Palatul Golestan din Teheran

Palatul Golestan este fostul palat regal Qajar si situat in Teheran. Cel mai vechi dintre monumentele istorice din Teheran, un patrimoniu mondial, Palatul Golestan apartine unui grup de cladiri regale. Curtea si Palatul Golestan au devenit resedinta oficiala a familiei regale Qajar. Palatul a fost reconstruit in forma sa actuala in 1865 de catre Haji Abol-Hasan Mimar Navai.

In timpul erei Pahlavi (1925-1979) Palatul Golestan a fost folosit pentru receptii regale formale. Cele mai importante ceremonii care au avut loc in Palat in timpul erei Pahlavi au fost incoronarea lui Reza Khan (r. 1925-1941) si incoronarea lui Mohammad Reza Pahlavi (r. 1941-destituit in 1979).

In perioada 1925 - 1945 o mare parte din cladirile palatului au fost distruse din ordinul lui Reza Shah, care a sustinut ca palatul Qajar nu trebuie sa impiedice dezvoltarea unui oras modern. In locul cladirilor vechi in anii 1950 si 1960 au fost ridicate cladiri moderne comerciale.

Complexul Palatul Golestan este format din 17 cladiri, muzee si sali. Aproape toate au fost construite de-a lungul a 200 de ani. Aceste cladiri au fost utilizate in ocazii diferite, cum ar fi incoronari si alte sarbatori importante. Terasa spectaculoasa cunoscuta sub numele de Takht-e Marmar (Tronul de Marmura) a fost construita in anul 1806 prin ordinul lui Fath Ali Shah Qajar (r. 1797-1834). Impodobita cu picturi, sculpturi, marmura, stuc, oglinzi si ferestre cu zabrele, Takht-e Marmar intruchipeaza cea mai buna arhitectura iraniana.

Tronul de Marmura este una dintre cele mai vechi cladiri din centrul istoric Arg. Tronul situat in mijlocul terasei a fost lucrat din celebra marmura de culoare galbena din provincia Yazd.

Tronul este realizat din saizeci si cinci de bucati din marmura si a fost proiectat de catre Mirza Baba Naghash Bashi. Mohammad Ebrahim a supravegheat constructia si mai multi maestri celebri ai timpului au lucrat la executarea acestei capodopere. Detaliile arhitecturale si alte obiecte de ornament au fost finalizate in timpul domniei lui Fath Ali Shah. O alta cladire importanta din complex este Khalvat Karim Khani. Datand din 1759, aceasta cladire gazduieste un mic tron de marmura. Structura este mult mai mica decat Takht-e-Marmar si are mult mai putine ornamentare.

Vizitand camera Hoze Khaneh veti putea vedea lucrari realizate de pictori europeni. Insa mult mai cuprinzatoare este colectia pe care o contine Galeria Negar Khaneh. Nasser-ol-Din Shah a fost foarte impresionat de expozitia de artefacte si obiecte de valoare de la muzeele din Europa in timpul turneului european in jurul anului 1872. Acesta s-a intors inapoi la Teheran cu intentia de a construi o sala de muzeu in care sa expuna picturi, bijuterii regale si alte artefacte regale. Menite sa arate evolutia picturii in Iran in timpul epocii Qajar, lucrarile pictorilor iranieni sunt expuse in doua sectiuni.

Sala Talar-e Berelian a fost construita de catre Nasser-ol-Din Shah pentru a inlocui o alta sala numita Talar Bolour. Sala este renumita pentru oglinzile si candelabrele sale. Muzeul de Cadouri a fost construit de catre Mohamad Ebrahim Khan Memar Bashi. In perioada lui Nasser-0L-Din Shah aceasta cladire a fost folosita ca un depozit pentru obiecte chinezesti si argintarie. In perioada Pahlavi acest depozit a fost transformat intr-un muzeu in care au fost expuse darurile rare.

Talar-e Adj este o sala mare, folosita ca o sala de mese. A fost decorata cu daruri primite de Nasser-ol-Din Shah de la monarhi europeni. Pe de alta parte, Talar-e Aineh (Sala Oglinzilor) este cea mai cunoscuta din sala Palatului. Aceasta sala relativ mica este renumita pentru oglinzile extraordinare. Mergand mai departe puteti vizita Talar Salam care a fost initial o sala conceputa pentru a fi un muzeu, dar, ulterior a fost desemnata pentru a se organiza receptii speciale in prezenta regelui.

De asemenea, in complex veti mai putea vizita: Shams-ol-Emareh (Edificiul Soarelui) - structurile cele mai uimitoare de la Palatul Golestan; Emarat Badgir (Turnul vanturilor) - construit in timpul domniei lui Fath Ali Shah; Talar Almas (Sala diamantelor) – numita asa pentru prezenta numeroaselor oglinzi in interiorul cladirii; Abyaze Palace - o sala de expozitie in care au fost expuse darurile primite de Nasser-ol-Din Shah de la regele otoman, Sultanul Abdoulhamid.

Localizare

GPS - Latitudine: 35.680192, Longitudine: 51.420686

Mareste harta

Legenda

 • Palatul Golestan din Teheran
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Golestan din Teheran