Palatul Dogilor din Venetia

Palazzo Ducale este un palat construit in stil gotic si unul dintre reperele principale ale orasului Venetia, nordul Italiei. Palatul a fost resedinta Dogilor din Venetia, autoritatea suprema a Republicii Venetia si a fost deschis ca muzeu in 1923. Astazi este unul dintre cele 11 muzee conduse de catre Musei Civici di Venezia Fondazione. In anul 2010 a fost vizitat de 1358186 persoane.

In anul 810, Dogele Angelo Partecipazio a mutat sediul guvernului de pe insula Malamocco in zona de azi Rialto, atunci cand a decis ca un palat ducal, ar trebui sa fie construit. Aceasta cladire din secolul al IX-lea a fost partial distrusa in secolul al X-lea de un incendiu. Urmatoarele lucrari de reconstructie au fost efectuate la cererea Dogelui Sebastiano Ziani. Palazzo Ducale nu a fost construit doar pentru a servi drept resedinta dogelui, ci si pentru a reuni autoritatile statului, consiliile, comitetele si oficialii care administrau orasul. Incepand cu secolul al XlV-lea doar acele familii ce apareau in asa-numita Libro d'Oro (Cartea de Aur) puteau fi reprezentate in consilii, cladirea reflectand tocmai puterea, prosperitatea si prestigiul acestora, precum si ale intregii Venetii.

Palazzo Ducale a inceput sa capete forma pe care o are astazi in anul 1340, cand a fost construita o noua sala pentru Maggior Consiglio. Restul cladirii dateaza, in mare parte, de la mijlocul secolului al XV-lea. In anul 1574 si apoi in 1577, palatul a fost afectat de doua incendii devastatoare, insa s-a luat decizia de a restaura cladirea, si nu de a o inlocui cu o alta noua, magicul exterior in stil gotic pastrandu-se nealterat. Portiunea de peste Canale della Paglia, unde se poate ajunge traversand Ponte dei Sospiri (Puntea Suspinelor), a fost cladita la sfarsitul secolului al XVI-lea. Dupa caderea Republicii (in anul 1797), Palazzo Ducale a indeplinit nenumarate functii. Astazi, pe langa faptul ca este deschis publicului, acesta gazduieste si diferite autoritati publice ale orasului. Incepand cu anul 1996, Palatul Dogilor a fost parte din reteaua de muzee venetiene, sub conducerea Musei Civici di Venezia Fondazione din 2008.

Cea mai veche parte a palatului este fatada cu vedere la laguna, aceasta a fost finalizata in 1419, iar cea dinspre Piazza San Marco in decursul secolului al XV-lea. Frumoasa fatada in alb si roz are o arcada spatioasa acoperita de o galerie ce sustine etajele superioare; jocurile de lumini si umbre de deasupra zidariei sporesc armonia cladirii. Coloanele si stalpii de la nivelul solului sunt in mare parte copii ale originalelor din secolul al XIV-lea si al XV-lea, pastrate acum in Museo dell'Opera, in curtea interioara. Intrarea principala in palat se face prin Porta della Carta (Poarta arhivelor), o piesa arhitecturala gotica bogat impodobita, construita de Bartolomeo si Giovannl Bon, in anii 1438-1442. Aceasta va ofera accesul in curtea interioara printr-un portic - un spatiu inchis cu o loggia la primul etaj. Cel mai impresionant este insa sa urcati in loggia pe scara numita Scala dei Giganti (Scara Gigantilor), strajuita de cei doi giganti de marmura ai lui Sansovino (1485), folosita pe vremuri numai de dogi. Mai exista si o alta scara creata de Sansovino, Scala d'Oro (Scara de Aur), decorata cu stucaturi de ipsos aurit, realizata de Alessandro Vittoria, care duce din loggia la etajele superioare.

De-a lungul secolelor, Palatul Dogilor a fost restructurat si restaurat de nenumarate ori. Datorita incendiilor, avariilor structurale, infiltratiilor, si cerintelor organizationale noi, nu prea au fost momente in care sa nu se lucreze in cladire.

Camerele in care traiau Dogii au fost intotdeauna situate, intre Rio della Canonica, Scara de Aur de azi si Basilica Sf. Mark. Incendiul dezastruos din 1483 in aceasta parte a cladirii a dus la necesitatea renovarii in 1510. Apartamentele Dogilor cuprind o serie de camere intime, superb decorate, dar austere, cu deosebite semineuri si splendide tavane. Aici, Dogele ii primea pe deputati si pe ambasadori si revizuia deliberarile Consiliului. Cea mai frumoasa si mai spatioasa incapere este Sala delle Mappe, ai carei pereti sunt acoperiti cu harti din intreaga lume, asa cum era ea cunoscuta in secolul al XVI-lea, avand Venetia ca punct central. Splendidele decoratiuni interioare ale saloanelor oficiale din Palazzo Ducale, realizate de cel mai mari pictori venetieni din secolul al XVI-lea si ilustrand scene din istoria orasului, erau destinate sa ii impresioneze pe trimisii straini. Anticollegio a servit drept camera de asteptare pentru ambasadorii care doreau sa il vada pe Doge. Aceasta incapere este decorata cu patru picturi cu subiecte mitologice create in 1577-1578 de Tintoretto. Pe peretele din fata ferestrei puteti admira Rapirea Europei, de Veronese. De aici ambasadorii erau condusi spre sala din apropiere - Collegio, unde avea loc intrevederea. Tot aici se desfasurau sedintele consiliului orasului. Picturile de pe tavan, opera lui Veronese, glorifica virtutile Venetiei, careia i se supun Jusitia si Pacea. Triumful Venetiei este ilustrat si de frescele lui Tintoretto din mijlocul tavanului din Sala del Senato - unde cei 300 de membri ai Senatului se adunau sa primeasca raportul ambasadorilor trimisi in misiuni diplomatice si sa dezbata problemele orasului.

Consiliul intreg a fost in principal responsabil pentru organizarea si coordonarea activitatii Senatului. Aflata la primul etaj, Sala Marelui Consiliu este cea mai incapatoare sala din palazzo, intinzandu-se pe aproape intreaga latura dinspre apa a cladirii. Aceasta camera, bogat decorata, era sala unde se intruneau cei 2.600 patricieni. Picturile de aici au fost comandate pentru a le inlocui pe cele distruse de incendiul din anul 1577. Paradiso a fost inceput de Tintoretto (care avea atunci 70 de ani), el fiind responsabil de simbolistica sa complexa, lucrarea fiind finalizata, dupa moartea artistului, de catre fiul sau Domenico. Trionfo di Venezia, care acopera tavanul, ii apartine lui Veronese, reprezentand alegoric Venetia ca superputere a lumii. Peretii sunt decorati cu portretele primilor 76 de dogi. Veti zari un gol, unde in loc de o figura se afla o panza neagra: acest spatiu trebuia sa-i fie atribuit dogelui Marin Faller, insa acesta a fost executat sub acuzatia de conspiratie impotriva statului, in anul 1355.

Un coridor duce la Puntea Suspinelor, construita in 1614 pentru a lega Palatul Dogilor de structura destinata pentru a gazdui noi inchisori.

Informatii utile

Adresa

Piazza San Marco 1, 30124 Venetia

Cum ajung

Vaporetto linia 1 (Vallaresso sau San Zaccaria), linia 2 Giardinetti

Telefon

+39 041 271 5911

Alte informatii

Biletul de intrare permite accesul si la Muzeul Correr, Biblioteca Nationala Marciana si la Muzeul Arheologic. Casa de bilete se inchide cu o ora inainte de terminarea programului de vizitare. Exista si alte bilete combinate si reduceri (familii, grupuri)

Timp mediu vizitare

1h , 30min

Preturi

 • Adulti: 16 Euro
 • Copii (6 - 14 ani): 10 Euro
 • Studenti, Seniori (peste 65 ani): 10 Euro
 • Persoane cu dizabilitati: Gratuit
 • Copii (sub 6 ani): Gratuit

Orar

 • Aprilie - Octombrie: 08.30 - 19.00
 • Noiembrie - Martie: 08.30 - 17.30
 • 1 ianuarie, 1 mai si 25 decembrie: Inchis

Localizare

GPS - Latitudine: 45.433601, Longitudine: 12.340500

Mareste harta

Legenda

 • Palatul Dogilor din Venetia
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Minodora melcioiu

Am vizitat Palazzo Ducale acum 4 ani. Aglomerație în Piața San Marco și coada mare la bilete. Mulți asiatici! Fiind singură și cunoscând l. italiană am cerut permisiunea sa iau bilet mai repede. Palatul în stil gotic servea nu numai ca locuință a papilor dar era și un sediu administrativ al Veneției unde se țineau consilii, întruniri și chiar judecați. Multă pictură pe pereți și plafoane, datorate mai ales lui Tintoretto și Veronese. Impresionantă Sala marelui consiliu cu pictura Paradisului realizată de Tintoretto, în urma susținerii unui concurs, finalizată de fiul său, Domenico, după moartea artistului. Muzeul cu arme, vase, obiecte otomane, multe și valoroase. Celulele deținuților te infiorau, dar aveau și ele rostul lor. Asta, pe scurt. Mărturie peste ani a unor timpuri trecute! Grazie, Venezia!