Ghid turistic Salalah

Recomandat pentru: plaja, camile, testoase, snorkeling, natura, peisaje

Despre Salalah

Capitala si resedinta guvernatorului regiunii de sud-est, Dhofar, Salalah este cel mai mare oras al provinciei Dhofar si al doilea din intreg Sultanatul Oman. Oras aflat pe coasta, este locul de nastere al sultanului Qaboos bin Said, detinatorul tronului, inca din 1970. Ca si celelalte importante orase arabe, Salah a fost zguduita de protestele pasnice ale Primaverii Arabe. Orasul este impartit in zece districte si suburbii, cele mai importante fiind Al-Qantra (cunoscut si sub numele de Al-Ghabria), Al-Haffa, Dahariz, Raysut si Sahlnoot.

In mod traditional capitala a regiunii Dhofar, Salalah, a cunoscut o infloritoare perioada, in decursul secolului XIII, datorita comertului intensiv practicat aici. Cultura orasului este un amestec de viata traditionala specifica sultanatului cu varfurile culturii si stilului de viata occidental.

Clima este desertica, insa in lunile iulie si august, din cauza musonului, zilele sunt noroase si adeseori insotite de furtuni. Temperaturile se situeaza intre 2- si 40 de grade, in lunile de vara umiditatea crescand pana la 90%.

Beneficiind de infrastructura unuia dintre cele mai mari porturi ale Peninsulei Arabice, Salalah este unul dintre cele mai importante porturi, facand legatura intre Africa, Orientul Mijlociu si Asia, fiind si zona cu cei mai multi investitori particulari din sultanat. Zona libera, situata chiar langa port, a devenit centrul industriei grele din Orientul Mijlociu.

Salalah este gazda a numeroase puncte de interes turistic, iubitorii de istorie, asta, cultura si civilizatie antica, fiind uluiti de numeroasele tentatii oferite de oras, in special de partea veche a orasului.

Mormantul profetului Imran este unul dintre acestea; tatal lui Mariyam(Fecioara Maria in religia islamica). Nu cred ca putem gasi cuvinte sa descriem acest loc, inconjurat de o mica moschee, cu picturi deosebite pe peretii mormantului. In timp ce admirati uluitoarea priveliste, puteti asculta versete din Coran, citite de o persoana special desemnata.

Orasul mai este atractiv si pentru locurile minunate din imprejurimi, muntii oferind o privesliste superba, imensitatea verdelui plantelor si copacilor atragand miile de turisti. Multumita climei, viata salbatica nu lipseste nici ea, in plimbarile dumneavoastra prin imprejurimi putand intalni leoparzi si hiene. Plajele deosebit de frumoase devin si mai atractive daca mentionam ca sunt locuri propice pentru de scooba diving sau snorkeling, dar si pentru a admira varietatea de pasari ce vietuiesc in zona.

Mai puteti vizita si Parcul Arheologic Al-Baleed, loc unde puteti petrece timpul in mod agreabil si va veniti in contact cu istoria si cultura preislamica a zonei si specifica orasului vechi. Langa Salalah, se afla Al Haffa, un loc deosebit de frumos, ce va va incanta privirea, datorita plajelor si vegetatiei.

Nici la capitolul cazare, orasul nu dezamageste, peste 35 de hoteluri fiind la dispozitia turistilor, Al Jabbal, Haffa House, Darbat, Arwan Al Madinah, Beit Al Waffa, Reidan sunt doar cateva din unitatile de cazare ce va asteapta sa beneficiati de conditiile si serviciile lor.

Din numeroasele locuri in care puteti lua masa (restaurante traditionale, moderne dar si fast-food), amintim Al Muahi, Pizza Hut, Udupi, KFC, Al Mirage, Al Sahra, Bin Ateeq.

Marele avantaj al orasului este ca, pe langa portul din apropiere, Salalah este deservit de propriul aeroport. Acesta opereaza curse interne, in special catre si dinspre Muscat, dar face legatura aeriana si ci cateva mari orase ale peninsulei, orase din Kuwait, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, numai Oman Air (compania nationala de transport aerian), operand cinci curse zilnic spre Muscat si doua saptamanal, catre Dubai. In decurs de desfasurare se afla lucrarile la constructia unui nou terminal international, planificat sa fie operational incepand cu 2014.

Pe sosea, drumul Muscat-Salalah dureaza mai mult de 12 ore, preferabil fiind sa alegeti varianta deplasarii cu avionul. Asa cum a specificat si mai sus, in Salalah puteti ajunge si din marile orase ale orientului, Dubai, Teheran, Haifa si multe altele.

Salalah