Palatul Holyroodhouse din Edinburgh

Scena unor episoade dramatice - incluzand cel putin o crima celebra, cateva incendii majore si veacuri ticsite de personalitati pitoresti si exagerate, donice de putere - Palatul Holyroodhouse din Edinburgh este acum resedinta oficiala din Scotia a reginei Elisabeta.

Acest palat impresionant, care se afla la inceputul esplanadei Royal Mile intr-un parc public deluros, este construit in jurul unei ample curti centrale, cu peluza la capatul aleii Canongate. Cand regina sau familia regala nu se afla in resedinta, puteti face un tur cu ghid. pentru a cuprinde totul, alocati-va 2 ore.

Multi monarhi, printre care Carol al U-lea, regina Victoria si George al V-lea, si-au lasat amprenta personala in camerele de aici, insa Maria, regina Scotiei, este cea al carei spirit dainuie cel mai pregnant.

Pentru unii vizitatori, locul cel mai memorabil ramane camaruta in care David Rizzio (1533-1566), secretarul reginei Scotiei, si-a gasit nefericitul sfarsit in 1566. Al doilea ei sot, lordul Darnley (Henry Stewart, 1545-1565), pentru ca il ura pe Rizzio din cauza metodele sale de a accede in societate, a patruns in apartamentele reginei cu acolitii sai, l-a tarat pe acesta intr-o anticamera si l-a injunghiat de peste cincizeci de ori. Darnley insusi a fost asasinat dupa un an, pentru ca regina sa se poata marita cu amantul ei, Bothwell.

Turnul regelui Iacob este cea mai veche sectiune care s-a pastrat, continand camerele reginei Scotiei Maria, la etaj, si ale lordului Darnley la parter. Desi majoritatea interioarelor s-au schimbat, peste tot exista superbe semineuri, lambriuri, ornamentatii in ipsos, tapiserii si mobilier din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea.

In extremitatea sudica a fatadei palatului veti gasi Salonul Regal, iar pe latura sudica se afla Camera Tronului si alte sali de primire folosite in prezent pentru ocazii mondene si ceremoniale. Pe latura din spate a palatului se afla dormitoarele regale. Pe aripa sa nordica, Marea Galerie de Pictura, lunga de 45 de metri, expune portretele a 110 monarhi scotieni. Acestea au fost comandate de catre Carol al II-lea, care dorea sa-si demonstreze descendenta scotiana - unele dintre personajele regale de aici sunt fictive, iar asemanarea altora este pur imaginata. Toate portretele au fost pictate de olandezul Jacob De Witt, care in 1684 a semnat un contract cu trezorierul reginei, Hugh Wallace. Acest act il obliga sa picteze 110 de tablouri in doi ani, pentru care primea anual 120 £. Cu certitudine, una dintre cele mai jalnice scene din istoria palatului este cea a artistului pictand cu disperare portrete mediocre intr-un ritm de unul pe saptamana, timp de doi ani.

La origine, palatul Holyroodhouse a fost manastire augustiniana intemeiata de David I (1084-1153) in 1128. In secolele al XV-lea si al XVI-lea, regalitatea scotiana a preferat confortul din abatie fata de odaile reci si vantoase ale castelului Edinburgh si s-a stabilit aici, extinzand si modificand cladirile, pana ce palatul a eclipsat in cele din urma manastirea.

Dupa Uniunea Coroanelor din 1603, cand Curtea Regala scotiana a plecat in Anglia, cladirea a intrat in declin. Oliver Cromwell (1599-1658), protestantul lord protector al Angliei care a cucerit Scotia, a poruncit ca palatul sa fie reconstruit dupa un incendiu din anul 1650, dar lucrarile au fost superficiale. Dupa restaurarea monarhiei prin ajungerea lui Carol al II-lea (1630-1885) pe tronul britanic in 1660, palatul a fost recladit in stilul arhitectural al lui Ludovic al XIV-lea (1638-1715), care este vizibil si in prezent. Regina Victoria (1819-1901) si nepotul ei, regele George al V-lea (1865-1936), au anuntat interesul reinnoit fata de palat: cladirile au fost iarasi renovate si aduse la nivelul cerintelor capetelor incoronate. In imprejurimile sale se intend terenurile din parcul Holyrood, domeniile de vanatoare ale vechilor regi scotieni.

Queen's Gallery, gazduita intr-o fosta biserica si scoala la intrarea in palat, prezinta prin rotatie exponate din colectia regala. Din varful colinei Arthur's Seat (250 de metri) din Edinburgh, vederile sunt superbe.

Adresa: Abbey Strand, Holyrood, orasul vechi 90131/556-1096, 131/557-5256
Program: aprilie-octombrie, zilnic 9:30-18:00; noiembrie-martie, zilnic 9:30-16:30. Ultima intrare cu o ora inainte de inchidere. Inchis in timpul vizitelor regale.

Localizare

GPS - Latitudine: 55.952782, Longitudine: -3.172250

Mareste harta

Legenda

 • Palatul Holyroodhouse din Edinburgh
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Holyroodhouse din Edinburgh