Despre Vadu Motilor

Localizarea si istoria comunei Vadu Motilor

O vacanta in regiunea nord-vestica a judetului Alba, va ofera ocazia sa descoperiti comuna Vadu Motilor, un loc de poveste, cu peisaje de o frumusete aparte, cu case din lemn si oameni primitori, ce iti lasa impresia ca ai pasit intr-o lume unde timpul s-a oprit in loc. Asezarea se gaseste pe malul Ariesului mare, la o distanta de 92 km de Alba Iulia si se remarca printr-un relief montan, cu altitudini ce variaza dintre 650 si 1275 m, ceea ce va ofera ocazia realizarii unor excursii de neuitat.

Atestata documetar de la inceputul secolului XVII, cand comuna era conoscuta sub numele de Secatura, Vadu Motilor de astazi este o destinatie de vacanta deosebita. Strabatuta de apele Ariesului pe o distanta de 7 km, localitatea are o o istorie ce se impleteste cu cea a regiunii aurifere. Astazi, din vechile mine au mai ramas movilele cu prundisuri si galeriile vechi, despre care se spune ca au o vechime de aproape doua milenii. In anul 1964, comuna Secatura este botezata Vadu Motilor, nume sub care este cunoscuta si astazi.

Atractii si obiective turistice in Vadu Motilor

Orice popas pe aceste meleaguri ar trebuie sa va conduca la Muzeul Etnografic, deschis publicului in urma cu aproape un deceniu si care functioneaza in cladirea unei foste scoli din satul Secatura, iar pretioasele colectii s-au alcatuit din donatiile satenilor. In satul Lazesti, aflat la doar 5 km departare de Vadu Motilor, aveti ocazia sa vizitati o frumoasa biserica din lemn construita in anul 1736 si extinsa in anul 1878. Nu puteti parasi localitatea Vadu Motilor fara sa fi trecut pragul primului lacas de cult din localitate. Mistuita de un incendiu izbucnit in anul 1884, actuala biserica a fost ridicata la sfarsitul secolului XIX. Dar cele mai spectaculoase obiective turistice din Vadu Motilor raman, insa, valtorile si pivele folosite pentru spalarea lanii. Acum mai bine de un secol erau in functiune 19 valtori, dintre care astazi mai se functioneaza doar cinci, ceea ce le face si mai interesante pentru turisti.

Vadu Motilor