Despre Puerto Rico

Sub denumirea de Puerto Rico sunt reunite mai multe insule situate in America Centrala insulara, la nord de Marea Caraibilor si la est de Republica Dominicana, dintre care cele mai importante este insula omonima, alaturi de Vieques, Culebra si Mona. Teritoriu cu statut special al SUA, Puerto Rico ocupa o suprafata teritoriala de 9.104 km², si numara o populatie de aproximativ 4 milioane de locuitori.

Insulele s-au aflat sub dominatie spaniola timp de patru secole, pana in 1898, iar traditiile culturale ale localnicilor sunt un amestec intre cultura spaniola, amerindiana africana si americana. Se pare ca teritoriul de astazi a fost locuit in timpuri imemoriale de populatiile de amerindieni, dintre care s-au remarcat cele apartinand tribului Taino, ei fiind cei care au botezat acest teroitoriu cu numele de Borinquén - „taramul zeilor”. Sosirea lui Cristofor Columb aici, in anul 1493, marcheaza un moment important in istoria tarii. Acesta a revendicat insula in numele monarhilor imperiului spaniol. Atrasi fiind de zacamintele aurifere, spaniolii au intemeiat aici primele asezari si au denumit insula Puerto Rico (Portul bogat). Colonizarea spaniola a dus practic la anihilarea triburilor de indigeni taino, iar pentu a lucra plantatiile de cafea si trestie de zahar au fost adusi sclavi din Africa. La sfarsit de secol XIX, Spania cedeaza insulele Puerto Rico Statelor Unite, ca urmare a tratatului de la Paris, din 1898, care punea capat razboiului spaniolo-american.

Chiar daca incepand cu anul 1917, SUA acorda cetatenie americana puertoricanilor, acestia au pastrat influentele culturii spaniole, asa incat limbile oficiale recunoscute astazi sunt spaniola si engleza. In Puerto Rico este instituit un sistem republican, ce il recunoste ca sef al statului pe presedintele SUA, iar la nivel local este condusa de un guvernator cu rol executiv, in timp ce puterea legislativa apartine unui Parlament bicameral, alcatuit din Senat si Camera Repezentantilor. Sub aspect administrativ, arhipelagul este impartit in 75 de municipii, conduse de cate un primar ales cu un mandat de patru ani. Cel mai important municipiu este orasul San Juan, fondat la inceput de secol XVI si care are rol de capitala a insulelor, gazda a unuia dintre cele mai frumoase porturi din regiunea Caraibelor. Cu o economie diversificata si prospera, bazata pe industrie, agricultura si servicii, turismul ramane una dintre principalele ramuri ale economiei.

Beneficiind de un relief predominant muntos si dominat de Cordilera Central si unele campii litorale, arhipelagul este inzestrat cu plaje superbe, dintre cele mai diverse, unde functioneaza resorturi turistice de lux, cu o multitudine de zone special amenajate pentru pasionatii de scuba diving si snorkeling, la plaje izolate ce iti sau sentimentul ca te afli singur pe insula, in mijlocul unui paradis tropical.

Al doilea oras ca marime al insulei si una dintre primele destinatii turistice din insula este orasul Ponce, oras ce poarta numele fondatorului sau, Juan Ponce. Cu o istorie ce rivalizeaza cu cea a capitalei, construit in anul 1692, orasul impresioneaza astazi orice vizitator prin arhitectura si frumusetea cladirilor dar si prin atmosfera vibranta din restaurante, cluburi si terase ce exercita o atractie continua in randul turistilor.

Gazda a nu mai putin de 100 de muzee si cladiri istorice, Puerto Rico atrage an de an mii de vizitatori. Chiar daca timpul nu va permite sa le vizitati pe toate, din itinerariul nu ar trebui sa lipseasca Fuertul San Felipe del Morro, considerat unul dintre cele mai mari forturi spaniole din regiunea Caraibelor, in timp ce orasul vechi San Juan, recent restaurat, un adevarat muzeu in aer liber, va va cuceri din primele momente, in timp ce cursurile de golf, sesiunile de cumparaturi la magazinele exclusiviste sau in ateliere ce comercializeaza articole hand-made, sunt doar cateva argumentente care ar trebui sa va determine sa alegeti ca destinatie de vacanta Puerto Rico.

Beneficiind de o clima temperata, ideala pentru petrecerea unor zile de concediu reusit, cu o medie anuala de 28ºC si o vizibilitate sub apa ce coboara pena ca 30 m adancime, ideale pentru activitati precum snorkeling si scuba–diving si cu o padure tropicala densa, formata din arbori de cedru, palmieri sau abanos, insula este considerata un adevarat paradis tropical.

Arhipelagul, nu numai ca se mandreste cu o istorie bogata si interesanta, dar apele ce il inconjoara sunt gazda unor epave cu artefacte si relicve vechi de secole ce atrag vizitatori an de an. In acest sens, pasionatii de scuba-diving, nu ar trebui sa ocoleasca coasta sudica, vestica si estica. Daca va petreceti vacanta alaturi de familie, atunci plajele Luquillo si Pine Grove sunt ideale pentru voi. Recifele de corali si apele relativ reduse la mal, sunt ideale pentru lectiile de inot, in timp ce Playa de Condado, aflata in apropiere de Pine Grove, este frecventata in special de familiile cu copii.

Zona de est a insulei Puerto Rico este una dintre cele mai aglomerate, cu plajele Balneario de Monserrate si Balneario Seven Seas, foarte moderne, in timp ce in regiunile vestice, cele mai cautate sunt micutele insule Culebra si Vieques, unde aveti ocazia sa va bronzati pe plaje acoperite cu cele mai alb si stralucitor nisip. Daca sunteti amatori de plimbari in natura, atunci ar trebui sa va indreptati atentia spre regiunile sud-vestice, renumite pentru plantatiile de zahar si padurea Bosque Estatal de Guanica.

O destinatie turistica parca aflata mereu in sarbatoare, Puerto Rico gazduieste numeroase festivaluri si evenimente culturale care atrag an de an mii de turisti. Un festival cu traditie este San Sebastian si Ponce Carnaval. In ianuarie, in orasul vechi, San Juan, are loc Festivalul Strazii San Sebastian. Este o ocazie unica sa va procurati suveniruri din targurile organizate cu aceasta ocazie. Bineinteles ca nici muzica si dansurile traditionale nu lipsesc, acesta fiind un eveniment plin de culoare, avand in vedere ca localnicii poarta haine in nuante de rosu, galben si albastru. Si daca sunteti mari amatori de dansuri latino-americane, atunci Ziua Nationala a Salsei este o ocazie potrivita pentru a va testa talentul. Evenimentul se desfasoara in luna martie, pe stadionul Hiram Bithorn.