Castelul Akershus din Oslo

Castelul Akershus (Akershus Slott) sau Fortareata Akershus este cel mai de seama monument al Norvegiei, in a carei istorie a jucat un rol hotarator timp de mai bine de sapte secole.

Ca resedinta regala, centru administrativ si fortificatie, Fortareata si Castelul Akershus au fost atat scena unor evenimente obisnuite cat si a unora cu totul deosebite, au fost locuite si vizitate de numeroase personalitati istorice. Ca sediu al guvernului Norvegiei pentru functii oficiale si protocol de stat, Castelul continua sa fie in centrul evenimentelor istorice si astazi.

Cele doua constructii medievale se afla in partea estica a portului. In anul 1299, cand Oslo a fost numit capitala tarii, regale Hakon V a comandat construirea Castelului Akershus pentru protejarea orasului impotriva amenintarilor externe. Dupa nenumarate incendieri si batalii, fortareata a fost reconstruita pentru a rezista noilor metode de lupta, inclusive prin adaugarea in 1559 a turnului pentru armament. Intre 1580 si mijlocul secolului XVII, fortaretei i-au fost adaugate un sant cu apa si metereze. Cand Oslo-ul a fost reconstruit, dupa incidental din 1624, si redenumit Christiania, a fost reorganizat in spatele zidurilor protectoare ale cetatii. Dupa 1818, odata cu cresterea populatiei, meterezele au fost doborate. Incepand cu 1899 pana in 1963, fortareata a suferit numeroase schimbari.

Astazi, Fortareata Akershus adaposteste atat Muzeul Fortelor Armate Norvegiene si Muzeul Rezistentei Norvegiene, cat si un centru de informare.

Desi Fortareata Akershus este in continuare o zona militarizata, aceasta nu mai detine un rol important in apararea tarii, din secolul XIX devenind central administrative al fortelor armate norvegiene. Fortareata este deschisa publicului din mai pana in septembrie. Fortareata este un loc potrivit pentru recreatie, prin prezenta aleilor pietruite care incanta vizitatorii dornici de plimbari in mijlocul naturii. Pe timpul verii, in aceasta zona se organizeaza spectacole de teatru si concerte in aer liber.

Castelul Akershus contine incaperi minunat decorate, gazduind o colectie impresionanta de mobilier, tapiserii si tablouri, datand sin secolul XV-XVI, o biserica, Mausoleul Regal, Sala Banchetelor si sala destinata receptiei.

Biserica din Castel datand din 1580, este astazi principala biserica militara din Norvegia. Familia Regala a Norvegiei, cuprinzandu-i pe regii Sigurd I, Haakon V, Haakon VII, Olav V, reginele Eufemia si Maud si principesa Märtha, este inmormantata in Mausoleul Regal, situat chiar in mijlocul castelului, unde se ajunge traversand o serie de coridoare inguste cu pereti de caramida.

La iesirea din castel, zidurile dinspre mare ale fortaretei lasa vederii imaginea pacheboturilor gigantice ancorate in portul turistic din imediata apropiere, iar in plan indepartat cladirea Primariei si constructiile elegante din Aker Brygge.

Localizare

GPS - Latitudine: 59.906391, Longitudine: 10.736090

Mareste harta

Legenda

 • Castelul Akershus din Oslo
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Castelul Akershus din Oslo