Ghid turistic Nizwa

Recomandat pentru: shopping, cetate, defileu, ruine, natura, istorie

Despre Nizwa

Fosta capitala a orasului, cel mai mare oras al regiunii Al Dakhiliyah, Nizwa este situat la 140 de kilometri distanta de Muscat. Cu o istoie bogata, cu marturii istorice si o mostenire culturala demna de invidiat, orasul este destinatia a peste un milion de turisti, anual. Considerat preintre cele mai vechi orase din tara, de-a lungul istoriei, orasul a fost un important centru comercial, religios, educational, de arta si politic. Marea moschee Jama, a fost situat chiar in inima centrului religios de studiu islamic. Importanta sa este data si de locatia strategica, orasul fiind situate la intretaierea drumurilor ce leaga capitala Muscat si orasul Dhofar, de restul regiunilor tarii.

Inconjurat de munti din toate cele patru puncte cardinale, Nizwa beneficiaza de peisaje uluitoare, climatul fiind unul destul de neprietenos, cu zile caniculare vara, cand temperatura poate ajunge si la 47 de grade, iernile fiind ploioase si cu presiune atmosferica joasa.

Nizwa vine in intampinarea turistilor cu trei principale locuri de atractie turistica, Nizwa Fort, Nizwa Souq si Falaj Daris.

Nizwa Fort este unul din cele mai vizitate locuri, cetatea fiind ridicata de Imam Sultan Bin Saif Al YA’rubi, in anul 1668. Pet imp de pace si razboi era reprezentanta autoritatilor locale si de stat precum si sediul administrativ al clericilor. De o importanta militara de netagaduit, cetatea a fost un pilon important in lupta pentru apararea orasului impotriva agresiunilor imperiilor de la acea vreme, orasul fiind dorit, in special pentru proprietatile curative ale apelor ce izvorasc din muntii inconjuratori.

Nizwa Souq, renumit pentru obiectele artizanale din lemn si ceramica si pentru agricultura infloritoare ce se practica in vremurile indepartate, este unul dintr cele mai importante centre alaturi de Muttrah. Aici veti gasi vanzatori si comercianti ce va ofera produse de toate genurile, plecand de la fructe si legume, carne, condimente, pana la aur si argint. Orasul mai este renumit si pentru micile ateliere de bijutieri, care prelucreaza in mod special argintul, in interiorul tarii find considerat cel mai important centru, din acest punct de vedere. Un alt domeniu pentru care Nizwa este recunoscut este cel al prelucrarii cuprului, localnicii faurind cu maiestrie cafetiere, ceainice, sabii dar si obiecte din piele si lut. In fiecare vineri dimineata, aici functioneaza un bazar, de unde puteti cumpara diverse obiecte frumoase si intersante. Aici mai puteti lua parte la Festivalul Dulciurilor, cunoscut de localnici sub numele de Eid.

Falaj Daris este considerat inima orasului, prin faptul ca asigura nevoile de apa pentru intreaga zona si pentru plantatiile din apropiere, alte doua asemenea zone in Oman fiind Al Ghantuq si Dhoot, si ele ocupand un rol deosebit de important, in viata si activitatea cotidiana a orasului. Aici se practica cu precadere agricultura, plantatiile de curmal putand fi intalnite peste tot, producerea de dulciuri si tabacirea pielior fiind si ele dintre cele mai importante activitati.

Un alt loc fermecator, nu departe de oras, este cascada Tanuf, loc ce va recomandam sa nu-l ratati pentru unicitatea sa.

In oras functioneaza centre educationale destul de importante, printre ele numarandu-se Nizwa University, Colegiul pentru Stiinte Aplicate, Scoala Indiana, recunoscuta in toata lumea si un Colegiul Tehnic.

In arealul orasului veti gasi doar trei hoteluri, dar acest lucru nu constituie un impediment, deoarece oferta in locuri de cazare este destul de bine creionata si in orasele din imediata apropiere a orasului. Golden Tulip, Majan Guest Hotel si Safari sunt cele trei unitati de cazare ca va stau la dispozitie chiar in oras.

Ca sa luati masa in Nizwa, noi va putem recomanda One World, Hungry Bunny, Bahjat Al Sham, Spice Village si Pizza Hut.

In caz ca doriti sa va faceti o siesta placuta dupa masa, parcul Falaj Daris, pe care vi l-am descris si mai sus, va ofera conditii pentru o plimbare agreabila.

In Nizwa se poate ajunge din Muscat cu autobuzul, traseele 15 si 23 starbatand cei aproximativ 200 de kilometri, in circa doua ore.

Nizwa