Cum se ajunge in Rusia

Rusia nu face parte din Uniunea Europeana si tocmai de aceea calatoriile in aceasta tara se fac numai pe baza de viza. Pentru a o obtine, trebuie sa primiti o invitatie pe care o veti prezenta ambasadei Rusiei din capitala Romaniei. Viza nu se obtine la vama. Persoanele care au reusit sa obtina viza, trebuie sa detina la frontiera urmatoarele acte: viza valabila si copii dupa aceasta, pasaport valabil macar inca sase luni dupa obtinerea vizei de turist, copii dupa pasaport, copia invitatiei si formularul „migration card”, o hartie speciala pe care trebuie sa o completati. In cazul in care viza nu este inregistrata in maxim 72 de ore de la obtinerea acesteia, veti plati o taxa de aproximativ 50 de dolari si exista posibilitatea sa nu puteti intra sau iesi din Federatia Rusiei.

Calatoria cu avionul in Rusia

Federatia Rusa dispune de nenumarate aeroporturi, dintre care cele mai mari sunt: Domodedovo (Moscova), Vnukovo (Moscova) si Pulkovo (Sankt Petersburg). Persoanele care doresc sa calatoreasca pe cale aeriana pot lua avionul de pe Aeroportul international Henri Coanda din Bucuresti. Toate avioanele care pleaca spre Moscova fac escala la Munchen, Frankfurt, Kiev sau Viena, in functie de compania aeriana pe care o alegeti. Avioanele pleaca de mai multe ori pe zi si calatoria dureaza cateva ore.

In cazul in care inchiriati o masina, in Moscova veti gasi numeroase companii care se ocupa cu aceasta activitate. Toate masinile oferite spre inchiriere dispun de asigurare.

Calatoria cu trenul in Rusia

Persoanele care prefera calatoria pe calea ferata, pot lua trenul care pleaca spre Moscova din Gara de Nord din Bucuresti. Calatoria va dura aproximativ o zi, in functie de cat de mult timp veti fi retinuti la frontiera. Din Moscova puteti inchiria un autoturism, lua un alt tren sau merge cu autobuzul pana la destinatia aleasa.

Calatoria cu autoturismul in Rusia

In cazul in care preferati sa mergeti in Federatia Rusiei cu masina sau cu autocarele care fac zilnic excursii organizate spre aceasta destinatie, trebuie sa va interesati care este cel mai bun traseu rutier de urmat. Pentru a ajunge in Rusia aveti mai multe optiuni, putand traversa Ucraina, Ucraina si Belarus sau Moldova si Ucraina.

In general, soferii de autocare care pleaca din Bucuresti pana la Moscova, parcurg traseul rutier Bucuresti – Chisinau – Vinnita – Jitomir – Kiev – Moscova. Distanta dintre Bucuresti si capitala Rusiei este de aproximativ 1900 kilometri, in functie de traseul pe care il urmati. Timpul estimativ pana la destinatie este de o zi si jumatate, depinzand de numarul opririlor pe care le faceti si de cat de mult timp sunteti retinuti in vama.

Cand ajungeti la frontiera rusa, nu uitati sa va achizitionati vigneta. De asemenea, nu uitati sa va incheiati asigurarea medicala obligatorie de sanatate, deoarece veti fi controlati la vama daca o detineti. Autoturismul nu trebuie sa fie murdar, pentru ca exista riscul sa nu fiti primiti in vama.

Cand plecati in Federatia Rusa, asigurati-va ca aveti in autoturismul dumneavoastra trusa de prim ajutor, vesta, triunghiurile reflectorizante, stingatorul auto, piese de schimb si scule, precum si lampi. Chiar daca stati pe bancheta din spate, purtarea centurii de siguranta este obligatorie, iar daca calatoriti cu copii mai mici de 12 ani, acestia nu vor avea voie sa stea pe scaunul din fata. De asemenea, ei nu au voie sa fie nici pasagerii motocicletelor.

Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau a stupefiantelor este strict interzisa, considerandu-se o infractiune grava, soferii care incalca aceasta regula fiind pedepsiti dupa legile care se afla in vigoare. In cazul in care sunteti vitezoman, amenzile sunt usturatoare. Limitele de viteza admise in Federatia Rusa sunt: 50 km/h in orase, 60 km/h in sate, 90 de km la ora pe soseslele principale si 120 de km/h pe autostrazi. O alta infractiune in aceasta tara, este detinerea si folosirea de aparate radar si antiradar, infractiunea pedepsindu-se conform legii ruse in vigoare.

In cazul in care sunteti doar turist si intentionati sa stati pe teritoriul Rusiei mai putin de 6 luni, veti putea conduce cu propriul dumneavoastra carnet de conducere, atata timp cat acesta este tradus si in limba rusa. Daca vreti sa stati mai mult de jumatate de an, va trebui sa dati un examen pentru a obtine un carnet de conducere local.

Daca calatoriti cu animale de companie, trebuie sa stiti ca acestea nu vor fi primite la vama in cazul in care nu au carnet de sanatate. De asemenea, daca calatoriti pe timp de iarna, nu uitati sa va echipati anvelopele cu lanturi de zapada, altfel riscati sa ramaneti inzapeziti si sa primiti amenda.

Calatoria cu vaporul in Rusia

Rusia dispune de multe porturi maritime, atat pentru transportul de persoane, cat si pentru importarea si exportarea produselor din tara. Cele mai importante porturi din Federatia Rusa, sunt la Marea Azov, Oceanul Pacific, Marea Baltica, Marea Caspica si Marea Alba. Persoanele care prefera sa calatoreasca pe apa nu o pot face direct din Romania, insa pot lua vaporul din Ucraina sau Polonia.