Preturi in Lisabona

Ca si alte tari din UE, Portugalia a adoptat euro ca moneda nationala. In Lisabona platile se pot face in numerar sau carte de credit. Avand in vedere ca pentru tranzactiile mici, comerciantii nu accepta carti de credit, va recomandam ca inainte de a parasi aeroportul in care ati sosit sa va asigurati ca aveti la dumneavoastra cativa euro. In timpul calatoriei, este bine sa folositi o combinatie de numerar, cecuri de calatorii si carti de credit in loc sa va bazati pe o singura forma de plata.

Cea mai simpla metoda pentru a obtine numerar este un multibanco (bancomat). Veti gasi bancomate chiar si in cele mai izolate locuri si puteti retrage pana la 200 euro pe zi, cu un card national multi-banco, sau 200 euro, la o singura tranzactie (care poate fi repetata), in cazul in care folositi un card international de credit. Bancomatele sunt accesibile 24 de ore pe zi si au in general instructiunile de pe afisaj in engleza si in alte limbi. Inainte de a pleca, verificati la banca dumneavoastra posibilitatea de a va folosi cartea de debit pentru tranzactiile efec¬tuate in Portugalia si asigurati-va ca aveti un cod PIN din 4 cifre. In mod normal, la retragerile de pe card si la schimbul valutar se percepe comision.

In Lisabona, bancile sunt deschise in mod normal de luni pana vineri intre orele 8:30-15, este posibil sa fie deschise si seara pentru schimb valutar. Comisioanele la schimb valutar variaza intre 3-5 euro. Unele banci au automate de schimb valutar pentru diferite monede. Comisioanele pentru schimbul de cecuri de calatorii la o banca pot fi foarte ridicate, de aceea va recomandam sa va orientati catre o caixa (banca de economii) sau o cambio {casa de schimb).

Portughezii nu dau bacsisuri mari, cu toate ca serviciile sunt foarte rar incluse in nota de plata de la hotel sau restaurant. De aceea, se obisnuieste sa lasati putin in plus daca serviciile au fost foarte bune. lata cateva sfaturi: baruri si cafenele: rotunjiti suma pana la un euro, restaurante: 10%, taxiuri: rotunjiti suma pana la un euro, portari si cameriste: 50C-1 euro/zi, garderobieri: 20C-50C.

Preturi transport

Transport local (o singura calatorie) 1.4€

Transport local (Abonament lunar) 36€

Taxi (tarif pornire) 3.5€

Taxi (tarif / km) 0.5€

Taxi (tarif stationare / ora) 14.8€

Combustibil (1 litru) 1.43€

Preturi restaurante si cafenele

Masa doua persoane, restaurant mediu, 3 feluri de mancare

7.5€

Masa restaurant ieftin

30€

Meniu fast-food (McDonalds sau echivalent)

5.5€

Bere locala (halba, 0.5 L)

1.5€

Bere import (sticla, 0.33 L)

2€

Vin calitate medie (sticla)

4€

Coca-Cola / Pepsi (doza, 0.33 L)

1.18€

Apa (doza, 0.33 L)

0.89€

Cafea / cappuccino

1.29€

Preturi magazine si supermarketuri

Apa (sticla, 1.5 L) 0.58€

Lapte (1 L) 0.59€

Bere locala (sticla, 0.5 L) 0.88€

Bere import (sticla, 0.33 L) 1.43€

Mere (1 kg) 1.47€

Portocale (1 kg) 1.11€

Cartofi (1 kg) 0.68€

Rosii (1 kg) 1.37€

Banane (1 kg) 1.07€

Pachet tigari (Kent sau similar) 4.7€