Ghid turistic Sur

Sur

Recomandat pentru: cetate, plaja, natura, relaxare

Despre Sur

Situat pe costa Golfului Oman, la 150 de kilometri sud de Muscat, Sur este capitala regiunii Al Sharqiyah. Astazi, navigatia inca mai ocupa o parte semnificativa a vietii orasului, in trecut Sur fiind o destinatie important pe harta navigatorilor.

Considerat, in secolul VI, drept principal punct comercial, in relatiile cu Africa de Est, aflat sub ocupatie portugheza, la inceputurile secolului XVI, eliberat mai apoi de imamul Nasir ibn Murshid, orasul a trecut printr-o revenire economica uluitoare, ca piata pentru India si Africa de Est. Aceasta dezvoltare a continuat pana la mijlocul secolului XIX, cand britanicii au desfiintat piata de sclavi existenta in port. Importanta sa in relatiile comerciale cu India, a suferit o scadere dramatica, odata cu deschiderea Canalului Suez.

Recunoscut pentru priceperea localnicilor in a construi vase din lemn(denumite sambuk sau ghanjah), Sur a fost si un loc propice de supraveghere a navigatiei in Golful Oamn si Oceanul Indian. Barcile construite aici, erau renumite in toata zona oceanica, navigatorii iscusiti ajungand cu ajutorul lor pana in Irak, China, Zanzibar, India si in alte numeroase puncte geografice, sporind renumele acestor nave prin randamentul lor in pescuitul perlelor.

Orasul are o clima desertica, cu precipitatii slabe, veri foarte caniculare, datorita locatiei sale pe coasta golfului. Inca si azi, reputatia orasului este recunoscuta pentru flota sa, vase asemantoare celor construite in vremurile stravechi, fiind folosite azi, in scopuri comerciale.

Cu peste 4000 de elevi, Colegiul de Stiinte Aplicate este de departe cel mai important centru de invatamant din oras. Oferind licente in afaceri, comunicatii, tehnologia informatiei si design, acesta este considerat unul dintre centrele de invatamant de top, ale Omanului.

Orasul vine in intampinarea vizitatorilor cu un numar de peste 30 de hoteluri de patru si cinci stele, Sur Plazza, Sur Hotel, Al Jumhour(care are si cinematograf propriu), Al Aiyjah Plaza, Bait Al Afiya, Al Faisal, Turttle Beach, Sur Beach si Mercure Hotel fiind doar cateva dintre cele mai representative unitati de cazare.

Nici oferta gastronomica nu poate dezamagi turistii, plecand de la restaurante gen fast-food, pana la restaurante de lux, apartinanad marilor lanturi occidentale. Dintre ele amintim, Zaki Restaurant, Bilad Al-Sham Garden si Pizza Hut.

In centrul orasului, pe langa cinematograful apartinand hotelului Al Jumhour, mai functioneaza si City Cinema, sporind astefel numarul locatiilor in care turistii pot viziona filme.

Orasul mai beneficiaza si de cinci parcul publice, in care va puteti relaxa, facilitatile gasite aici fiind diverse. De la distractii, pana la gradini botanice.

Aflat la doar sase kilometri sud-vest de oras, aeroportul din Sur este principala poarta de intrare in oras, avantajul de aici fiind ca puteti inchiria masini, cu ajutorul carora sa faceti mici excursii in locatiile din imediata apropiere a orasului.

Sur