Ghid turistic Nazca

Recomandat pentru: gastronomie, situri arheologice, muzee, ruine, arheologie, istorie, cultura

Despre Nazca

Nazca este un oras care se afla in zona Central – Sudica a Peru-ului, la 450 de kilometri de capitala Lima, cu o populatie de aproximativ 27.000 de locuitori. Dupa cum bine stiti, Liniile Nazca reprezinta atractia principala a acestui oras, pentru care peste 1 milion de turisti asalteaza Nazca in fiecare an.

Temperatura medie anuala din Nazca este de aproximativ 23 de grade Celsius, aceasta fiind relativ constanta pe toata perioada anului, cu exceptia verii, cand termometrul indica peste 30 de grade Celsius.

Asa cum Trujillo este cunoscut ca „Orasul Eternei Primaveri”, Nazca este stiut ca un oras in care vara este continua, pe toata perioada anului.

Din punct de vedere istoric, nu se stie, cu exactitate, anul in care a fost fondat orasul. Conform unor cronici, orasul a luat nastere in anul 1548 pe 28 Octombrie, iar, pe de alta parte, se crede ca, de fapt, orasul a fost fondat mai tarziu, in 1591. Spaniolii doreau sa dezvolte un oras aici, datorita pozitiei geopolitice ideale a lui. In plus, a contat foarte mult si clima sa foarte calduroasa. In plus, Nazca produce, an de an, de-a lungul secolelor, un coniac din struguri, care este recunoscut pe intregul continent.

Din cauza cutremurelor care au avut loc, de-a lungul anilor, in Nazca au fost dezvoltate mai multe stiluri arhitecturale, deoarece a fost nevoie ca acele cladiri sa fie reconstruite, de fiecare data adaugandu-se alte detalii. Cea mai mare restaurare a orasului a avut loc in anul 1997, deoarece, pe 12 Noiembrie 1996, un cutremur cu magnitudinea de 6.8 grade pe scara Richter a afectat serios orasul, distrugand peste 8.000 de cladiri, multe dintre ele apartinand erei coloniale.

Fara nici o indoiala, atractiile nu lipsesc din teritoriul orasului Nazca. Liniile din Nazca reprezinta cel mai important obiectiv turistic din aceasta zona, si nu numai. Ele acopera o suprafata de peste 1.000 de metri patrati si prezinta forme ale unor animale, plante, si alte forme geometrice, unele dintre ele avand chiar si 300 de metri lungime. Ele sunt catalogate ca „geoglife” si nu se cunoaste, cu exactitate, perioada in care au fost create, ci se presupune ca ele ar data din perioada 600 – 200 i.e.n.

Animalele sunt cele mai reprezentative desene ce face parte din Liniile din Nazca. De-a lungul suprafetei se poate gasi un pelican, o pasare colibri de 275 de metri, un papagal, o paianjen, un melc, o soparla, o maimuta, o balena, o figura antropomorfa, si multe altele. Din pacate, liniile care conturau o soparla au fost distruse, pentru ca Autostrada Pan-Americana sa poata trece prin acea zona. Au fost gasite peste 30 de astfel de geoglife, iar ele raman, si in ziua de azi, un mister, cu privire la provenienta si scopul pentru care au fost create.

Totusi, exista si alte obiective turistice care merita atentia dumneavoastra, daca ajungeti in Nazca. Cahuachi este un centru ceremonial si o fortareata a vechii civilizatii Nazca. Cahuachi este, de fapt, o piramida construita din chirpici, care a rezistat eroic la testul timpului. Cimitirul Chauchilla se afla la doar 10 kilometri de Nazca si contine multe iteme de ceramica si mumii, care dateaza dinaintea erei incase. Apeducta Cantalloc este un alt obiectiv turistic important din Nazca, deoarece reprezinta o tehnologie greu de conceput in acea perioada. Ea este formata din peste 40 de apeducte, ce au fost menite sa dezvolte agricultura locala si sa satisfaca populatia mare. Cerro Blanco este un obiectiv ideal pentru turistii care sunt in cautarea unor distractii care necesita un nivel mare de adrenalina, deoarece reprezinta cea mai mare duna de nisip din Peru, in care se pot practica diferite sporturi extreme, cum ar fi sandboarding-ul.

Daca indragiti si sunteti un iubitor al culturii si istoriei, puteti vizita Muzeul Municipal Nazca, unde sunt depozitate diferite obiecte de artizanat si textile care au apartinut culturii din Nazca. Mai mult decat atat, puteti participa la Festivalul Virgin of Guadalupe, o ceremonie care are loc de pe 29 August pana pe 10 Septembrie, de mai bine de cateva secole.

Asadar, Nazca este un loc ce trebuie vizitat daca va aflati in Peru, mai ales datorita istoriei nedescifrate ce sta la baza celebrelor linii. Mai mult decat atat, puteti sa va relaxati intr-un oras mic si linistit, in care locuitorii sunt obisnuiti cu turistii si, totodata, foarte amabili cu cei care le viziteaza orasul.

Nazca