Palatul Regal din Dresda

Residenzschloss (Palatul Regal) este situat in orasul Dresda. Restaurarea acestui palat a fost terminata la 1 septembrie 2006 in spatele fatadei renascentiste a acestui fost palat regal, din care cea mai mare parte a fost construita intre 1709 si 1722.

Unele incaperi terminate din Georgenbau gazduiesc expozitii istorice, printre care una chiar despre reconstructia palatului. Poarta principala a palatului, Georgentor, are o statuie enorma a contelui saxon George, complet inarmat. Din aprilie pana in octombrie, vechiul Turn Hausmann al palatului ofera o imagine minunata a orasului si Elbei.

Atractia principala este insa faimoasa Cripta Verde. Denumita dupa o sala verde din palatul lui August cel Puternic, colectia este impartita in doua sectiuni:
Noua Cripta Verde contine o colectie superba de obiecte unice de arta din aur, argint, fildes, ambra si alte materiale pretioase si semipretioase. Printre bijuteriile coroanei se afla cel mai mare diamant verde din lume, de 41 de carate, si un grup superb de statuete batute cu nestemate numit Hofstaat zu Delhi am Geburtstag des Grossmoguls Aureng-Zeb (Curtea la Delhi, la aniversarea marelui mogul Aureng-Zeb). Denumirea greoaie da o impresie falsa asupra marimii lucrarii, care dateaza din 1708. Unele parti din scena sunt atat de mici, incat pot fi admirate doar cu ajutorul lupei. Ceva mai mare si mai putin delicat este potirul lui Ivan cel Groaznic, poate obiectul cel mai senzational din acest muzeu extraordinar.
Vechea Cripta Verde s-a redeschis pe 16 septembrie 2006, fiind principala atractie din Dresda. Este sectiunea din castel care reflecta cel mai bine obsesia pentru arta ca simbol al puterii a lui August cel Puternic. Complexul interior baroc reconstruit nu este numai o scena care evidentiaza obiectele din colectie, ci o parte integrala a prezentarii insasi. Ultima sectiune a muzeului gazduieste Sala Bijuteriilor, care contine bijuteriile coroanei lui August cel Puternic si a fiului sau. Accesul in vechea Cripta Verde este limitat la 100 vizitatori pe ora si se face numai cu rezervare. Biletele pot fi rezervate prin telefon sau on-line.

Palatul gazduieste de asemenea Muzeul Monedelor si Muzeul Litografiilor si Desenelor, cu peste 500.000 de obiecte de arta care se intind pe cateva secole. Exponatele din Muzeul Litografiilor si Desenelor includ capodopere de Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens si Jan van Eyck, dar si opere de arta din secolul al XX-lea de Otto Dix, Edvard Münch si Emst Ludwig Kirchner, ca si arta est-europeana si litografii din sud-estul Asiei.

Zwinger (Curtea Interioara). In magnificul obiectiv baroc se intra prin Kronentor (Poarta Coroanei), langa Ostra-Allee. August cel Puternic a angajat o mica armata de artisti si artizani pentru a crea un „teren de placeri" demn de Curtea saxona pe locul fostei curti interioare a castelului, care facea parte din fortificatiile orasului. Mestesugarii au lucrat sub conducerea arhitectului Matthaus Daniel Pöppelmann, care a revenit fara mult entuziasm de la
pensie pentru a proiecta opera sa cea mai de seama, inceputa in 1707 si terminata in
1728. Inchizand complet o curte centrala, cu pajisti, bazine si fantani, complexul este alcatuit din sase pavilioane legate intre ele, dintre care unul se mandreste cu un carion de clopotei Meissen, de unde provine si denumirea sa: Glockenspielpavillon. Zwinger este cu adevarat o minunatie: o revarsare de ghirlande, nimfe si alte ornamente -si statui baroce. Scari largi conduc spre galerii de trecere si la romantica Nymphenbad, o curticica ascunsa in care statui de nuduri feminine sunt cuibarite in nise, pentru a se feri de o fantana care arunca apa in mod neasteptat Candva Zwinger avea vedere deschisa spre malul Elbei, dar acum cladirea Operei Semper inchide latura respectiva.

Galeria Vechilor Maestri, in coltul nord-vestic al complexului, a fost construita pentru a gazdui portiuni din colectiile de arta regale. Printre tablourile nepretuite se numara opere de Durer, Holbein, Jan van Eyck, Rembrandt, Rubens, van Dyck, Hals, Vermeer, Rafael (Madona Sixtiiuí), Titian, Giorgione, Veronese, Velasquez, Murillo, Canaletto si Watteau. Pe zidul arcadei intrarii veti vedea o inscriptie in rusa, una dintre putinele memento amuzante ale celui de-al Doilea Razboi Mondial din Dresda. In rime scrie: muzeu controlat, nu sunt mine. Chanutin a verificat. Probabil ca Chanutin a fost soldatul rus responsabil pentru controlarea uneia dintre cele mai marete galerii de arta din Germania pentru orice mai exploziv decat un nud de Rubens.

Colectia de Portelanuri din Zwinger, care se intinde de la galeria curba de langa Glockenspielpavillon pana la galeria lunga de pe latura estica, este considerata una dintre cele mai bune de genul ei din lume. In mod evident focalizarea este asupra portelanurilor de Dresda si Meissen, dar exista si exemple remarcabile de portelanuri japoneze, chinezesti si coreene. Armuraria contine armuri si arme medievale si renascentiste. Salonul de matematica si fizica al statului este ticsit cu instrumente stiintifice vechi.

Costul pentru un bilet pentru toate muzeele si colectiile de la palat (cu exceptia vechii Cripte Verzi) este de 6 €. Un billet pentru vechea Cripta Verde este de 12,00 €
Programul de vizitare al muzeelor si colectiilor din palat: miercuri-luni 10:00-18:00, iar pentru vechea Cripta Verde doar prin rezervare.
Costul pentru un bilet pentru Galeria Vechilor Maestri (0351/491-4679) este de 6 €.
Programul de vizitare al Galeriei: marti-duminica 10:00-18:00
Costul pentru un bilet pentru Colectia de Portelanuri (0351/491-4619) este de 5 €
Programul de vizitare al Colectiei de Portelanuri: marti-duminica 10:00-18:00)
Costul pentru un bilet pentru Armurarie (0351/491-4619) este de 3 €.
Programul de vizitare al Armureriei: marti-duminica 10:00-18:00
Costul pentru un bilet la Salonul de matematica si fizica al statului (0351/491-4660) este de 3 €
Programul de vizitare al Salonului: marti-duminica 10:00-18:00

Informatii utile

Adresa

Taschenberg 2, 01067 Dresda

Cum ajung

Tramvaiele 4, 8, 9

Telefon

+49 351 49142000

Timp mediu vizitare

1h , 45min

Preturi

 • Adulti: 12 Euro
 • Tichet redus: 9 Euro
 • Tineri (sub 17 ani): Gratuit
 • Ghid audio: Gratuit

Orar

 • Zilnic: 10.00 - 18.00
 • Marti: Inchis

Localizare

GPS - Latitudine: 51.052601, Longitudine: 13.736130

Mareste harta

Legenda

 • Palatul Regal din Dresda
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Regal din Dresda

Dresda