Palatul Episcopiei din Malaga

Foarte aproape de Catedrala Malaga, chiar in Piata Episcopului (Plaza del Obispo) se gasesc doua cladiri, diferite ca forma si stil arhitectural, construite in perioada dintre secolele XVI-XVIII, si cunoscute sub denumirea de Palatul Episcopal.

Prima cladire a fost edificata intre anii 1500 – 1525, la initiativa Episcopului Diego Ramirez de Villanueva de Haro, a carei fadata principala este situata vizavi de intrarea in gradina cu portocali a Catedralei. In anul 1541, palatul a fost remodelat de catre Episcopul Fratele Bernardo Manrique, subliniind astfel, curtea centrala si cele doua turnuri unite printr-o galerie de arcade din piatra. Urmatoarele modificari au avut loc in anul 1558, cand Diego de Vergara a ordonat extinderea dimensiunilor camerelor si construirea unei curti principale, iar interiorul palatului, elementele stilului renascentist sa se impleteasca cu cele ale stilului mudejar.

Cel de-al doilea palat din acest complex, reprezinta unul dintre cele mai frumoase constructii realizate in stil baroc din intreaga comunitate autonoma Andaluzia, si a fost ridicat in anul 1762 la comanda Episcopului Lasso de Castilla, dupa planurile arhitectilor Antonio Ramos si Jose Martin de Aldehuela. Edificiul impresioneaza prin fatada sa, realizata din marmura de diferite culori – roz, alb si gri, ce se impletesc intr-un frumos design al stilului baroc, cu pilastri si cornise. La partea superioara a fadatei principale, chiar la etajul al III-lea, se poate vedea nisa unde se adaposteste sculptura “Fecioarei celor Chinuiti”/”Virgen de las Angustias”, opera executata in alabastru de catre artistii Fernando Ortiz si Manuel Agustin Valero.

In interior, se remarca curtea prevazuta cu arcade sprijinite pe coloane ce conduce catre etajul al II-lea, printr-o scara larga, in stil imperial. La exterior, se poate vedea curtea privata a episcopului, a carei frumusete uimeste prin sculpturile in teracota realizate in secolul al XVIII-lea, reprezentand barbatii si femeile cu imbracamintea specifica acelei perioade. Tot aici, se afla si fantani arteziene acoperite cu dale.

In prezent, ultimul etaj al acestei cladiri serveste ca si sediu si casa a episcopului, in timp ce primele doua nivele sunt folosite pentru gazduirea unor expozitii de arta organizate de catre Junta de Andaluzia (institutie a comunitati autonome Andaluzia prin care se organizeaza guvernul:Parlamentul, Presedintia Institutiei si Consiliul Guvernului). Colectiile acestui muzeu pot fi admirate in fiecare marti, intre orele 14.30 – 20.00, dar si de miercuri – sambata in intervalul orar 10.00 – 20.00, ziua de duminica programul fiind cuprins intre orele 10.00 – 14.00.

Palatul Episcopal a fost declarat monument cultural – istoric in anul 1991, potrivit unui comunicat de presa eliberat de catre Junta de Andaluzia.

Localizare

GPS - Latitudine: 36.720470, Longitudine: -4.420430

Mareste harta

Legenda

 • Palatul Episcopiei din Malaga
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Episcopiei din Malaga