Informatii si poze despre Palatul Yusupov din Sankt Petersburg, Rusia. Alte obiective si atractii turistice din apropiere

Palatul Yusupov din Sankt Petersburg

Palatul Yusupov din orasul Sankt Petersburg mai este cunoscut si sub denumirea de Palatul Moika, datorita amplasarii acestuia pe raul cu acelasi nume. Palatul este protejat de lege, aici fiind ucis in anul 1916 Grigori Rasputin. Acesta a fost resedinta principala a familiei Yusupov, de aici si denumirea actuala a cladirii.

Cladirea a fost construita in anul 1770, dupa proiectul arhitectului francez Jean Baptiste Vallin de la Mothe. La inceput, aceasta prezenta stilul baroc, insa de-a lungul timpului a fost locuita de mai multe familii nobile din Rusia, fapt care a dus implicit la cateva modificari in urma renovarilor. Astazi, fiecare sala a palatului este amenajata in alt stil. Cladirea a fost inclusa in anul 2004 de catre UNESCO in Patrimoniu Cultural Mondial.

Se spune ca bogatul nobil rus Yusupov, impreuna cu marele duce Dimitri Pavlovici, l-au invitat in palat pe Rasputin la data de 16 decembrie 1916, la o masa festiva. Intr-un moment in care Rasputin nu a fost atent, Yusupov a pus in mancarea pe care el o servea cianura. Calugarul a mancat tot din farfurie, insa cu toate acestea el nu a murit. Nobilul intrigat la culme s-a dus repede in camera de la etajul al doilea al palatului si a luat un pistol cu care l-a impuscat pe Rasputin in spate. Crezandu-l mort, acestia l-au carat din palat si l-au pus intr-o trasura, poruncindu-i birjarului sa plece cu el si sa il duca la partid. La mai putin de trei zile, marele duce si nobilul Yusupov au aflat ca de fapt calugarul traieste, revenindu-si miraculos. Rasputin a mai fost apoi impuscat de inca 3 ori, reusind de fiecare data sa supravietuiasca. Pana la urma, Yusupov l-a prins pe calugar si i-a dat de mai multe ori in cap cu o bara groasa de fier. Dupa ce acesta a cazut la pamant l-a infasurat intr-o patura si l-a aruncat in raul Mokia. Dupa cateva zile s-a gasit si cadavrul acestuia, insa dupa ce i s-a facut autopsia, in mod miraculos acesta nu murise din cauza rangii de fier, ci pentru ca a facut hipotermie in apa. Legenda a ramas vie in inimile rusilor, unii dintre acestia considerandu-l pe Rasputin un sfant. La scurt timp dupa ce acesta a murit, la putere au ajuns comunistii si Palatul Yusupov a fost confiscat de la nobil.

Din secolul al XX-lea, mai exact din anul 1925, cladirea a fost preluata de catre Comisariatul de Educatie din Sankt Petersburg, acesta fondand in incinta ei un muzeu. Astazi, numai jumatate din cladire poate fi vizitata, Muzeul Crimei lui Rasputin, cealalta parte gazduind Palatul Culturii. Muzeul se poate vizita zilnic intre orele 11:00-17:00, pretul unui bilet de intrare fiind de 500 ruble pentru adulti si 280 ruble pentru studenti.

Spune si prietenilor tai:

« Cuirasatul Aurora din Sankt Petersburg Catedrala Samsonievsky din Sankt Petersburg »

Mareste harta
?

Legenda

 • Palatul Yusupov din Sankt Petersburg
 • Restaurant
 • Hotel
 • Pensiune
 • Monumente
 • Palate si castele
 • Muzee si galerii de arta
 • Catedrale si biserici
 • Gradini si parcuri
 • Piete si zone centrale
 • Divertisment
 • Cladiri si turnuri
 • Shopping
 • Altele

Muzeul Central de Comunicatii AS Popov din Sankt Petersburg

Muzeul Central de Comunicatii AS Popov din Sankt Petersburg

In centrul istoric al orasului Sankt Petersburg, langa Piata Isaac, se …

Muzeul Nabokov din Sankt Petersburg

Muzeul Nabokov din Sankt Petersburg

Pe strada Bolshaya Morskaya la nr. 47 descoperim casa muzeu a …

Catedrala Sfantul Isaac din Sankt Petersburg

Catedrala Sfantul Isaac din Sankt Petersburg

Catedrala Sfantul Isaac din orasul Sankt Petersburg mai este cunoscuta de …

Casa Raskolnikov din Sankt Petersburg

Casa Raskolnikov din Sankt Petersburg

Pe strada Stolyarny, la nr. 5, se gaseste Casa lui Raskolnikov. …

Piata Decembristilor din Sankt Petersburg

Piata Decembristilor din Sankt Petersburg

Piata Decembristilor din Sankt Petersburg (pl Dekabristov Mariinsky) se afla langa …

Catedrala Sfantul Nicolae din Sankt Petersburg

Catedrala Sfantul Nicolae din Sankt Petersburg

Una dintre cele mai frumoase biserici din Federatia Rusa este Catedrala …

Comentarii

 • Viorika Ranga 1 Noi. 2014
  Foarte frumoase locurile♥♥

Ai fost aici? Povesteste-ne impresiile tale!Toate campurile sunt obligatorii