Palatul Iolani din O’ahu

Palatul Iolani se afla in centrul orasului Honolulu si a fost folosit ca resedinta oficiala de monarhii in functie, regele Kalakaua si regina Liliuokalani, pana in anul 1893 cand monarhia a fost abolita. Dupa aceasta perioada, palatul a fost folosit de catre guvernul provizioriu al Republicii pana in 1969. Dupa cativa ani de restaurare si renovare, in anul 1978 palatul a fost declarat muzeu si deschis vizitarii publicului larg, fiind declarat monument istoric si trecut in Registrul National al Locurilor Istorice.

Structura si arhitectura palatului au fost proiectate de catre arhitectul Thomas J. Baker, piatra de temelie a constructiei fiind pusa la data de 31 decembrie 1879. Structura este din caramida imbinata cu elemente de sustinere din beton si a fost finalizata in anul 1882, pretul ei situandu-se la aproximativ 340.000 de dolari, o adevarata avere in cele vremuri.
Cladira masoara aproximativ 43 x 30 de metri si este construita pe un subsol care are inaltimea de 16 metri. In arhitectura sa se remarca cele 6 turnuri, doua centrale si cate unul pe fiecare colt, turnurile centrale ridicandu-se la o inaltime de aproximativ 23 de metri.

Cladirea a fost martora incoronarii regelui Kalakaua la data de 12 februarie 1883, ceremonie desfasurata in ciuda faptului ca monarhul hawaian domnea deja de noua ani.

Palatul Ioalni are caracteristici arhitecturale nemaintalnite in lume, fiind un unicat din acest punct de vedere, stilul la care poate fi incadrat fiind cel florentin-american. La primul etaj se afla o sala mare care incepe cu o imensa scara din lemn de Koa. Pentru prima data in acest loc a fost folosita tencuiala decorativa, care poate fi admirata in tot interiorul palatului, si acest lucru contribuind la unicitatea acestui obiectiv turistic.

In coltul de sud-est al cladirii se afla sala tronului, iar alaturi de aceasta sala de mese. Sala albastra, utilizata pentru sedinte, include un portret imens al regelui Ludovic-Filip al Frantei, pictura fiind datata din anul 1848, precum si un pian din lemn de koa la care regina Liliuokalani isi canta propriile compozitii in fata asistentei adunate la palat. De asemenea, palatul mai cuprinde o biblioteca privata si dormitoarele monarhilor. De notat este faptul ca palatul a fost dotat cu energie electrica si telefon chiar inaintea Casei Albe.

Din istoria recenta a acestei cladiri putem nota ziua de 17 ianuarie 1993, cand s-au comemorat 100 de ani de la abolirea monarhiei, organizandu-se o ceremonie cu torte in timp ce toata cladirea a fost drapata in negru.

In data de 30 aprilie 2008, Palatul Iolani a fost ocupat de catre un grup de localnici hawaieni care s-au autoproclamat drept guvernatori ai Regatului Hawai, protestand impotriva apartenentei statului, culturii si civilizatiei hawaiene la valorile Statelor Unite ale Americii. Conducatorul grupului rebel a fost Mahealani Kahau, acesta autoproclamandu-se sef de stat.

Localizare

GPS - Latitudine: 21.306762, Longitudine: -157.860958

Mareste harta

Legenda

 • Palatul Iolani din O’ahu
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Iolani din O’ahu