Ghid turistic Huaraz

Recomandat pentru: alpinism, drumetii, lac, peisaje, natura

Despre Huaraz

Huaraz este capitala Regiunii Ancash din Peru, ce are o populatie de aproximativ 120.000 de locuitori si la o altitudine de 3.052 de metri. Din zona Central-Nordica in care se afla, Huaraz este cel mai important oras, din punct de vedere economic si, totodata, turistic.

Huaraz este, de asemenea, cel mai important oras cand vine vorba de sporturi de iarna, avand foarte multe piste de schi, sarituri cu schiurile si multe altele, suportand, anual, peste 200.000 de turisti. Mai mult decat atat, aici se afla unele dintre cele mai grele zone in care se poate practica alpinismul, multe persoane venind aici pentru a isi eleva nivelul de adrenalina.

Orasul a fost fondat in anul 1574, pe data de 20 Ianuarie, de catre Imperiul Spaniol. Simon Bolivar, un lider politic din Peru, care a trait intre anii 1783 si 1830, a spus despre Huaraz ca este un „oras nobil si generos”, deoarece a provizionat armata cu alimente si arme in lupta lor contra Imperiului Spaniol.

Din pacate, in anul 1970, 25.000 de oameni au murit si aproximativ 95% din oras a fost distrus, din cauza unui cutremur devastator. Pentru a putea trece peste acest impact, multe tari au ajutat intins o mana de ajutor, precum Statele Unite ale Americii, Rusia, Chile, Canada, Chile si altele. Asadar, Huaraz a fost denumit ca fiind capitala „Prieteniei Internationale”.

Primele asezari umane au fost descoperite ca datau inca din anul 10.000 i.e.n. Exista si in ziua de azi unele sit-uri arheologice care au descoperit ramasite ale unor ustensile ce datau din acea perioada. Asadar, Huaraz este, privind din acest aspect, un rai pentru cei care indragesc istoria pre-Columbiana.

Din cauza unor avalanse si inundatii din 1941 si, totodata, cutremurului din 1970, majoritatea cladirilor din Huaraz sunt moderne. Cu toate acestea, aceasta zona abunda in obiective turistice naturale, cum ar fi Valea Callejon de Huaylas, cea mai importanta zona de agricultura din Peru, sau Huascaran, cel mai inalt varf din Peru, ajungand la o inaltime de 6.768 de metri.

Clima din Huaraz este una tropical moderata, cu temperaturi ce rareori scad sub 11 grade Celsius sau depasesc 17 grade Celsius. Totusi, aici exista doua sezoane de-a lungului unui an, cel umed, cu multe precipitatii, si cel uscat.

Din punct de vedere economic, Huaraz se bazeaza, in mare parte, pe industria miniera. Aici se afla o mina de aur foarte mare, iar nu mai putin de 13% din populatia orasului lucreaza pentru compania canadiana care detine proiectul. Marea majoritatea, 50% dintre persoane, se ocupa cu oferirea de servicii contra-cost si comert.

Pentru a ajunge in Huaraz fie luati un autobuz dintr-un dintre orasele din apropiere, fie cu avionul in aeroportul Comandante FAP German Arias Graziani, aflat la 40 de minute de orasul principal, in satul Anta. Datorita altitudinii mari si pozitionarii intre munti, este foarte dificil sa se construiasca un aeroport si, mai ales, sa aterizeze un avion in acest loc.

Din cauza ca majoritatea cladirilor au fost afectate de catre cutremurul din 1970, din punct de vedere arhitectural nu exista vreun aspect inedit cu privire la Huaraz. Cu toate acestea, peisajele naturale sunt extrem de impresionante, in care varfurile de gheata din munti clatesc ochii tuturor celor care le privesc. Totusi, pentru cei dornici sa se relaxeze, exista Parcul Amistad, situat in inima orasului, dar si Parcul National Huascaran, stiut a fi, totodata, cel mai mare ghetar din zona tropicelor

Pentru cei care iubesc istoria, exista, totusi, in apropierea orasului, un sit arheologic ce contine relicve si ziduri ce dateaza inca din anul 3000 i.e.n. Pe langa imperiul Incas, aici au domnit si Chavin, una dintre cele mai mari civilizatii din jurul anului 1.000 i.e.n din America.

Asadar, nu ezitati nici un moment sa vizitati Huaraz, deoarece aici veti gasi momente de distractie, fie ca sunteti un impatimit al plajelor si al relaxarii, fie ca doriti sa admirati ruinele unor imperii de mult apuse.

Huaraz