Transport Lisabona

In Lisabona, sistemul public de transport este asigurat de Carris. Despre serviciile oferite de Carris, puteti optine informatii de la biroul Carristur din Praca do Comercio (tel: 213 613 054, 24 hour), de la chioscurile companiei din Praca da Figueira, Restauradores si Cais de Sodre, precum si de la orice alt birou de turism. De aici, aflati detalii despre calatorie, informatii despre costul biletelor si aveti la dispozitie harti gratuite ale sistemului de transport.

Autobuzele in Lisabona

Autobuzele cu o singura platforma circula in tot orasul si pot fi foarte aglomerate. In aceste autobuze trebuie sa fiti pregatit sa stati si in picioare, avand in vedere ca numarul scaunelor este mic. In statiile de autobuz veti gasi afisat numarul rutei si o lista cu toate statiile pe linia respectiva. Statia in care va aflati este indicata in interiorul autobuzului. In autobuz se urca prin usa din fata, se valideaza biletul si se coboara prin usa din spate. Pe rutele principale opereaza si un serviciu de noapte, autobuzele circuland in intervalul 23-4, in functie de ruta.

Inainte sa va urcati intr-un mijloc de transport in comun, cumparati bilete de la chioscurile Carris si de la magazinele si chioscurile care afiseaza sigla Carris. Se pot cumpara si bilete pentru o singura calatorie, la pretul de 1,20 euro.

Tramvaiele in Lisabona

In Lisabona este asigurat si transportul cu tramvaie, la care se merita sa apelati pentru placerea calatoriei. Acestea strabat cinci trasee si parcurg unele dintre cele mai abrupte pante din lume urcate de un tramvai. Tramvaiele cu numerele 28, 12 si 25 sunt de tip traditional, demodate, si circula prin centrul vechi al orasului. Tramvaiul cu numarul 18 circula catre vest, spre Belem, in timp ce numarul 15 este un „super-tramvai" nou, care merge de-a lungul raului, de la Cais de Sodre prin Belem spre Alges.

Metroul in Lisabona

Metroul din Lisabona este un mijloc de transport elegant si eficient. Exista patru linii, cu transbordari la Baixa-Chiado, Marques de Pom bal, Alameda si CampoGrande. Programul de functionare al metroului este de la 6,30 la 1. Intrarile sunt marcate cu un „M" alb pe un fundal rosu. Biletul se valideaza in aparatul de langa bariera de intrare. Panourile de afisaj ofera informatii clare (in functie de linie, difera culorile: verde, albastru, galben, rosu) si indica directia calatoriei mentionand numele statiei de la capatul liniei.

Un permis de calatorie pentru o zi sau pentru cinci zile (3,30 euro pentru o zi sau 13,20 euro pentru cinci zile) este valabil pe autobuze, tramvaie, elevadores si metrou, incepand cu ziua in care a fost folosit pana la miezul noptii.

Funiculare in Lisabona

Exista trei funiculare in folosinta, Bica, Gloria si Lavra, care asigura acces rapid de la Baixa pana sus pe Bairro Alto. Din nefericire, pasarela de la funicularul Santa Justa, care initial lega Baixa de biserica Carmo, este inchisa de cativa ani, deoarece nu prezinta siguranta. Calatoria cu funicularul este insa o mare placere.

Feriboturi in Lisabona

Feriboturile care traverseaza: Tejo pleaca din diverse zone de-a lungul intregii zile. Traseul feribotului, cu plecare din statia Fuvial (situata langa Praca de Comercio), leaga Lisabona de Cacilhas si de la Belem catre Traharia.

Cumparati biletele de la statia de oprire a feribotului, costul lor variaza intre 70C-1,90 euro.

Taxiuri in Lisabona

Taxiurile din Lisabona au culoarea crem si, uneori, neagra cu verde. Daca vedeti aprinsa o lumina verde la taxiuri, inseamna ca acestea sunt ocupate. Printre statiile de taxiuri din oras se afla Rossio, Fluvial, Praca da Fugeira Chiado si Largo da Misericordic.

O calatorie cu taxiul este ieftina, desi taxa creste dupa ora 22, in weekend-uri si in zilele de sarbatoare. Puteti solicita un taxi telefonand la: Autocoope tel: 217 932 7560, Radio Taxi tel: 218 119 000, Teletaxis tel: 218 111 100.