Centrul Istoric din Manila

O vacanta in Manila nu poate fi considerata completa, daca nu ati vizitat Intramuros, numele sub care este cunoscut centrul istoric al capitalei filipineze. Timp de patru secole acesta a fost centrul de putere al colonistilor spanioli devenind, odata cu trecerea timpului, centrul cultural, economic si comercial a tarii. Din pacate, o data cu terminarea celui de-al doilea razboi mondial, Intramuros si-a pierdut din stralucitrea de alta data. Abia in anul 1951 este declarat monument istoric, situatie in care s-au impus unele reguli privind regimul se inaltime si aspectul arhtiectural al cladirilor care trebuia sa se incadreze asa numitul „stil spaniol”.

In traducere, Intramuros – in oras – era cunoscut si sub denumiea de „orasul inconjurat de ziduri”, datorita zidurilor masive ce se intindeau pe o distanta de aproximativ de 5 km. Practic, de la fondarea orasului in anul 1571 si pana in anul 1898, cand a luat sfarsit stapanirea spaniola in Filipine, Intramuros se identifica cu capitala Manila de astazi.

De–a lungul celor patru secole de existenta, Intramuros, cea mai indepartata posesiune a imperiului spaniol, s-a extins semnificativ si a devenit un adevarat oras unde se gaseau manastiri, locuinte, palate si scoli. Sfarsitul stapanirii spaniole a coincis cu preluarea controlului orasului de catre americani, in anul 1898, iar luptele din al doilea razboi mondial au adus in ruine acest oras atat de stralucitor candva.

Intelegand valoarea istorica si culturala a centrului vechi din Manila, autoritatile au demarat in a doua jumatea a secolului trecut un proces de restaurare a unora dintre constructiile principale. Printre acestea se numara impozanta poarta prin care se permitea accesul in oras. Odata ajunsi aici, incercati sa explorati cat mai mult pentru ca este putin probabil sa va rataciti. Vizitati, printre altele, Biserica San Augustin si Catedrala din Manila. San Augustin este cea mai veche biserica din piatra care s-a pastrat pana astazi in Filipine si se remarca prin cel mai pur stil al barocului spaniol si gazduieste si astazi ceremonii religioase.Aici se afla mormantul primului guvernator spaniol din Filipine, Miguel Lopez.

Intre zidurile orasului veti intalni Fortul Santiago. Acesta este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Manila. Pentru localnici, are o valoare simbolica desosebita. Este locul unde a fost inchis in Jose Rizal – eroul national al tarii, inainte de a fi condamnat la moarte, in anul 1896. Din ansamblul de monumente ce pot fi vizitate astazi, Poarta Santa Lucia, construita in anul 1662, atrage atentia oricarui turist. In centrul orasului se gasea cea mai mare piata, denumita Plaza de Roma, unde se afla un monument dedicat Regelui Carlos IV-lea, ridicat in anul 1824.

Aceia dintre voi care doresc sa afle cat mai multe detalii despre centrul istoric din Manila, nu ar trebui sa rateze o vizita la Casa Manila, un edificiu deosebit, cu o curte interioara unde sunt expuse artizanate si obiecte de mobilier ce dateaza din timpul colonistilor spanioli. Casa pastreaza atmosfera intima a unei familii nobiliare din secolul XIX.

Localizare

GPS - Latitudine: 14.592190, Longitudine: 120.974730

Mareste harta

Legenda

 • Centrul Istoric din Manila
 • Restaurant
 • Hotel
 • Piete si zone centrale
 • Monumente
 • Catedrale si biserici
 • Muzee si galerii de arta
 • Palate si castele
 • Cladiri si turnuri
 • Gradini si parcuri
 • Divertisment
 • Shopping
 • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Centrul Istoric din Manila