Ghid turistic Lublin

Recomandat pentru: muzee, cultura, puncte de interes, arta, istorie, situri religioase, arhitectura

Despre Lublin

Orasul Lublin este unul din cele mai mari centre turistice, culturale si urbane ale Poloniei. Primele asezari din aceasta zona dateaza inca de la inceputul epocii medievale, iar datorita pozitionarii la granita Poloniei, orasul a avut un important rol in aparare, de aceea astazi putem vizita o serie de fortarete si ziduri ridicate inca din perioada medievala. Tot din cauza pozitionarii de granita, orasul a fost de-a lungul istoriei tinta atacurilor popoarelor migratoare, abia in anul 1317 capatand statutul oficial de oras.

Fiind si un important centru universitar, 40% din populatia din orasului este formata din studenti si tineri. Astfel, centrul vechi al orasului este vestit pentru ambianta unica data de viata de noapte activa, restaurantele si puburile incadrate intr-un peisaj dominat de cladiri monument din punct de vedere arhitectural, ruine, strazi pavate si felinare. Centrul vechi mai poarta si denumirea de “Cracovia mica” datorita aspectului aparent invechit si totodata modern care da o atmosfera unica si deosebita locului. Tot aici se afla si Filarmonica, un important obiectiv turistic datorita edificiului declarat monument dar si o oaza culturala datorita concertelor si operetelor care au loc aici.

Pentru iubitorii de muzee, Muzeul Lublin este un obiectiv obligatoriu de vizitat. Acesta a luat fiinta in secolul XX si are colectii impresionante de arta: picturi din secolele XVII-XX, arta decorativa poloneza si straina, picturi istorice si de razboi, arta folclorica locala, monede si medalii datand din secolele X-XX, dar si armamente vechi, autentice, din secolul X si din al doilea Razboi Mondial. In Muzeul Provincial Lublin puteti admira o galerie impresionanta de picturi poloneze istorice, dar si o colectie interesanta de arme si una folclorica. Capela Sfanta Treime si Castelul Lublin sunt alte doua monumente din secolul XIV ce atrag turistii, aici putand fi admirata o valoroasa colectie de arta si de pictura.

Catedrala Lublin este un lacas de cult si un simbol religios al orasului Lublin. Edificiul este construit in stil baroc si impresioneaza prin picturi murale deosebite. Langa catedrala se afla Turnul Trinitar deschis pentru vizitatori, care ofera turistilor o panorama unica asupra intregului oras. La intrarea in orasul vechi se afla un alt monument din secolul vechi de aproape 4 secole, si anume Poarta Krakowska. Aceasta este o ramasita a zidurilor de aparare construite in jurul orasului in secolul XVII, din cauza atacurilor inamice ale popoarelor migratoare.

Lublin ofera turistilor o gama variata de obiective turistice, dar si o experienta culturala de neuitat. Orasul a fost supranumit si “Capitala Festivalurilor” avand in vedere ca in fiecare an apare o noua manifestare de acest tip. Turistii pot admira sau chiar participa la cateva dintre ele: Noaptea Muzeelor, Festivalul de Poezie, Festivalul de scurt-metraje, Carnavalul de arte martiale, Festivalul de Jazz, Festivalul de muzica clasica, Festivalul de dans folcloric si multe altele. Astfel, este garantat ca Lublin va fi atat pe gustul turistilor in cautarea unei vacante de relaxare, a celor ce doresc sa se distreze si sa profite de viata de noapte a orasului, cat a celor ce sunt interesati de un voiaj cultural. 

Lublin