Castelul din Praga

Castelul din Praga este un castel unde au locuit Regii Boemiei, Imparatii Romani si presedintii Cehoslovaciei si ai Republicii Cehia. Bijuteriile Coroanei Boemiei sunt tinute in acest castel, intr-o camera secreta.

Cartea Recordurilor scrie ca acest edificiu este cel mai mare castel antic din lume. Ocupa o suprafata de aproape 70.000 de metri patrati, are o lungime de 570 de metri si o latime de 130 de metri.

Istoria castelului incepe din secolul al IX-lea, din anul 870. Prima cladire construita a fost Biserica Fecioarei Maria. Basilica Sfantului George si Basilica Sfantului Vitus au fost construite mai tarziu, sub domnia lui Vratislav si a fiului sau, in prima jumatate a secolului al X-lea. Prima manastire din Boemia a fost construita in castel, langa Biserica Sf. George. Un palat roman a fost construit acolo in timpul celui de-al XII-lea secol. In secolul al XIV-lea, in timpul domniei lui Carol al IV-lea, palatul regal a fost reconstruit in stil Gotic, iar fortificatiile au fost intarite. In timpul Razboaielor Boemiene si in decadele ce au urmat aceste razboaie, castelul nu a fost locuit, iar in 1485 Regele Ladislaus II Jagello a inceput sa il reconstruiasca. Palatului Regal i-a fost adaugata atunci maiestuoasa sala Vladislav. Tot atunci au fost construite turnuri de aparare in partea nordica. Un incendiu din 1541 a distrus mare parte din castel. Sub ocupatia habsburgica au aparut noi cladiri pe situl castelului, Ferdinand I construind un palat de vara pentru sotia sa, Ana. Rudolph al II-lea a folost Castelul Praga ca si resedinta de baza. El a construit aripa de nord a palatului, cu sala Spaniola, unde si-a expus colectiile de arta. Ultima reconditionara majora a castelului a fost facuta de Regina Maria Teresa, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Apoi, Ferdinand al V-lea a locuit in Castelul Praga, dupa abdicarea sa din 1848.

In anul 1918 castelul a devenit resedinta presedintelui Republicii Cehoslovacia. Palatul Regal si gradinile au fost renovate de catre arhitectul sloven Joze Plecnik. In timpul ocupatiei naziste din al Doilea Razboi Mondial, Castelul Praga a devenit sediul lui Reinhard Heydrich, supranumit protectorul Reich-ului in Boemia si Moravia. Se spune ca acesta a purtat Coroana Boemiei, sub forma de gluma, iar legenda spune ca toti impostorii care fac acest lucru sunt blestemati sa moara in decurs de un an. La mai putin de un an dupa ce a preluat puterea, Heydrich a fost atacat de soldatii cehi si a murit din cauza ranilor o saptamana mai tarziu. Dupa eliberarea Cehoslovaciei de sub ocupatie, Castelul Praga a fost folosit ca sediu al guvernului comunist. In timpul Revolutiei de Catifea, Alexander Dubcek a aparut la balconul castelului si a “imbratisat” multimea, ca simbol al libertatii democratice. Dupa impartirea Cehoslovaciei in Republica Ceha si Slovacia, Castelul Praga a fost folosit ca locuinta pentru presedintele Cehiei. Presedintele Vaclav Havel l-a delegat pe arhitectul Borek Sipek pentru a se ocupa de imbunatatirile care trebuiau aduse castelului, dupa perioada comunista.

Cladirile castelului reprezinta aproape toate stilurile arhitecturale ale ultimului mileniu. Castelul Praga include Catedrala Sf, Vitus, Basilica Sf. George, o manastire, cateva palate, cladiri si turnuri de aparare. Majoritatea zonelor sunt accesibile turistilor. Astazi, castelul gazduieste cateva muzee, inclusiv Galeria Nationala de Arta Boemiana Baroca, Muzeul Jucariilor si o galerie de tablouri. Festivalul de Vara Shakespeare are loc in curtea Palatului Burgrave. Alte biserici care apartin de castel sunt Biserica Tuturor Sfintilor si Capela Sfintei Cruci. Dintre palate amintim Palatul Regal Vechi, Palatul Regal de Vara, Palatul Lobkowicz si Palatul Regal Nou. Cele mai reprezentative sali sunt Sala Coloanelor, Sala Spaniola si Sala Vladislav. Gradinile care inconjoara castelul si palatele sunt Gradina Regala, Gradina Terasata, Gradina Bastionului, Gradina paradisului si altele.

Orar si preturi pentru vizitarea Castelului din Praga

Castelul din Praga este deschis in perioada aprilie – octombrie (zilnic intre orele 5:00 – 24:00) si noiembrie – martie (zilnic intre orele 6:00 – 23:00). In ceea ce priveste celelalte atractii din interiorul castelului, acestea pot fi vizitate dupa cum urmeaza: aprilie – octombrie (zilnic intre orele 9:00 – 18:00); noiembrie – martie (zilnic intre orele 9:00 – 16:00). Gradinile castelului pot fi vizitate dupa urmatorul program: aprilie – octombrie (zilnic intre orele 10:00 – 18:00); mai – septembrie (zilnic intre orele 10:00 – 19:00); iunie – august (zilnic intre orele 10:00 – 21:00).

Taxa de intrare la castel:
Turul mare - 350 CZK (adulti), 175 CZK (redus), 500 CZK (familii)
Turul mic – 250 CZK (adulti), 125 CZK (redus), 300 CZK (familii)
Galeria de picturi – 150 CZK (adulti), 80 CZK (redus), 200 CZK (familii)
Tariful redus se aplica pentru studentii pana in 26 de ani si pentru copii intre 6-16 ani.

Localizare

GPS - Latitudine: 50.090370, Longitudine: 14.399000

Mareste harta

Legenda

 • Castelul din Praga
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Castelul din Praga