Cum se ajunge in Saint Barthelemy

Calatoria cu avionul in Saint Barthelemy

Pentru a ajunge in St. Barthelemy, turistii sositi din Europa, trebuie sa faca escala intr-una din insulele mai mari din Caraibe, deoarece dimensiunile reduse ale aeroportului local Juliana Airport (SBH) il fac o destinatie potrivita doar pentru avioanele de mici dimensiuni. O calatorie si mai interesanta este sa optati pentru o cursa cu avionul pana la St. Maarten sau Guadelupe, de unde sa luati feribotul cu destinatia St. Bathelemy. Air France, Alitalia si KLM au programate zboruri directe din Europa cu destinatia St. Maarten si Guadalupe, in timp ce de la Guadelupe puteti zbura cu Air Antilles Expres, care efectueaza zboruri destinatia St. Barthelemy.

Pentru calatoria de la Bucuresti la St. Bathelemy aveti nevoie 15 ore, cu escale la Paris si St. Maarten.

Calatoria cu masina in Saint Barthelemy

Calatoria cu masina este mai mult decat oportuna, avand in vedere ca in insula nu exista un sistem public de transport in comun. In St. Barthelemy, autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de mers, iar viteza maxima admisa este de 50 km/h. Regulile de circulatie sunt similare cu cele europene si este absolut obligatorie purtarea centurii de siguranta. Este indicat sa verificati constant nivelul de combustibil din rezervor, avand in vedere ca in insula nu exista decat doua benzinarii, una situata in apropierea aeroportului, si una situata la Lorient. Drumurile, bine intretinute, dar abrupte si cu numeroase curbe stranse, ar putea ridica unele probleme celor neexperimentati.

Parcarea se poate realiza in spatiile special amenajate sau acolo unde nu sunt semne de interzicere, cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului. Din cauza suprafetei restranse, insuficienta pentru numarul mare de masini, traficul este congestionat, motiv pentru care deplasarea cu masina va poate solicita destul de mult, mai ales in capitala Gustavia si in St. John. Sunt si cateva companii care ofera servicii rent-a-car, de unde puteti alege fie autoturisme 4X4, fie masini mai mici, mult mai eficiente pentru traficul aglomerat din insula St.Barthelemy.

O metoda mai rapida dar nu tocmai sigura este sa va deplasati cu bicicleta, motocicleta sau scuterul. Oricum, circulati cu prudenta, mai ales ca drumurile asfaltate, dupa ploaie, devin alunecoase.

Taxiurile nu sunt atat de numeroase cum v-ati astepta si oricum sunt foarte putini soferii care accepta curse dupa lasarea noptii, motiv pentru care este bine, cel putin in timpul sezonului turistic de varf, sa faceti rezervarea in avans, daca aveti nevoie de un mijloc de trasport. In general, cea mai ieftina cursa nu scade sub 10 euro, iar cea mai lunga nu depaseste 20 euro, in conditiile in care pe durata weekendului, tarifele cresc cu 50%.

Calatoria cu feribotul in Saint Barthelemy

Exista o retea destul de complexa de transport cu feribotul intre insulele aflate in vecinatatea St. Barthelemy, in special cu destinatia St. Maarten. Calatoria cu feribotul public dureaza aproximativ jumatate de ora. Compania The Edge efectuaza cinci curse pe saptamana intre St. Maarten si Simpson Bay, de marti pana sambata, cu plecare la 9.00 si intoarcere la St. Barthelemy la orele serii. Turistii interesati de mai multa intimitate, pot calatori cu yachturi mai mari sau mai mici, pe care le puteti inchiria din port, cele mai renumite fiind cele apartinand companiilor Jicky Marine Service si Master Ski Pilou, ambele cu sediul in Gustavia.