Piazza del Popolo din Roma

Poarta de nord a orasului Roma a fost numita Porta del Popolo, deoarece la aceasta intrare se adunau pelerinii care veneau la Roma din intreaga Europa, in special cu ocazia Anului Sfant. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, s-a decis un nou proiect de dezvoltare a acestui loc, in esenta, a fost extins, rezultand o scena evocatoare si grandioasa. Scopul a fost de a oferi imaginea de maretia a Bisericii de la Roma si de organizare a unui loc de primire a pelerinilor.

Piata Popoarelor din Roma (Piazza del Popolo) are o istorie lunga si interesanta. Acest patrat poarta numele unei biserici - Santa Maria del Popolo. Numele se traduce literal, din limba italiana moderna, prin Piata Popoarelor, dar numele initial provine de la cuvantul popolato. Acesta este numele latin pentru un tip de copac care se crede ca a crescut pe situl bisericii inainte de constructie.

Aceasta piata a fost intotdeauna una dintre cele mai importante din Roma. Acesta a fost punctul de plecare care lega Roma cu coasta de nord.

Timp de secole, piata a fost dominata de o fantana publica, care a servit ca un jgheab pentru cai si un rezervor pentru spalatorese. Piata a fost mai mica decat cea de astazi. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, piata a fost extinsa de mai multe ori.

Astazi, piata este prevazuta cu structuri interesante. Una dintre cele mai vechi parti ale Piazza del Popolo este poarta principala. Aceasta a fost cunoscuta sub mai multe nume de-a lungul istoriei sale. Numele original este Porta Flaminia. Aceasta a fost, de asemenea, cunoscuta sub numele Porta San Valentino, de la numele unei catacombe din apropiere, dar oficial este cunoscuta sub numele de Porta del Popolo.

Poarta de astazi a fost construita in secolul XVI-lea, la ordinul Papa Pius al IV-lea. Mai tarziu a devenit obiectul unei restaurari, inainte de sosirea reginei suedeze Christina, in secolul al XVII-lea. Aceasta lucrare a fost realizata de catre Bernini, celebrul artist italian.

O alta piesa uimitoare in Piazza del Popolo este biserica, situata la nord, cunoscuta sub numele de Santa Maria del Popolo. Este cea mai veche din cele trei biserici situate aici, si a fost construita in timpul secolului al XI-lea tarziu. Potrivit legendei, fantoma imparatului Nero bantuie acest site. Legenda spune ca acest imparat se intoarce din morti. In scopul de a calma cetatenii, in acest loc a fost construita o biserica. Aceasta biserica a fost reconstruita si extinsa ulterior, in secolul XV-lea.

Moderna Piazza del Popolo are in centru un obelisc. Acesta este un obelisc egiptean autentic, initial apartinand lui Ramses al II-lea. Obeliscul a fost luat de la Templul Soarelui din Heliopolis si adus la Roma in anul 10 i.Hr. Fantana care il inconjoara, Obelisco dell 'Fontana, a fost construita in secolul al XIX-lea si este dominata de patru lei.

In spatele obeliscului stau cele doua biserici gemene, Santa Maria dei Miracoli si Santa Maria, in Montesanto. Aceste doua biserici au fost construite in secolului al XVII-lea. O analiza mai atenta a acestor capodopere baroce va dezvaluie faptul ca acestea variaza in detaliile lor.

Piata in sine a beneficiat de o modernizare majora in timpul epocii napoleoniene. Pe o perioada de 8 ani, cladirile exterioare ale pietei au fost demolate, in scopul cresterii marimii pietei si pentru a i se da forma eliptica de astazi. Pe partile laterale, i-au fost adaugate doua fantani mai mici. Arhitectul roman, Valadier, responsabil cu reconstructia, a facut posibil, ca piata sa fie accesibila din toate partile.

Pana recent, Piazza del Popolo a fost ticsita de traficul auto. Din fericire, a fost transformata intr-o zona pietonala.

Informatii utile

Adresa

Piazza del Popolo, Roma

Cum ajung

Statia de metrou Flaminio sau autobuzele 81, 117, 628

Telefon

+39 06 0606

Timp mediu vizitare

30min

Preturi

  • Taxa Acces: Gratuit

Orar

  • Zilnic: Non Stop

Localizare

GPS - Latitudine: 41.910648, Longitudine: 12.476030

Mareste harta

Legenda

  • Piazza del Popolo din Roma
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Piazza del Popolo din Roma