Ghid turistic Machu Picchu

Recomandat pentru: ruine, drumetii, natura, situri arheologice, istorie

Despre Machu Picchu

Machu Picchu este un sit arheologic din secolul al XV-lea, in regiunea Cusco din Peru, America de Sud. Ea se afla la 80 de kilometri de Cusco si crede ca Machu Pichu era, de fapt, un loc de unde domnea conducatorul Imperiului Inca din acea perioada, Imparatul Pachacuti. Fara indoiala, Machu Picchu este cel mai cunoscut si familiar sit al Imperiului Incas.

Un aspect interesant, pe care, probabil, multa lume nu il stie, este acela ca Machu Picchu a fost locuit doar pentru un secol, din 1450 pana cand spaniolii au castigat acest teritoriu. Dupa aceea, tocmai in 1911 au inceput ca turistii sa vina sa il viziteze, deoarece, pana in acel moment, Machu Picchu era stiut doar de catre locuitorii din acea zona. Din 1911 pana in 1976 a fost restaurat si reconsolidat 30% din Machu Picchu, dar aceste lucrari continua si in ziua de azi. Din pacate, Machu Picchu se afla intr-o continua deteriorare, chiar daca se lucreaza la consolidarea constructiei, deoarece suporta cateva milioane de turisti anual. Mai mult decat atat, din cauza numarului mare de cutremere ce au loc pe aceste meleaguri, uneori se pot deteriora drumurile care duc spre Machu Picchu, adeseori turistii ramanand blocati, pe o perioada scurta de timp, pe acest sit.

Machu Picchu este cel mai important sit arheologic si cultural din Peru, acest mic oras fiind adaptat perfect conform formei muntilor din zona. In Machu Picchu exista nu mai putin de 200 de constructii, toate dintre ele fiind orientate pe o pozitie paralela cu Est – Vest. De fapt, Machu Picchu este impartit in 2 orase, cel superior si cel inferior. In partea superioara se afla zona „urbana”, iar in cea inferioara se afla zona „agriculturala”. In zona urbana se afla mai multe comori arhitecturale, cum ar fi Templul Soarelui si Camera celor trei ferestre, ambele fiind dedicate zeului soarelui, Indi, cel mai important pentru Imperiul Incas.

Un aspect pe care mult persoana din ziua de azi nu il pot descifra este reprezentat de modul in care au fost construite cladirile. Stilul pe care il foloseau cei din Imperiul Incas este „ashlar”, in care pietrele slefuite erau lipite cu mortar. Desi, la prima vedere, pare o tehnica simpla, cei din Machu Picchu si Imperiul Inca o duceau la extrem, constructiile fiind aproape perfect. Se zice ca, la Templul Soarelui, junctiile sunt facute atat de bine incat nici macar un fir de par nu incape intre pietre. Mai mult decat atat, geamurile si usile au o forma trapezoidala, iar toate detaliile au, de obicei, o forma rotunda, construciile fiind, prin urmare, mult mai bine protejate atunci cand avea loc un cutremur. Este de notat faptul ca ei stiau atat de multe detalii despre arhitectura si au si reusit cateva capodopere in aceasta idee, dar, totusi, eu nu foloseau roata, un dispozitiv banal, chiar si in acea perioada.

Imaginile pe care le veti putea observa de pe toata suprafata sitului arheologic sunt extrem de impresionante. Pe langa faptul ca pot fi vazute multe dintre varfurile muntilor din zona, altitudinea de 2.430 de metri va va oferi, fara indoiala, imagini pitoresti si panoramice pe care nu ati crezut ca le veti putea observa vreodata. Putem sa le multumim celor din Imperiul Incas ca si-au construit un astfel de oras intr-o zona greu accesibila, deoarece spaniolii nu l-au gasit niciodata si, prin urmare, nu l-au putut distruge, asa cum au facut cu majoritatea constructiilor incase.

Un monument important din Machu Picchu este Intihuatana, o piatra ce se crede ca a fost folosita ca un ceas astronomic sau un calendar pentru Imperiul Incas. Pentru a putea ajunge in Machu Picchu, trebuie mai intai sa va aflati in Cuzco, deoarece acesta este cel mai apropiat oras de celebrul sit arheologic. Dupa aceea, luati un mijloc de transport care sa va aduca in apropierea sitului, dupa care trebuie sa mergeti pe jos pe „Inca Trail”, un drum cunoscut care uneste Cuzco de Machu Picchu. Din pacate, uneori, mai au loc anumite probleme locale ce pot pune in pericol turistii. De exemplu, in anul 2010, din cauza ploii, au avut loc inundatii care au izolat peste 4000 de oameni ce se aflau in Machu Picchu, in acel moment. Chiar daca exista un loc special amenajat pentru elicoptere, este interzisa aterizarea lor din 2010 de catre statul peruvian, din varii motive.

Guvernul din Peru se afla intr-o continua lupta impotriva celor de la Yale, deoarece acestia, la inceputul secolului al XX-lea, au escavat si au luat mai multe artefacte din Machu Picchu, pe au refuzat, initial, sa le inapoieze statului. Printre artefacte se numara cateva statui din argint, vase de ceramica, bijuterii si schelete ale unor persoane care erau importante pentru Imperiul Incas. Pentru a evita un conflict international, cei de la Universitatea Yale au fost de acord sa inapoieze artefactele, dar cu conditia ca ele sa fie expuse intr-un muzeu, pentru ca oricine sa le poata admira.

Asadar, Machu Picchu este un sit ce merita vizitat daca va aflati in Peru. Pe langa arhitectura superba pe care o infatiseaza, aici puteti vedea unele dintre cele mai impresionante imagini oferite de vederea panoramica, ce poate fi observata din toate punctele ale lui Machu Picchu.

Machu Picchu