Ghid turistic Gdansk

Recomandat pentru: arhitectura, puncte de interes, cultura, muzee, istorie, situri religioase, cladiri istorice

Despre Gdansk

Orasul portuar Gdansk este cunoscut in limba romana sub numele Dantig si se afla in partea nordica a Poloniei. Cu deschidere la Marea Baltica, Gdansk a fost recunoscut ca oras inca din anul 1263, avand o istorie bogata care a lasat in urma o serie de monumente si reclive importante. Se intide de la gura de varsare a raului Mottawa, un brat al deltei unice formate de fluviul Vistula la varsarea in mare, pana la capitala Poloniei, Varsovia.

Este un important centru turistic, vizitat de mii de turisti in fiecare an. Acest lucru se datoreaza si climatului prietenos, cu ierni moderate si veri calde, cu ploi regulate ce regleaza temperaturile. In ceea ce priveste transportul, in Gdansk reteaua de transporturi este foarte dezvoltata si bine pusa la punct, fiind la indemana turistilor la preturi foarte accesibile. De asemenea, fiind si un important nod feroviar, Gdansk are legaturi cu toate marile orase ale Poloniei.

Din punct de vedere turistic, exista in Gdansk o serie de obiective ce nu trebuiesc ratate. Constructiile din perioada Ligii Hanseatice, care se afla in mare parte pe strada Ulica DŁuga (Strada Lunga) ofera o perspectiva asupra perioadei medievale. Stilul arhitectonic impresionant, edificiile masive si impunatoare, si portile orasului formeaza zona cunoscuta sub numele de Drumul Regal, intrucat in trecut aici se tineau festivitatile de primire a regilor.

Turistii pot vizita si o gama larga de muzee in Gdansk: Muzeul National care cuprinde o colectie impresionanta de arta si gazduieste deseori importante vernisaje, Muzeul plutitor SS Soldek care este ancorat pe raul Mottawa si este totodata prima barca construita in Polonia dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, Muzeul Arheologic si Muzeul Maritim. Cea mai importanta strada pietonala din Gdansk este Strada Ambrei. Aceasta gazduieste cel mai mare muzeu de ambra (chihilimbar) din lume, iar de-a lungul ei sunt zeci de puncte de vanzare dedicate exclusiv obiectelor din ambra, foarte popular in Gdansk. Muzeul se intinde pe nu mai putin de sase etaje, fiecare dedicat unei etape diferite a ambrei.

Cladirea Primariei din Gdansk este un alt obiectiv turistic important. Edificiul dateaza inca din secolul XIV, iar principala atractie o constituie Camera Rosie, mobilata si decorata in stil medieval. Curtea lui Artur este un alt obiectiv, cladirea fiind una din cele mai somptuase din oras. In secolele XIV – XV servea ca loc de intalnire pentru oamenii de afaceri si pentru demnitari importanti, insa astazi este deschisa spre vizitare turistilor. Poarta de Aur este un monument ce atrage multi vizitatori, fiind o constructie gotica sublima,veche de aproape sapte secole. Alte obiective importante sunt Gradina Botanica, Centrul vechi al orasului si Monumentul Muncitorilor Cazuti pe Santierul Naval.

Asadar, orasul polonez Gdansk poate oferi turistilor o serie de obiective variate si interesante datorita trecutului istoric tumultuos, dar si peisaje unice datorita deschiderii la mare si a bunei pozitionari geografice.

Gdansk