Ghid turistic Chiuzbaia

Despre Chiuzbaia

Localizarea si istoria satului Chiuzbaia

Chiuzbaia este un sat situat in judetul Maramureș, la aproximativ 17 kilometri nord-est de orasul Baia Mare si la 5 km nord-vest de Baia Sprie. Din punct de vedere geografic, satul Chiuzbaia este asezat la poalele muntilor Ignis, pe Valea Chiuzbaia.

Satul este atestat documentar din secolul al XIV–lea, de pe cand era in posesiunea orasului Baia Mare. Acesta a fost intemeiat, cu acordul Camarii regale, in anul 1612.

Atractii si obiective turistice in Ciuzbaia

Dar ce ofera satul Chiuzbaia din punct de vedere turistic? Cu siguranta un refugiu de la agitatia de zi cu zi dar si posibilitatea vizitarii unor obiective si locuri turistice cu totul si cu totul speciale. Vizitati Rezervatia fosilifera Chiuzbaia, o arie protejata de interes national, situata in partea nordica a satului Chiuzbaia la o altitudine de 800 metri, ce prezinta un interes știintific deosebit datorita resturilor fosilifere (din pliocen) de flora (mușchi, frunze de arbori exotici, ferigi) și fauna (schelete de pești și insecte fosile).

De asemenea, puteti vizita numeroase obiective de interes turistic (lacașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale) situate in apropierea satului.

Vizitarea Schitului de la Chiuzbaia - ce include o biserica, chilii, un altar de vara si o cladire unde locuieste staretul si functioneaza si bucataria - va poate ajuta sa descoperiti acea pace interioara de care aveti nevoie. Nu in ultimul rand, in sat puteti vedea Monumentul Eroilor Romani din Primul și Al Doilea Razboi Mondial, pe care sunt inscriptionate numele militarilor cazuti la datorie in aceasta perioada.

Chiuzbaia