Piata Republicii din Strasbourg

Piata Republicii din Strasbourg (Place de la République) a fost construita pe locul vechii piete imperiale Kaiserplatz,in cartierul german. Arhitectura wilhelmiana a pietei (denumita dupa numele lui William I de Hohenzollern care a fost rege al Prusiei (1861-1888) si imparat al Germaniei (1871-1888), imbina vechiul cu noul, facand astfel legatura intre partea veche si partea noua a orasului.

Printre cladirile si monumentele importante care se gasesc in piata, se numara:
Palatul Rinului – a fost construit intre anii 1883-1888 pe locul fostului Palat Imperial, de catre arhitectul german Hermann Eggert, in stilul neorenascentist, fiind reprezentativ pentru arhitectura prusaca. Palatul este un patrulater cu trei niveluri, impresionand mai ales scara interioara. Acesta este inconjurat de o gradina mare si a fost construit de catre germani dupa anexarea regiunii Alsacia, pentru a-l gazdui pe imparat in timpul vizitelor in oras, constructia fiind inceputa in timpul lui William I de Hohenzollern si terminata in timpul lui William al II-lea de Hohenzollern.

In prezent, palatul este declarat monument istoric, acesta gazduind Directia Regionala de Afaceri Culturale si Comisia Centrala pentru Navigatia pe Rin, dar si o colectie arheologica formata din douazeci de sarcofage si elemente de monumente antice din necropola de la Strasbourg.

Biblioteca Nationala si Universitara din Strasbourg – a fost inaugurata in anul 1895, fiind construita de catre arhitectii germani August Hartel si Skjold Neckelmann, de-a lungul timpului cladirea servind si ca sediu pentru Dieta de Alsacia-Lorena.

Biblioteca a fost intre 1909-1918 prima biblioteca universitara din lume, aceasta fiind astazi a doua ca marime din Franta, dupa cea din Paris, avand o colectie de peste 3 milioane de volume, monografii, periodice si manuscrise pretioase.

Teatrul National din Strasbourg – a fost construit intre anii 1888-1892, in stil neoclasic, de catre arhitectii germani Skjold Neckelmann si August Hartel. Cladirea este declarata monument istoric, de-a lungul timpului aceasta mai gazduind si Parlamentul Regiunii Alsacia-Lorena, precum si Conservatorul de Muzica din Strasbourg.

Memorialul – se afla in centrul pietei, fiind ridicat in anul 1936 in memoria tinerilor ucisi in Primul Razboi Mondial in oras. Sculptura a fost realizata de catre sculptorul francez Léon-Ernest Drivier (1878-1951) in stilul sculptorului francez Auguste Rodin (1840-1917), al carui ucenic a fost. Aceasta infatiseaza o mama simbolizand orasul Strasbourg, care tine in brate doi copii, unul francez si unul german, care dupa ce au luptat pana la moarte in final se tin de mana inainte sa moara.

Din Piata Republicii porneste Av. De la Liberte care merge pana in Piata Universitatii, unde se gaseste si Palatul Universitatii, vizibil chiar si din Piata Republicii, acesta fiind construit intre anii 1879-1884, in stilul neorenascentist, de catre arhitectul german Warth Otto (1845-1918). In Aula universitatii a avut loc in anul 1949 prima sesiune a Consiliului Europei, tot aici gasindu-se si una dintre cele doua statui ale lui Ramses al II-lea, descoperite in Egipt de catre profesorul Pierre Montet in anul 1933.

In Piata Republicii se poate ajunge cu liniile de tramvai B. C, E, F, aceasta fiind situata la est fata de centrul vechi, in zona germana a orasului, cunoscuta sub denumirea de Neustadt, aceasta fiind construita in mare parte in timpul ocupatiei germane.

Localizare

GPS - Latitudine: 48.587421, Longitudine: 7.754160

Mareste harta

Legenda

  • Piata Republicii din Strasbourg
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Piata Republicii din Strasbourg