Despre Republica Dominicana

Situata pe Insula Hispaniola, pe care o imparte cu Haiti, Republica Dominicana ocupa o suprafata teritoriala de 48.442 km², fiind marginita la nord de Oceanul Atlantic si la sud de Marea Caraibolor. O tara inzestrata cu un relief superb, reprezentat de zone montane si campii intinse, fiind traversata de opt lanturi muntoase si unde cel mai inalt varf, Pico Duarte, atinge inaltimea de 3175 m, Republica Dominicana este o destinatie turistica de o frumusete aparte, cu peisaje spectaculoase, de la paduri tropicale, la zone aride asimilate regiunilor desertice, dar si regiuni acoperite cu mlastini de mangrove, numarandu-se printre favoritele turistilor pasionati de excursii montane, cat si a practicantilor de sporturi acvatice.

Descoperirea insulei este legata de numele celebrului navigator Cristofor Columb, in anul 1492. Patru ani mai tarziu, spaniolii intemeiaza aici prima asezare europeana din Lumea Noua, pe care o denumesc Nueva Isabela (astazi, capitala Santo Domingo). La sosirea spaniolilor, insula era locuita de populatii apartinand triburilor taino, care vor fi practic anihilate in primele decenii ale secolului XVI, ca urmare au conditiilor dure de lucru de pe plantatii dar si a bolilor. Ca urmare a disparitiei unui procent reprezentativ din populatia bastinasa, spaniolii au adus aici sclavi negri din Africa pentru a lucra plantatiile de cafea si zahar. Acest fapt se reflecta un cultura localnicilor de astazi, un mix intre traditiile taino, spaniole si africane, cel mai bine evidentiat in muzica foarte vibranta si dansurile specifice, precum bachata si merengue.

Republica Dominicana isi declara independenta fata de Coroana Spaniola in anul 1821, iar deceniile ce au urmat pana la izbucnirea primului razboi mondial au fost marcate de profunde miscari sociale, instabilitate politica si razboaie civile, situatie ce a continuat si in perioada interbelica cand a fost instaurat sistemul politic dictatorial impus generalul Rafael Trujiollo. Astazi, insa, tara este condusa pe principii democratice, unde putera legislativa apartine Parlamentului bicameral, in timp ce puterea executiva este exercitata de presedinte, secondat de cabinetul de ministri. Sub aspect administrativ, republica este impartita in 31 de provincii, divizate la randul lor in municipii, unde limba oficiala este spaniola. Republica Dominicana dispune de o economie ce s-a diversificat semnificativ in ultimul deceniu, bazata in special pe activitati agricole, servicii si turism. Ecoturismul a inregistrat un real succes in ultimii ani, ca urmare a programelor de pormovare a unor regiuni cu potential ecoturistic deosebit precum Jarabacoa, aflata in apropiere de Constanza, dar si Pico Duarte sau Bahia de Las Aguilas. Cresterea economica se reflecta si in indicele privind speranta de viata a locuitorilor care atingea la nivelul anului 2012, 75.28 ani pentru barbati si 79.69 ani pentru femei.

Tara traversata de o clima tropicala, cu temperaturi medii de 27ºC, ideale pentru petrecerea vacantei, Republica Dominicana se mandreste cu intinsele plaje, un adevarat paradis tropical, ideal pentru practicantii sporturilor de apa si nu numai. Plajele acoperite cu nisip alb si stalucitor, marginite de ape cristaline sunt alegerea tuturor celor care isi doresc o vacanta de vis. Orasul istoric Puerto Plata, cu plajele sale minunate dar si vechiul sat de pescari Sosua, sunt doar cateva dintre locurile care nu ar trebui sa lipseasca din itinerariul vostru de vacanta, in acelasi timp, coasta de nord a tarii este renumita in randul pasionatilor de windsurfing. In acest sens, plaja de la Cabarete este ideala pentru voi. De altfel, in fiecare an, in luna iunie are loc la Cabarete o competitie se surfing care atrage deopotriva numerosi participanti si spectatori. Daca sunt sunteti admiratori ai vietuitoarelor marine, atunci trebuie sa vizitati insula Samaná pentru a filma migratia balenelor, un adevarat spectacol.

Considerata cea mai populara dintre plaje, Punta Cana nu va va dezamagi, renumita fiind pentru cele mai luxoase resorturi turistice, unde puteti testa bucataria tradionala la unul din numeroasele resturante de pe faleza, fara a uita, insa, sa amintim viata de noapte foarte activa, unde cluburile si cafenele isi asteapta clientii pana a orele tarzii ale diminetii. Daca, totusi, preferati insulele mai putin „amenajate”, atunci trebuie sa veniti la Barahona, supranumita „Perla sudului”. Statiunea este de-a dreptul impresionanta prin frumusetea plajelor, fara a va simti sufocati de aglomeratia specifica altor statiuni.

Nu puteti vizita aceasta tara fara sa incercati sa cunoasteti macar o parte din istoria si cultura acestui popor. In acest sens, cel mai vechi oras construit de europeni pe continentul american si locuit continuu inca de la fondarea lui, la sfarsitul sec. XV, este capitala tarii, Santo Domingo. Cu o istorie si o bogatie culturala impresionanta, Santo Domingo este cel mai important centru economic al tarii si gazda a numeroase muzee, universitati, galerii de arta, edificii istorice dintre care cea mai spectaculoasa este Catedrala ce adaposteste urna cu cenusa lui Cristofor Columb, un edificiu ce dateaza din anul 1523, fara a uita insa nici Palatul Alcazar de Colon, Casa del Amirante, Turnul Torre del Homenaje, Teatrul National sau Muzeul de Arta.

Nici iubitorii plimbarilor in natura nu se vor simti neglijati, mai ales ca in Republica Dominicana se afla una dintre cele mai mari rezervatii naturale ce poata numele de Lago Eneiquillo, in timp ce Parcul National Este gazduieste nu mai putin de 100 de specii diferite de pasari si animale.