Castelul din Edinburgh

Castelul Edinburgh este popular nu numai fiindca este inima simbolica a Scotiei, ci si din cauza vederilor de pe meterezele sale. Sunt atat de multe de vazut, incat aveti nevoie de minimum 3 ore pentru a nu rata ceva important.

In locul acesta au existat fortificatii, inca de cand pictii l-au folosit drept punct intarit in secolele al III-lea si al IV-lea d.H. Invadatorii englezi din nordul Angliei i-au alungat pe picti in 452 d.H., iar in urmatorii 1 300 de ani locul a cunoscut nenumarate batalii si infruntari.

De-a lungul timpului, castelul a fost stapanit de scotieni si englezi, catolici si protestanti, militari si regalitati. In secolul al XVI-lea, Maria, regina Scotiei, l-a nascut aici pe viitorul Iacob al Vl-lea al Scotiei (1566-1625), care avea sa conduca si Anglia ca Iacob I. In 1573, a fost ultima fortareata care a sustinut revendicarea Mariei ca regina catolica legitima a Britaniei, motiv pentru care a fost practic distrusa de focul artileriei engleze.

Intrati pe Esplanada, uriasa curte din fata construita in secolul al XVIII-lea ca loc de parada, care in prezent slujeste ca parcare a castelului. In luna august, zona se anima de culoare si muzica odata cu Military Tattoo, un festival cu fanfare si regimente magnific impodobite. Trecand peste podul mobil si prin camera de garda de la poarta, pe langa strajeri, veti gasi zidurile din piatra nefasonata de la Half-Moon Battery, locul unde un tun trage zilnic un foc la ora 13:00, intr-o ceremonie impresionant de anacronica. Meterezele acestea curbate confera castelului Edinburgh aspectul sau distinctiv de la kilometri departare.

Intrati prin a doua poarta si ajungeti la cea mai veche cladire din complex, minuscula St. Margaret's Chapel din secolul al Xl-lea, care a fost numita asa in cinstea reginei saxone Margaret (1046-1093), care si-a convins sotul, regele Malcolm al III-lea (cca 1031-1093), sa-si mute Curtea de la Dunfermline, la Edinburgh.

Imprejurimile Edinburgh-ului - Lothian-urile - au fost ocupate de colonisti englezi cu care regina se simtea mai in largul ei, sau cel putin asa sustine legenda (Dunfermline era inconjurat de celti). Crown Room, o sala care trebuie neaparat vizitata, contine insemnele Scotiei: coroana, sceptrul si sabia care erau candva simbolurile monarhului scotian. Pe tronul Stone of Scone, aflat in aceeasi sala, se asezau in trecut monarhii Scotiei pentru a fi incoronati.

In aripa denumita in prezent Queen Mary's Apartments, Maria, regina Scotiei, l-a nascut pe Iacob al Vl-lea de Scotia, in salonul Great Hall sunt expuse arme si armuri sub un impresionant plafon boltit cu grinzi. Aici s-a intrunit Parlamentul scotian pana in 1840.

In timpul razboaielor napoleoniene de la inceputul secolului al XIX-lea, in castel erau tinuti prizonierii de razboi francezi, ale caror sculpturi in piatra pot fi vazute in criptele de sub Great Hall.

Informatii militare interesante puteti afla vizitand Scottish National War Memorial, Scottish United Services Museum si vazand Mons Meg, faimosul tun fabricat in Belgia in secolul al XV-lea. Aceasta piesa enorma de artilerie n-a mai functionat din 1682, cand a explodat in timp ce tragea o salva de salut pentru ducele de York. In prezent, se afla intr-o sala veche, dincolo de Half-Moon Battery.

Adresa: Langa Esplanada castelului si Castlehill, orasul vechi;
Taxa de vizitare: 10,30 £
Program: aprilie-octombrie, zilnic 9:30-18:00; noiembrie-martie, zilnic 9:30-17:00.

Localizare

GPS - Latitudine: 55.948700, Longitudine: -3.200800

Mareste harta

Legenda

  • Castelul din Edinburgh
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Castelul din Edinburgh