Cum se ajunge in Polonia

Polonia este o tara situata in inima Europei. Polonia este o tara est-europeana care este marginita in nord de Marea Baltica si de Rusia iar in est de Lituania, Belarus si Ucraina, in sud de Cehia si Slovacia si in vest de Germania. Relieful sau este in general predominant de campie, dar prezinta o diversitate speciala, care este data de decalajul de inaltime de aici: Muntii Rysy din masivul Tatra ajung pana 2500 m iar delta raului Vista are 2 m sub nivelul marii.

Puteti ajunge aici cu aproape toate mijloacele de transport. De la masina, trecand prin tren si avion, pana la feribot. Sosirea in Polonia este posibila datorita numeroaselor conexiuni ferioviare si aeriene.

Calatoria cu trenul prin Polonia reprezinta o modalitate fermecatoare si ecologica de a ajunge in aceasta tara. Trenurile poloneze, in special trenurile Intercity sunt in general acceptabile la nivel European, in ceea ce priveste confortul si siguranta. Reteaua feroviara este mai dezvoltata in partea de vest a tarii decat in celelalte regiuni. Totusi, trenurile sunt destul de lente, dar reprezinta o optiune destul de ieftina! Nu sunt ele TGV-uri dar sunt bine intretinute, curate si bine organizate. Exista in Polonia linii directe de tren din marile orase: Berlin, Amsterdam, Kiev, Viena, Praga sau Moscova. Ca sa ajungeti in Polonia din Romania, puteti sa luati trenul Bucuresti-Budapesta-Cracovia.

In Polonia puteti ajunge si cu feribotul. Porturile cele mai importante de aici sunt cele din Gdansk, Gdynia, Szczecin si Swinoujscie. Exista aici si porturi unde pot acosta si yahturile. Cel mai mare port este cel de la Gdansk.

Autobuzul. Fiecare oras poseda autogara sa si este destul de usor sa calatoresti cu autobuzul sau cu autocarul intre marile orase ale Poloniei si la tara. In plus, biletele nu sunt deloc scumpe!

Transport aerian. Reteaua de transport aerian este excelenta in Polonia. Este ideala pentru a calatori aici in lunile de iarna. Polonia se poate mandri cu o retea aeriana extrem de moderna! In provincie insa, iarna aeroporturile sunt cel mai adesea inchise din cauza cetii.

Companiile poloneze de transport aerian sunt: PL LOT, EuroLOT, Prima Charter, Air Poland,White Eagle Aviation. Pe aeroporturile din Polonia mai opereaza si alte companii aeriene precum: Air France, British Airways, Lufthansa, Ryanair sau TAROM. Cele mai importante aeroporturi sunt cele din: Varsovia, Okęcie, Bydgoszcz, Gdańsk, Katowice Pyrzowice, Cracovia, Balice, Łódź, Poznań Ławica si Wrocław Strachowice. Varsovia este legata in mod direct de toate celelalte capitale europene. Cracovia este si el un oras bine deservit. 

Solutia cea mai practica consta in deplasarea cu propria masina. Atentie insa! In Polonia furturile sunt destul de frecvente! Trebuie sa va asigurati intotdeauna ca parcati intr-un loc sigur. Reteaua rutiera din Polonia este intr-o stare destul de buna iar autostrazile sunt destul de bine amenajate.

Suprafata strazilor amelioreaza in mod evident fluidizarea traficului, mai ales in jurul marilor orase. Pentru moment, exista in Polonia 2 autostrazi principale care traverseaza tara de la vest la est: Autostrada A2 si Autostrada A4. Polonia este o tara ce face parte din Spatiul Schengen, iar controalele vamale la granitele cu tarile Cehia si Germania nu exista!

Polonia rurala, plata si linistita se preteaza si la cicloturism. Nu este insa si cazul zonelor urbane, unde pistele pentru bicicleta sunt rare.
 
Un alt mod de a descoperi Polonia este autostopul. Este o modalitate interesanta de a ajunge aici pentru cei curajosi si pentru cei care iubesc sa comunice.