Palatul de Justitie din Bruxelles

Palatul de justitie din Bruxelles este o cladire impozanta din capitala Belgiei, care isi deschide larg usile pentru cei care doresc sa o viziteze. De asemenea, este si unul dintre principalele puncte de interes pentru Belgia. Ea a fost construita intre anii 1866 si 1883, conform planurilor unui arhitect celebru, Joseph Poelaert. Bugetul pentru realizarea palatului s-a ridicat la aproximativ patruzeci si cinci de milioane de franci si este cea mai mare cladire din secolul al XIX-lea din aceasta tara.

In anul 1860, in timpul domniei regelui Leopold I, s-a anuntat printr-un decret ca se doreste construitea unui Palat de justitie, asa ca s-a dat startul la un concurs international privind persoana care urma sa realizeze planurile si proiectul in sine. Cei care au fost refuzati au primit drept motiv faptul ca design-ul propus de ei nu era conform asteptarilor autoritatilor, asa ca ministrul justitiei de atunci, Tesch a stability o intalnire cu Joseph Poelaert si l-a rugat pe acesta sa se ocupe de proiect, in anul 1861. Prima piatra la cladire a fost pusa pe 31 octombrie, in anul 1866, urmand ca pe data de 15 octombrie, 1883 sa aiba loc inaugurarea Palatului de Justitie din Bruxelles, insa dupa moartea arhitectului, din pacate. Pentru ca palatul sa fie construit, a fost nevoie ca o parte din cartierul Marollen sa fie demolat, iar cei care au aveau case aici au fost rasplatiti cu indemnizatii destul de importante, caci aproximativ saptezeci si cinci de familii isi duceau traiul pe aceste taramuri.

De precizat este faptul ca insusi Poelaert a trait in cartierul Marollen, intr-o casa care era situata foarte aproape de cladirea pe care a proiectat-o. Insultele nu au intarziat sa apara, insa astazi localnicii sunt mandri de rezultatul lui Poelaert, care se afla pe dealul Galgenberg. Se spune ca in trecut, aici erau condamnati si spanzurati criminalii. Atunci cand veti pasi in interiorul monumentului, veti descoperi foarte multe statui semnate de sculptorul Pierre Armand Cattier. Palatul de justitie nu a scapat de evenimente nefericite, intrucat la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, un incendiu a avut loc aici. Cupola a cazut, iar o parte din cladire a fost serios avariata. Pana in anul 1947 insa, ea a fost reparata, iar cupola este acum chiar mai inalta cu doi metri si jumatate decat era inainte. In anul 2003 au avut loc din nou o serie de renovari, pentru ca structura acoperisului era destul de slaba, asa ca au fost aduse cateva modificari cladirii.

In prezent, Palatul de Justitie este chiar mai mare decat Basilica Sfantul Petru din Roma, intinzandu-se pe o suprafata de douazeci si sase de mii de metri patrati. Cele opt curti interioare masoara si ele inca sase mii de metri patrati, iar in interior veti descoperi douazeci si sapte de camere foarte mari, pe langa celelalte doua sute patruzeci si cinci de incaperi mai mici. Exista chiar si mai multe intrari in Palatul de Justitie, care merita cu adevarat sa fie vizitat de cei de ajung in Bruxelles!

Informatii utile

Adresa

Poelaertplein 1, 1000 Bruxelles

Cum ajung

Statia de metrou Louise (liniile 2, 6), autobuzele N06, N08, N09, N10, tramvaiele 92, 93, 94, 97

Telefon

+32 2 508 61 11

Alte informatii

Vizitele necesita o programare prealabila.

Timp mediu vizitare

30min

Preturi

 • Taxa acces: Gratuit

Orar

 • Luni - Vineri: 08.30 - 12.30 / 13.30 - 16.00

Localizare

GPS - Latitudine: 50.836830, Longitudine: 4.352060

Mareste harta

Legenda

 • Palatul de Justitie din Bruxelles
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul de Justitie din Bruxelles