Ghid turistic Asuncion

Recomandat pentru: istorie, traditii, catedrala, muzee, cultura, shopping, gastronomie

Despre Asuncion

Asunción a fost fondat pe 15 august 1537, odata cu Sarbatoarea “Adormirea Maicii Domnului”, sau Asunción in limba spaniola, fiind unul dintre cele mai vechi orase din America de Sud. Pentru un timp, Asunción a fost un oras important pentru administratia coloniala spaniola.

Capitala Paraguayului, Asunción este un oras relativ mic, cu o populatie de 510.000 locuitori, insa zona sa metropolitana (cuprinzand orasele San Lorenzo, Fernando de la Mora, Lambaré, Luque, Mariano Roque Alonso, Ñemby si Villa Elisa) are o populatie de peste 1,8 milioane locuitori.

Asuncion este una dintre comorile mai putin cunoscute ale Americii de Sud. Valoarea lui nu sta numai in cele cateva cladiri istorice, catedrale, magazine, birouri guvernamentale ori piete umbroase cu parfum de epoca, ci, in special, in oamenii care locuiesc acolo, deoarece sunt unii dintre cei mai prietenosi din lume.

Asunción s-a dezvoltat de-a lungul malului estic al raului, acesta avand un teren fertil ce sprijina populatia in crestere si dezvoltarea acestui oras prosper. Centrul istoric al capitalei Paraguayului este inconjurat de cartiere noi, cu restaurante cu specific international, cluburi de noapte si mall-uri imense.

In atmosfera de multe ori incarcata, pietele in aer liber cu fructe si legume exotice sunt adevarate Edenuri: stradute labirintice cu magazine ori spatii întinse acoperite, unde se gasesc chiar si reviste coreene sau restaurante asiatice de genul take-away, intotdeauna pline de oameni cu ochi oblici care se aprovizioneaza cu de-ale gurii.

Prin piete gasesti barbatii paraguayeni carand dupa ei termosuri mari de metal, din care sorb un lichid ce se numeste tereré si este versiunea paraguayana a mult mai cunoscutului mate, ceaiul din ierburi.

Ierburile sunt secrete, iar vanzatorii nu numai ca au locuri speciale unde-l cresc, dar sunt si “experti” in medicina traditionala naturista bazata pe plante. Daca te observa ca turist, atunci te “radiografiaza” dintr-o privire spunandu-ti care e boala de care suferi si chiar daca sunt departe de adevar, e interesant sa vezi cum se agita sa te faca sa cumperi combinatia ideala a plantelor care-ti usureaza durerile.

Chiar in fata lui “Palacio legislativo”, o cladire moderna cu multe geamuri de sticla albastra care reflecta ca intr-o oglinda uriasa totul din jur, contrastul dintre saracie si opulenta capata mari proportii. In stanga, constructia moderna striveste prin bogatie si lux traiul mizer al mahalalei din apropiere.

Casele sunt facute din resturi si acoperite cu bucati de tabla ruginita, adunata de la fier vechi. Pe acoperisurile astfel improvizate, zac aruncate la gramada pantofi desperecheati, bucati de biciclete, roti de carucioare, papusi scalambaiate si cate si mai cate.

Totul semana cu un orasel ireal, construit in interiorul unei gropi de gunoi. De-a latul drumului, este cate o culme plina cu rufe puse la uscat, la o inaltime nu mai mare de un metru si jumatate, semn ca pe acele drumuri nu se incumeta sa treaca nici o masina. In functie de durata sederii dumneavoastra in oras, va puteti limita la obiectivele turistice ale acestuia sau extinde vizitele dumneavoastra la alte zone ale tarii.

Puteti sa mergeti sa vizitati Casa Viola, ce a fost construita de guvernul spaniol pentru a marca aniversarea a 500 de ani de la descoperirea Americii. Acesta este un prim exemplu de arhitectura coloniala veche.

Casa de la Independencia, unde revolutionarii s-au intalnit în secret pentru a planifica lupta lor pentru independenta, si alte case vechi de la revolutia 1811 sunt interesante de vizitat. Tot aici veti vedea Legislativ Palacio si Metropolitana Catedral.

Catedrala dateaza din 1687 si este notabila pentru altarul aurit si arta religioasa.
Mai puteti vizita siCasa de los Diputados, odata un colegiu militar si muzeu, precum si Palacio de Gobierno, care nu este deschis pentru vizitatori dar puteti admira fatadele neoclasice.

Museo de Bellas Artes contine picturi si sculpturi executate de artisti din Paraguay si alte tari din America de Sud, la care se adauga numeroase documente istorice. Dincolo de centrul orasului, se afla Parque de Museo de Historia Natural, care contine o mica gradina zoologica, un teren de golf si o zona de camping, insa are si exponate de animale salbatice.

Congresul National este una dintre cele mai impresionante cladiri noi din oras. A fost construita in 2002, cu 20 de milioane de dolari, de catre guvernul Republicii Chineze-Taiwan, drept multumire, deoarece Paraguay este una dintre putinele tari si de asemenea singura din America de Sud, care recunoaste Republica Chineza spre deosebire de China continentala (Republica Populara Chineza).

In luna iulie, este un targ cu standuri expozitionale, produse alimentare, bauturi si muzica, aceasta fiind o modalitate buna de a afla mai multe despre ceea ce se intampla in tara.

Asuncion are o traditie pentru carnea de vita, care este in mod normal de buna calitate si ieftina. Carnea la gratar (asado) este un fel de mancare foarte gustos, cu arome speciale si, in acelasi timp, traditionala. Pastele sunt ,de asemenea, populare, ele gasindu-se pe strada, la tarabe. Tot aici veti gasi si panchos, hamburgeri, empanadas si similare de fast-food. Legumele, salatele si alte tipuri de carne nu sunt atat de comune, dar se pot gasi, totusi, la vanzare.

Cea mai mare concentratie de hoteluri poate fi gasita in centrul orasului, intre strazile Colon Cristobal si Unidos Estados. Exista, de asemenea, un numar de locuri ieftine, opuse terminalului de autobuze (in special pe strada laterala Lapacho La Mora), desi, in mod normal, veti obtine un pret mai bun in centrul orasului.

Asunción are o clima blanda, in cea mai mare parte a anului, cu exceptia lunilor de vara (octombrie-martie), atunci cand ar trebui sa se evite plimbarile in timpul amiezii.

Asuncion