Ghid turistic Fajardo

Recomandat pentru: snorkeling, plaja, navigatie, relaxare

Despre Fajardo

Fajardo este o mica localitate din Porto Rico, situata in partea rasariteana a insulei, pe malurile Oceanului Atlantic, la nord de Ceiba si la est de Luquillo. Joaca un rol administrativ important, atat pentru aria Fajardo Metropolitan, cat si pentru zona cunoscuta sub numele de San Juan-Caguas-Fajardo. Totusi, cel mai important aspect al vietii de zi cu zi a orasului, este prezenta in numar mare a amatorilor de navigatie, sositi din toata insula pentru a se bucura de facilitatile portuare, reprezentand un punct popular de plecare spre destinatii mai cunoscute din zona Caraibelor, precum Insulele Virgine Americane sau Britanice sau mai putin cunoscutele Culebra si Vieques.

Fondat intre anii 1760 si 1774, initial sub numele de Santiago de Fajardo, localitatea a fost folosita de americani in campanie de invazie a insulei. Totodata, este locul din care americanii au localizat pentru prima data farul din San Jan, locul folosit ulterior de catre acestia pentru a arbora, pentru prima data, steagul american in Porto Rico.

In perioada contemporana, mica localitate Fajardo este cunoscuta in Statele Unite si pe plan international drept locul de nastere al celebrului baschetbalist american Carlos Arroyo, jucator in NBA. Turismul este una din sursele principale de venit ale localitatii, activitate legata in mod direct de portul bine amenajat si de popularitatea crescanda a pescuitului in regiune. Componentele electronice, prelucrarea metalelor si industria farmaceutica isi pun si ele amprenta pe economia locala, participand la dezvoltarea localitatii de coasta.

Numelele portului Fajardo este strans legat de unul din principalele atractii ale insulei, farul Las Cabezas de San Juan si unul dintre cele mai vechi puncte de referinta pentru navigatori. Tot in apropiere, se pot gasi golful Puerto del Rey, cel mai mare port de agrement din intreaga zona a Caraibilor si Laguna Bioluminiscenta, una din cele cateva lagune de acest profil ale lumii.

Fajardo