, arhitectura, cladiri administrative, expozitii

Despre Haga

Haga este un fel de Geneva a Olandei (adica un oras al sediilor de importante institutii internationale). Aici isi au sediile guvernul si parlamentul olandez, Curtea Suprema de Justitie, Curtea Penala Internationala, Europol, tribunale internationale, Curtea Permanenta de Arbitraj, NATO si ONU. Aici locuieste si Regina Beatrix. Practic, Haga este capitala administrativa a Olandei.

Inevitabil, calitatea turistica este alta la Haga fata de veselul si coloratul Amsterdam. Orasul este mai sobru, oamenii mai linistiti (desi este unul dintre orasele mari din Olanda, pe locul al treilea in top, cu 500.000 de locuitori, dupa Amsterdam si Rotterdam), mai putini turisti si mai multi oameni de afaceri.

Nu subestimati insa lucrurile pe care le puteti face in Haga. Acesta este un oras cu un potential cultural extraordinar, cu zeci de muzee, care mai de care mai diverse, cu monumente istorice perfect pastrate de acum 5-600 de ani, cu arhitectura frumoasa clasica olandeza, cu un lac in mijlocul orasului (iazul Hofvijver, plin de ratuste) si cu un palat regal.

Nu este insa chiar un oras-muzeu. Mai departe de zona veche a Hagai se afla cartierele noi, cu cladiri de birouri inalte, de sticla, dintre care se remarca cel mai inalt zgarie nori din oras, Hoftoren sau De vulpen, de 142 de metri inaltime.

Daca vreti sa va simtiti ca niste uriasi, precum Gulliver in Liliput, neaparat sa mergeti, cand ajungeti la Haga, in oraselul miniatural Madurodam. E un parc de distractii in care totul este construit in miniatura. Se gaseste in suburbia Scheveningen a Hagai. Biletul costa 14,5 euro pentru adulti si 10,5 pentru copii.

Haga este la distanta de o ora cu trenul din Amsterdam, iar biletul de tren dus intors costa 20,8 euro. Va recomandam sa va faceti timp macar o zi sa vizitati Haga. Veti gasi numeroase atractii turistice interesante si nu veti regreta alegerea facuta!