Palatul si Parcul Alexandra din Londra

Alexandra Palace este o cladire ridicata in Alexandra Park, intr-o zona intre Hornsey, Muswell Hill si Wood Green. A fost construita in 1873 ca un centru public de recreere, de educatie si de divertisment si ca omologul din sudul Londrei, Crystal Palace.

Proiectata pentru a fi Palatul Poporului si mai tarziu poreclita ,,ally pally", in anul 1936 a devenit sediul primului serviciu de televiziune ,,high-definition” din lume, operat de BBC. Statia de televiziune Alexandra Palace televiziune a fost amplasata in acest parc, iar turnul de radio este inca in uz. Studiourile originale A si B supravietuiesc inca in aripa de sud-est, si sunt utilizate ca muzeu al istoriei televiziunii. Teatrul victorian original, impreuna cu masinile sale de scena, a supravietuit de asemenea, desi este inscris pe lista cladirilor cu risc.

O dezvoltare comerciala a cladirii si propunerea de transformare intr-un complex de agrement, icare sa includa un hotel, inlocuirea patinoarului, cinema, bowling si un centru expozitional, nu a fost sustinuta de grupurile publice si a fost blocata la Inalta Curte in octombrie 2007. Sala Mare si Sala de Vest sunt utilizate ca centru expozitional, spatiu pentru concerte si centru de conferinte organizate de aripa comerciala a grupului caritabil care detine cladirea si parcul in folosul publicului.

Parcul a fost deschis pentru public la 23 iulie 1863. Initial, noua cladire trebuia sa se numeasca Palatul Poporului, apoi s-a luat decizia ca parcul si palatul ar trebui sa celebreze noua printesa de Wales, Alexandra a Danemarcei, care se casatorise cu printul Albert Edward. In septembrie 1865 a fost inceputa constructia palatului, dar intr-un design diferit de structura de sticla propusa initial de architectul Owen Jones.

Palatul acopera o suprafata de aproximativ 7.5 hectare (30. 000 m patrati). In 1871 a inceput lucrul la o linie de cale ferata pentru a conecta parcul si palatul la statia Highgate. Lucrarile, atat la calea ferata cat si la palat au fost finalizate in 1873 iar la 24 mai in acelasi an Alexandra Palace si Alexandra Park au fost inaugurate. Palatul a fost construit de catre fratii Lucas, care au construit si Royal Albert Hall, in aproximativ aceeasi perioada. Sims Reeves a cantat in ziua de deschidere in fata unei audiente formata din peste 100.000 de persoane. Din pacate doar saisprezece zile mai tarziu un incendiu a distrus palatul, omorand trei membri ai personalului. Numai peretii exteriori au ramas intacti. In acest incendiu a fost distrusa o expozitie de ceramica si portelan dintr-o colectie de imprumut, care cuprindea 4700 obiecte de valoare istorica.

Cu vigoarea tipic victoriana, palatul a fost reconstruit rapid si redeschis la 1 mai 1875. Noul palat continea o sala de concert, galerii de arta, un muzeu, o sala de lectura, o biblioteca, o sala de banchete si un teatru. O piscina in aer liber a fost construita la baza dealului aflat in parc: piscina este astazi de mult inchisa, si au ramas putine urme, cu exceptia unor trestii. Parcul includea un hipodrom cu tribuna, un sat japonez, un lac pentru plimbari cu barca si un parcurs de golf pitch-and-putt cu noua gauri. Orga Willis (instalata in 1875, vandalizata in 1918, restaurata si redeschisa in 1929) este inca in stare de functionare, dar restaurarea sa este inca in curs de desfasurare.

In timpul primului razboi mondial, parcul a fost inchis, palatul si terenul fiind folosite ca lagar de internare pentru civili germani si austrieci. Comandantul lagarului a fost locotenent-colonelul Robert Sandilands Frowd Walker, pana la moartea sa in mai 1917.

Pe hipodromul din parc au avut loc curse de cai incepand din 1868 pana in 1970, acesta fiind singurul hipodrom din acea acea vreme in Londra. Hipodromul era poreclit ,,tigaie", din cauza aspectului sau distinctiv.

In luna noiembrie, in fiecare an, in parc se organizeaza focuri de artificii cu ocazia sarbatoririi Bonfire Night.

Informatii utile

Adresa

Alexandra Palace Way, Londra N22 7AY, Regatul Unit

Cum ajung

Statia de metrou Wood Green

Telefon

+44 20 8365 2121

Alte informatii

Taxele de acces variaza in functie de atractiile si facilitatile dorite

Timp mediu vizitare

2h

Preturi

 • Taxa acces: Variabila

Orar

 • Zilnic: 10.00 - 18.00

Localizare

GPS - Latitudine: 51.594471, Longitudine: -0.130550

Mareste harta

Legenda

 • Palatul si Parcul Alexandra din Londra
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul si Parcul Alexandra din Londra