Cum se ajunge in Pakistan

Calatoria cu avionul in Pakistan

In Pakistan exista trei aeroporturi internationale importante, dintre care cel mai mare, Jinnah International Airport (KHI), este situat la Karichi. Aeroportul dispune de o serie de facilitati pentru pasageri. Are doua terminale destinate special curselor internationale si unul utilizat pentru zboruri interne. Terminalele sunt prevazute cu zona de lounge, una de cumparaturi si o zona pentru restaurante. Zona de VIP lounge poate fi utilizata de catre toti pasagerii de la clasa business, iar companiile Barclay, UBL si Airblue, au zone private pentru pasagerii lor. Aeroportul ofera si servicii de bancare complete. Cele mai importante 20 de companii asiatice opereaza pe acest aeroport, iar compania nationala pakistaneza, Pakistan International Airlines, face legatura cu cele mai reprezentative orase din tara, dar si din Asia.

Al doilea mare aeroport al tarii este Allama Iqbal International Airport (LHE), situat in apropiere de Lahore. Are trei terminale si se gaseste la 15 km de centrul orasului. 13 companii internationale efectueaza zboruri de pe acest aeroport spre Abu-Dhabi, Bangkok, Doha, Dubai, iar compania Pakistan International Airlines zboara spre destinatii europene ca Amsterdam, Barcelona, Londra, Manchester, Paris dar si in Asia si America de Nord. Cel de-al treilea aeroport important este Benazir Bhutto International Airport (ISB) situat la Islamabad. Este un aeroport foarte modern, folosit, in special, de demnitari si diplomati, ceea ce ridica gradul de securitate si contribuie, uneori, la intarzierea unor zboruri. Zonele de lounge ofera servicii business pasagerilor, precum si zone vaste cu magazine duty-free, restaurate, magazine de arta si suveniruri, dar si servicii bancare complete. Pentru a ajunge de la Bucuresti la Islamabad, puteti alege un zbor pe ruta Bucuresti –Istanbul- Kuweit-Islamabad, un drum de aproximativ 8 ore, fara a mai lua in calcul escala de la Istanbul.

Calatoria cu trenul in Pakistan

Pakistanul dispune de o retea feroviara de 12.700 km de cai ferate, iar calatoria cu trenul nu este una dintre optiunile cele mai confortabilee in Pakistan. Trenurile sunt destul de incete, desi peisajele localitatilor pe care le traversati, merita toata atentia. In Pakistan, se poate ajunge cu trenul din India si Iran. In general, sunt doua categorii de trenuri, clasa I, prevazut cu aer conditionat, vagon de dormit, preferat de turisti, si cls.II. Trenul care pleaca din India, Samjhauta Express, circula miercurea si vinerea si face legatura intre Delhi si Lahore. Este ruta cel mai des folosita de turistii care aleg sa ajunga un Pakistan, cu trenul. Din Iran, exista un tren care pleaca de la Zahedan si ajunge la Quetta. Cu trenul puteti ajunge in desertul Thar, la ceea ce a fost candva parte a Drumului Matasii, cunoscuta azi, in Pakistan, sub numele de Pasul Khyber. Trenurile care pleaca din Karachi spre Peshawar, traverseaza orasele Hyderabad, Rohri, Bahawalpur, Multan, Lahore, Rawalpindi si Taxila.

Pakistanul are 35 de gari importante, dar cea mai mare este situata in Lahore si este prevazuta cu 11 platforme si ofera numeroase facilitati pentru calatori, de la magazine, la zone de resturant si puncte de informare turistica. Biletele pot fi cumparate de la casieriile garilor sau de la agentiile de turism. Rezervarea biletelor se poate face si online, cu 30 de zile inainte de plecare. Mai retineti ca, pentru clasa I, limita maxima de bagaje trebuie sa se incadreze 20 kg la cls. I si pana la 35 kg. la cls. II.

Calatoria cu autobuzul in Pakistan

Sistemul public de transport in Pakistan se bazeaza, in special, pe calatoriile cu autobuzul. Atat in capitala Islamabad, cat si in marile orase, exista conexiuni directe. In orasele periferice, nu exista decat curse sporadice. In afara de autobuze, puteti folosi si microbuzele, care circula cu destul de mare frecventa, la preturi accesibile. Sunt 10 companii de transport cu autobuzul in Pakistan, dintre care cele mai importante sunt Lahore Transport Comnpany (LTC), Dewoo Express si Niazi Express. Dewoo Express circula din Lahore in 30 de orase cu 40 de destinatii si este cea mai utilizata companie de autobuze intercity. Autobuzele sunt prevazute cu aer conditionat si ofera conditii bune de transport. LTC este o companie de stat si circula intre Lanhore si Punjab. In Pakistan, se poate ajunge cu autobuzul din India, cu plecare din Delhi via Lahore, iar din China, puteti lua autobuzul din Kashgar.

Calatoria cu masina in Pakistan

Reteaua de drumuri ai autostrazi este destul de moderna. Autostrada nationala face legatura intre Karachi si Punjab, iar Peshwar este legat, in sud, de Punjab, prin autostrada Indus. Considerata a opta minune a lumii, autostrada care leaga Pakistanul de China (Kashga), poate fi accesata din Islamabad. Pakistanul dispune de o retea de autostrazi unde limita de viteza este de 120 km/h, 40 km/h in zonele rezidentiale si 80 km/h zonele urbane. Traficul se desfasoara pe partea stanga a sensului de deplasare. Permisul de conducere de conducere romanesc nu este renunoscut in Pakistan, dar pe baza lui, puteti solicita emiterea unui permis de conducere de la autoritatile locale. In Pakistan pentru 1 L de benzina achitati 1,16 Usd, iar pentru 1 L de motorina, platiti 1.16 USD.