Ghid turistic Valisoara

Despre Valisoara

Localizarea si istoria comunei Valisoara

Daca aveti ocazia sa porniti in explorarea zonelor rustice ale judetului Alba, asigurati-va ca ati introdus in itinerariul vostru si un popas in satul Valisoara, localitate ce apartine de comuna Livezi si se gaseste la aproximativ 15 km de Aiud si la 50 km de Alba Iulia.

Asezarea pare ca a fost locuita inca din timpurile indepartate ale preistoriei, iar sapaturile arheologice au scos la lumina obiecte ce apartin epocii neolitice. Situata in preajma muntilor Trascau, renumiti pentru numarul mare de pesteri, asezarea este o sursa inepuizabila de legende si mituri cu care localnicii reusesc sa-i cucereasca pe turisti. Prima mentiune documentara a localitatii dateaza de la 1343 si este vorba de un act destinat voievodului Ladislau. Evenimentele istorice care au marcat de-a lungul timpului istoria Ardealui nu sunt straine de aceste meleaguri, fie ca a fost vorba de rascoala lui Horea sau evimentele din perioada pasoptista.

Atractii si obiective turistice in Valisoara

Frumusetea locului si a imprejurimilor o sa va cucereasca inca din primul moment, mai ales daca sunteti amatori de excursii in natura, drumetii montane sau pescuit in ape cristaline. Este locul perfect pentru plimbari cu bicicleata sau pe jos, in timp ce amatorii de sporturi extreme, pot zbura cu parapanta. Toate acestea le puteti experimenta din plin la Cheile Valisoarei, mandria localnicilor, un adevarat colt de rai. Declarata rezervatie naturala, aceasta este destinatia perfecta, daca vreti sa va indepartati de zgomotul orasului si de stresul cotidian. Din intinerariul vostru nu poate lipsi Cetatea Coltesti, cel mai pretios obiectiv turistic din zona, construita in anul 1296.

Valisoara