Palatul Petrodvorets din Sankt Petersburg

Palatul Petrodvorets mai este cunoscut si sub denumirea de Palatul Peterhof, ambele nume provenind de la Tarul Petru cel Mare al Rusiei. Palatul Petrodvorets nu este o singura constructie, fiind un complex cu mai multe cladiri, de mare importanta pentru domeniile imperiale din Rusia. Constructiile sunt cunoscute de catre turistii din intreaga lumea, acestea fiind des comparate cu Gradinile de la Versailles. Palatul, impreuna cu centrul orasului Sankt Petersburg, a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, in anul 2004.

In fata palatului se afla Gradina de Jos. Aceasta se intinde pe o suprafata de aproximativ 2 kilometri patrati, este impanzita cu fantani arteziene, banci special amenajate pentru vizitatori si un lac de agrement. De o parte si de alta a gradinii, se pot admira cateva palate mai mici si cateva constructii din secolul al XVII-lea. Gradina de Jos este creata dupa stilul arhitectural francez, reprezentativ secolului al XVII-lea. De o parte si de alta a acesteia, se gasesc multi pomi de diferite forme geometrice, aflati la distante perfect egale unul fata de altul. In incinta gradinii se gasesc numeroase fantani arteziene, cea mai frumoasa dintre ele fiind Fantana Sun, care prezinta razele soarelui.

In partea de est, putem admira Parcul Alexandria care a fost amenajat in secolul al XIX-lea si o capela construita in stilul gotic. Langa Gradina de Jos se poate admira Palatul Mare (Bolshoi Dvorets), o alta gradina putin mai mica, numita Gradina de Sus, Marea Cascada, Verhnyy Sad si Canalul Marii (Morskoi Kanal). Marele Palat contine 13 camere nu foarte mari, o sala de bal si doua bucatarii. Intrarea in cladire este dominata de holul Chesma, prezentandu-ne pe zidurile interioare 12 tablouri cu Batalia din Chesma, de aici si denumirea acestuia. Toate operele de arta sunt create in secolul al XVII-lea de catre un artist de origine germana, Jacob Philipp Hackert. Cele mai frumoase camere sunt cabinetele chinezesti din estul si vestul palatului, decorate cu sculpturi decorative de arta orientala. In centrul palatului se gaseste Camera cu Tablouri, aici existand peste 400 de opere de arta, reprezentand multe femei si barbati de diferite varste, care au locuit in timpul Imperiului Rus in Marele Palat. Toate tablourile au fost create de un singur pictor, P. Rotari, care a murit la scurt timp dupa aceea.

Marea Cascada din incinta Palatelor Petrodvorets a fost construita pentru Louis al XIV-lea, statuia acestuia putandu-se admira chiar in mijlocul fantanii Samson. In mijlocul cascadei se gasesc doua grote artificiale, in interiorul acestora existand un mic muzeu. In spatele grotelor se afla un coridor ascuns, prin care puteti ajunge la o ascunzatoare secreta din Palatul Mare. In anul 1730, in fata cascadei s-a construit Fantana lui Samson. Aceasta este simbolul victoriei Rusiei asupra Suediei in timpul Marelui Razboi Nordic, cea mai mare victorie fiind obtinuta de ziua Sfantului Samson. Sculptura cu Sfantul Samson plangand si cu leul pe care l-a prins in mainile sale, a fost construita dupa proiectul arhitectului rus Mikhail Kozlovski. In interiorul cascadei se mai gasesc altele doua, Muntele de Aur si Muntele Sah. Cele mai frumoase fantani sunt Adam si Eva, pozitionate fata in fata si care simbolizeaza barbatul si femeia.

Localizare

GPS - Latitudine: 59.884007, Longitudine: 29.905832

Mareste harta

Legenda

 • Palatul Petrodvorets din Sankt Petersburg
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Petrodvorets din Sankt Petersburg