Transport Porto

Mijloace de transport in Porto

Intins pe o suprafata larga, Porto are o retea de transport public bine dezvoltata, care include autobuze si tramvaie STCP, precum si un sistem de metrou de ultima generatie, partial subteran, aflat in continua extindere. Totusi, majoritatea obiectivelor principale se afla in centrul orasului, fiind usor accesibile pe jos, astfel incat este putin probabil sa fiti obligati sa folositi multe mijloace de transport public

Cardul Porto

Cardul Porto este un card combinat de calatorie si vizitare a muzeelor, valabil o zi, doua sau trei. Acest card va ofera dreptul la un numar nelimitat de calatorii atat cu autobuzul, cat si cu tramvaiul, intrare gratuita la 8 muzee si monumente, precum si reduceri la multe alte atractii, inclusiv la calatorii pe rau si tururi ale orasului. Se cumpara de la birourile de informatii pentru turisti, din Fenianos, Ribeira sau Casa da Camara (vechea primarie de langa Se).

Preturile pentru acest card sunt 7,50 euro (1 zi), 11,50 euro (2 zile) sau 15 euro (3 zile)
informatii despre transport

Informatii despre transportul in Porto

Principalul loc de unde puteti obtine informatii despre transport este Loja de Mobilidad (telefon gratuit 800 220 905, www.cm-porto. pt), sectorul destinat transporturilor in cadrul biroului de informatii pentru turisti. Acesta este situat pe Rua Clube dos Fenianos 25 (aprilie - sfarsitul septembrie, luni-vineri: 9-19; octombrie - sfarsitul martie, luni-vineri: 9-17:30). Aici vi se ofera informatii despre toate mijloacele de transport din oras, inclusiv orarul acestora, o excelenta brosura gratuita si o harta. Mai exista un alt birou STCP in Praca Almeida Garrett.

Puteti cumpara bilete unice din autobuze (1,30 euro) sau seturi de 1,2 ori 10 bilete de la chioscurile STCP, standurile de ziare si magazinele cu sigla STCP. Biletele pre-achizitionate sunt mult mai ieftine, costa 1,55 euro, pentru doua calatorii, sau 6,65 euro, pentru doua calatorii in zona centrala. Biletele de metrou sunt disponibile la automatele din statii; acestea sunt valabile in combinatie cu sistemul STCP si costa 85 C, pentru o calatorie, si 8,50 euro, pentru 10 calatorii in zona centrala.

Carduri de calatorie in Porto

Euro 1 este valabil pentru un numar nelimitat de calatorii cu autobuzul, tramvaiul, metroul, trenul, de la ora cand a fost folosit prima data, pana la miezul noptii (4 euro).

Euro 3 este valabil pentru un numar nelimitat de calatorii cu autobuzul, tramvaiul, metroul, trenul, timp de 3 zile, incepand din ziua utilizarii si pana la miezul noptii celei de a treia zi (9 euro).

Andante Metro-STCP este valabil o zi atat pe autobuze, cat si pe metrou (3 euro in zona centrala sau 11,80 euro pentru toate cele 12 zone).

Autobuzele in Porto

Intre orele 6 si 21, prin Porto circula numeroase autobuze. Numarul autobuzelor se reduce intre orele 21 si 1, cand serviciul de noapte acopera traseele principale pana la 5 dimineata. Autobuzele pot fi aglomerate si au putine locuri pe scaune. In momentul urcarii, trebuie validate biletele, introducandu-le in aparatul amplasat langa sofer. In statiile de autobuz sunt indicate numarul autobuzului, destinatia, zona si daca este o cursa de zi, seara sau noapte.

Metroul in Porto

Constructia sistemului de metrou din Porto a inceput in 1999. Acesta consta in 5 linii care acopera 60 de km si are 69 de statii. Linia Albastra este deschisa din 2002 si leaga statia Trinidade, din centrul orasului Porto, cu Senhor de Matosinhos, zona din nord-vest. Cu ocazia Campionatului de Fotbal Euro 2004, aceasta linie a fost extinsa astfel incat sa lege Trinidade de Estadio Dragao, in sud-est.

Metroul circula intre orele 6-1. Intrarile sunt marcate cu un „M" albastru stilizat, ondulat, pe un fundal alb. Biletele costa intre 85C si 1 ,S5 euro, in functie de zonele de calatorie parcurse. Pentru mai multe informatii accesati www.metrodoporto.pt.

Tramvaiele in Porto

In Porto, exista doua trasee scurte de tramvai ce merita strabatute datorita frumoasei atmosfere „de alte vremuri" pe care acestea le degaja. Tramvaiul cu numarul 1E circula intre Passeio Alegre si Infante, pe o distanta de 4 km, iar cu numarul 18 are un traseu 1 km, intre Masserelos si Viriato. Biletul, al carui cost este de 85 C, poate fi cumparat dupa imbarcare.

Taxiuri in Porto

In pietele principale, exista statii de taxiuri. Preturile sunt mici 4 - 5 euro cursa, pana la majoritatea destinatiilor centrale. Taxiurile obisnuite au aparate de taxare. Cele marcate printr-un „A" nu au aparat de taxare si este mai bine sa le folositi pe distante mai lungi. Inainte sa luati un taxi de acest fel, negociati pretul.

Puteti chema un taxi telefonand la: Radio Taxis: 225 073 900 Taxis Invicta: 225 076 400 Taxis Unidos: 225 029.898.

Feribotul in Porto

La fiecare 15 minute, in intervalul 6-22, un feribot traverseaza raul Douro, intre Cais do Ouro, din Porto si Alfurada, din Vila Nova da Gaia. Un bilet cumparat la imbarcare costa un euro.