Cum se ajunge in Puerto Rico

Calatoria cu avionul in Puerto Rico

Una dintre cele mai mari insule din Caraibe, Puerto Rico este o destinatie frecventa pentru numeroase companii aeriene. Exista si cateva companii locale care opereaza zboruri intre Puerto Rico si insulele vecine. Principalul aeroport este Luis Muñoz Marin International (SJU), aflat la 5 km distanta de San Juan. Alt aeroport important se afla la Aguadilla si poarta numele Rafael Hernandez Airport (BQN). Acesta deserveste localitatile din regiunea vestica a tarii, respectiv Puerta del Sol.

Cele mai mari companii din Europa cu programate zboruri cu destinatia Puerto Rico, iar din Bucuresti, calatoria dureaza putin peste 20 de ore, cu escala la Londra si New York.

Calatoria cu autocarul in Puerto Rico

Sistemul de transport public din Puerto Rico este considerat cel mai diversificat si eficient din regiunea Insulelor Caraibe. Avand in vedere traficul congestionat si aglomeratia urbana, calatoria cu autobuzul este cea mai comoda modalitate de a calatori, mai ales ca autobuzele sunt numeroase si acopera principalele zone turistice din tara si circula sub sigla AMA. In zona rezidentiala Isla Verda, exista troleibuize care transporta gratuit turistii in zonele centrale ale orasului si functioneaza intre 6.00 si 2.00. Autobuzele, denumite de localnici „parada” datorita desenelor multicolore cu care sunt decorate, se afla un administratia autoritatilor locale si au statii fixe in San Juan. Tarifele variaza intre 0.25 USD si 0.50 USD/persoana, in functie de distanta parcursa. Microbuzele, denumite local públicos, sunt confortabile si la fel de numeroase. Acestea apartin diverselor companii particulare si circula, in special, pe rute interurbane, iar costul biletului variaza in functie de distanta parcursa. Spre exemplu, un drum de la San Juan la Ponce va costa 10 USD/persoana. Pentru ca opresc pe traseu sa ia pasageri ori de cate ori este necesar, nu circula dupa un orar fix, motiv pentru care nu sunt o varianta tocmai ideala daca va intereseaza sa ajungeti la destinatie intr-un timp cat mai scurt.

Calatoria cu feribotul in Puerto Rico

Exista o serie de companii care pun la dispozitia turistilor servicii de transport cu feribotul, in special, intre Culebra si Vieques. Feriboturile de mici dimensiuni asigura transportul pasagerilor intre golful San Juan si regiunea Cataño, unde se gaseste cea mai faimoasa distilerie de rom din lume, Bacardi Rum. Din regiunea estica a insulei, din orasul Fajardo, pleaca zilnic un feribot cu destinatia Culebra si Vieques, un drum ce poate fi parcurs in cel mult o ora.

Calatoria cu masina in Puerto Rico

Daca intentionati sa va deplasati cu autoturismul in insula, trebuie sa stiti ca puteti folosi carnetul de conducere romanesc pe durata sejurului. Majoritatea drumurilor rutiere sunt bine intretinute si semnalizate, dar in capitala traficul este foarte aglomerat, motiv pentru care se recomanda sa conduceti cu prudenta.