Transport Panama

Exista doua tipuri de autobuze in Panama, cele pe care le gasiti pe autostrazi si autobuzele urbane.

Autobuzele de pe autostrazi efectueaza constant curse de la terminale din Panama City catre diferite destinatii de-a lungul Autostrazii PanAmericane si inapoi la terminal. Acestea circula cu o frecventa foarte mare si vor opri sa va ia de oriunde sau sa va lase unde doriti pe traseu. Calatoria cu astfel de autobuze este foarte ieftina, in jur de 1 dolar pe ora, uneori mai putin.

Autobuzele din orase sunt diferite. Sunt numite Diavolii Rosii si sunt foarte aglomerate, adesea fara aer conditionat. O calatorie catre orice locatie din Panama City costa 25 de centi. Aceste autobuze au o reputatie proasta, pentru ca pot fi periculoase, atat din punct de vedere al stilului de condus, cat si al raufacatorilor. Partea buna este ca aceste autobuze ale groazei sunt in proces de inlocuire cu reteaua Metro Bus, care foloseste autobuze Volvo cu toate facilitatile. Pentru a circula cu Metro Bus va trebui sa achizitionati cardul cu acelasi nume, care costa 2 dolari. Puteti incarca acest card cu minim 0.50 dolari si maxim 50, o calatorie costand intre 25 si 45 de centi.

Daca se intampla ca destinatia dumneavoastra sa se afle departe de o statie de autobuz sau pur si simplu sunteti comozi, taxiul este solutia pentru dumneavoastra. Cele mai multe curse va vor costa intre 1 si 2.50 dolari. Cursele mai mari, de-a lungul oraselor, pot ajunge si la 5 dolari sau mai mult, daca omiteti sa negociati pretul inainte de a pleca. Puteti merge cu taxiul si pe distante mai mari. De exemplu, o cursa de la Aeroportul Tocumen catre centrul Panama City ar trebui sa va coste 28 de dolari, cu toate taxele de drum incluse. Daca decideti sa impartiti un taxi, puteti plati mai putin pentru aceasta cursa, in jur de 12 dolari. Puteti economisi bani luand autobuzul catre Gran Terminal, dar pana si biletele de autobuz de la aeroport sunt mai scumpe decat in mod normal.

Daca doriti sa descoperiti locuri si obiective turistice la care nu puteti ajunge folosind transportul public, varianta optima pentru dumneavoastra este inchirierea unei masini. Drumurile din Panama sunt in stare foarte buna. In schimb, partea proasta este traficul din Panama City, care este mult mai aglomerat decat cel din marile orase din America. Veti intalni ambuteiaje la orele de varf si, in plus, nu va veti putea orienta cum trebuie din cauza faptului ca nu toate strazile au placute cu denumirea. Pe de alta parte, intersectiile aglomerate nu sunt dotate cu semafoare. In restul tarii nu exista astfel de probleme si puteti conduce relaxat. Limitele de viteza sunt de 40 de km/h in orase, 80 de km/h in afara oraselor si 100 de km/h pe autostrada.