Despre Palau

O destinatie turistica pe cat de spectaculoasa, pe atat de misterioasa. Asa poate fi definit Palau, un stat insular situat in vestul Oceanului Pacific, un teritoriu despre a carei istorie nu se stie inca prea multe, desi primii locuitori se pare ca aveau origini polineziene. Din punct de vedere geografic, Palau face parte din grupul insulelor Microneziene, reunind nu mai putin de 250 de insule. Grupul de insule Rock Island reuneste 200 de insule nelocuite, situate la nord atolul Kayangel, in timp ce South Island gazduieste doua dintre cele 16 state ale republicii Palau, Sonsorol si Hatohobei.

Primele contacte intre localnici si europeni s-au inregistrat in anul 1783, cand o corabie engleza, condusa de capitanul Henry Wilson, a naufragiat in apropierea insulei Rock Island, situata intre Koror si Peleliu. Cu ajutorul triburilor indigene, capitanul si echipajul sau au reconstruit corabia si au reusit sa porneasca spre continent dupa trei luni. Guvernarea europenilor in insula s-a impus cand Papa Leo XIII a recunoscut drepturile coloniale ale Spaniei asupra Insulelor Caroline, in anul 1885. Acestea sunt ocupate pentru o scurta perioada de japonezi, iar la finalul celui de-al doilea razboi mondial, Palau intra sub administratia SUA, statut pe care il pastreaza pana in anul 1994, cand devine Republica Palau, in asociere libera cu SUA.

Chiar daca a adoptat influentele culturale ale colonistilor, localnicii si-au pastrat identitatea si traditiile de-a lungul timpului. Societatea este una foarte traditionalista, unde ceremoniile legate de evenimentele familiale si festivitatile publice sunt desosebit de importante. Diversitatea culturala poate fi admirata la Etpison Museum din Koror, dar si la Muzeul National Palau.

Cei 21.000 de oameni care alcatuiesc populatia tarii sunt dispersati pe cele mai importante insule, respectiv, Angaur, Babeldoab, Peleliu si Koror, in conditiile in care jumatate din totalul populatiei locuieste pe insula Koror.

Palau este o destinatie de vacanta preferata in special de amatorii de scuba diving, in conditiile in care Turtle Cove, Drop off si Blue Corner sunt considerate cele mai potrivite locuri pentru explorari subacvatice. Numai o vacanta in Palau va ofera ocazia sa inotati alaturi de pesti tropicali, testoase, rechini, recife coraligene dintre cele mai spectaculoase, sau sa explorati epave ale navelor de razboi ce dateaza din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Flora si fauna sunt printre cele mai spectaculoase. Pasari exotice intalniti la tot pasul, in timp ce in mlastinile mangrove sunt locul preferat al crocodililor. Babeldaob, cea mai mare dintre insulele Palau, cu o suprafata de 330 km² se gaseste la nord-est de Koror si gazduieste capitala Ngerulmud.

Singura dintre insulele Palau alcatuita dintr-un decor montan impresionat, Babeldaob este o destinatie ideala pentru pasionatii excursiilor montane (Mount Ngerchelchuus), in timp ce iubitorii plajelor se pot refugia pe coasta estica, unde se gasesc plajele Ngiwal si Ngaraard. La sud-vest de Koror se afla Peleliu, o insula ce numara aproximativ 700 de locuitori. Majoritatea locuiesc in satul Kloulklubed. Daca vreti sa testati senzatia de singur pe insula, sa ascultati valurile oceanului si sa va relaxati fara a fi derangajati de aglomeratia specifica plajelor tropicale, aici trebuie sa veniti.