Castelul Eggnberg din Graz

Printul Johann Ulrich von Eggenberg, numit de imparat guvernator al Austriei Interioare, dornic sa-si ridice o resedinta somptuoasa, l-a angajat pentru aceasta pe arhitectul Pietro de Pomis, care isi dovedise maiestria la Mausoleul lui Ferdinand II. Constructia intregii cladiri este o alegorie a universului. Peste tot sunt imagini si simboluri ale cosmosului. De asemenea, sunt reprezentate cele patru elemente ale naturii: pamantul pe care este cladit, aerul din jurul sau, apa in santurile de aparare si focul redat de acoperisurile rosii. Cele patru turnuri sunt asezate in cele patru puncte cardinale. Constructia are 365 de ferestre, tot atatea zile cat are un an si 24 de apartamente de onoare, numarul orelor unei zile. Acestea au 52 de ferestre care simbolizeaza cele 52 de duminici – zilele de sarbatoare religioasa ale anului.
 
Apartamentele de onoare de la etajul II au fost decorate in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea in stil baroc, cu o bogata stucaturi, picturii si tapiserii care pun in evidenta stralucirea candelabrelor. Peste tot sunt raspandite servante si vitrine japoneze sau chinezesti, la moda in epoca. Marea sala de receptie numita Sala Planetelor (Planetensaal) este in centrul anafiladei de 24 de incaperi asezate simetric. Vara aici au loc concerte si receptii oficiale.

Colectia de antichitati stiriene se gaseste la parter, in aripa sudica. Cea mai valoroase piesa a colectiei este un car de lupta din bronz, vechi de 2700 de ani, care dateaza din secolul al VIII-lea i. Hr. Carul votiv reprezinta o platforma de patru roti, pe care soldati pedestri sau calare sunt surprinsi invartindu-se intr-un dans ritual. In mijloc, o femeie ridica deasupra capului un vas ritual. Mai sunt expuse urne si comori arheologice descoperite in tumulusul de la Strettweg.

Amintirea arhiducelui Johann a ramas vie in inimile locuitorilor in Graz. Nepotul Mariei Tereza, el a detinut un rol important in viata politica a tarii, si a luat parte la campanii militare pana ce s-a stabilit la Graz pana a se dedica pasiunii sale, cercetarea stiintifica. A fondat Universitatea Tehnica si Johanneum-ul, primul muzeu public din Austria care ii poarta numele. In prezent, acesta are 17 apartamente gazduite in 10 cladiri si expune mai multe colectii, unele dintre ele donate de arhiduce.

Vechea galerie, care prezinta cele mai interesante exponate, este gazduita in Palatul Admont, si expune splendide picturi medievale de Cranach, Bruegel si de artisti stirieni din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Palatul Herberstein in stil rococo, adaposteste Noua Galerie, cu picturi, desene si sculpturi din secolele al XIX-lea si al XX-lea. Un alt departament care expune monede, medalii si diverse obiecte istorice, este amplasat in incantatorul Palat Eggenberg, in stil baroc, aflat le 3 km vest de Graz. Cel mai valoros exponat al muzeului este carul Strettweg, care dateaza din secolul al VII-lea.

Muzeul vanatorii (Jagdmuseum) ocupa etajul I si contine numeroase trofee si vechi arme de vanatoare ilustrand istoria tehnicilor de vanatoare. In prezent, in castel se tin numeroase manifestari muzicale si expozitii.

Eggenberger Alee 90 se gaseste la 2,5 km vest de Graz. Este deschis zilnic din aprilie pana in octombrie. Este accesibil cu tramvaiul nr. 1 din Hauptplaz sau Jakominiplaz. Parcul in care ratacesc caprioare si cerbi lopatari, este strabatut de aleea care duce la intrarea in caselul al carui constructie a inceput in anul 1625.

Localizare

GPS - Latitudine: 47.073952, Longitudine: 15.391300

Mareste harta

Legenda

 • Castelul Eggnberg din Graz
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Castelul Eggnberg din Graz