Ghid turistic Saint-Pierre

Despre Saint-Pierre

Saint-Pierre este capitala colectivitatii franceze Saint Pierre si Miquelon, aflata in apropierea coastei insulei Terranova, din Canada.

Saint Pierre este deservita de Aeroportul International omonim, localizat in sudul insulei. Pe acesta opereaza compania aeriana Air Saint-Pierre, care efectueaza zboruri din si catre Aeroportul Miquelon, cinci aeroporturi din Canada, St John si Stephenville din Terranova, Montreal din Quebec, Halifax si Sudney din Noua Scotie.

Puteti ajunge in Saint-Pierre si cu feribotul. SPM Express are curse intre Saint-Pierre si Terranova din aprilie pana in septembrie, care dureaza aproximativ 90 de minute.

Saint-Pierre este cea mai populata dintre cele doua municipalitati care alcatuiesc Saint Pierre si Miquelon, peste 90% dintre cetateni locuind acolo. Cu toate acestea, ca suprafata, este considerabil mai mica decat Miquelon. Municipalitatea este alcatuita din insula propriu-zisa Saint Pierre si cateva insule mai mici din apropiere. Principala asezare din Saint Pierre este situata la nord de portul Barachois, in estul insulei.

In apropiere de marginea portului veti gasi Casa Vamilor, in spatele careia se afla Piata Charles de Gaulle, centrul orasului. Alt reper important din Saint Pierre este Catedrala, aflata in nordul Pietei Charles de Gaulle, reconstruita la inceputul secolului XX in urma unui incendiu de proportii. Merita vizitat si Farul Pointe aux Canons, aflat chiar in port, unde veti avea posibilitatea sa vedeti un tun folosit in Razboiul Crimeei, dar si Fronton Zazpiak Bat, o arena pe care se joaca sportul basc traditional, pelota. Cladirea Postei din Saint-Pierre are o arhitectura alsaciana, adusa pe insula la inceputul secolului XX. Turnul cu ceas al acestei cladiri, in forma de calugar care se roaga, ofera privelisti asupra Pietei Charles de Gaulle. In Cimitirul din Saint-Pierre veti avea posibilitatea sa vedeti sute de monumente construite intr-un stil unic in America de Nord. La Musee Heritage exista exponate religioase si medicale din secolele al XIX-lea si al XX-lea. Tot acolo se afla si o expozitie care ilustreaza vremea Prohibitiei. Daca sunteti interesati de istoria insulei, va recomandam o vizita la Musee de l’Arche, unde se afla arhivele referitoare la cultura si istoria Saint-Pierre. In acest muzeu, printre multitudinea de exponate, veti gasi si faimoasa ghilotina folosita la executiile din 1889. Daca sunteti pasionati de pescuit trebuie sa mergeti la Musee Archipelitude, unde veti gasi exponate legate de industria pescuitului.

In ceea ce priveste restaurantele din Saint Pierre, va recomandam sa faceti intotdeauna rezervare inainte de a merge, deoarece tind sa se aglomereze, in special in timpul cinei. Dintre acestea va recomandam: La Voilerie, unde veti gasi un meniu variat care contine preparate culinare frantuzesti si produse locale; La Brasserie del L’Ile de France, unde puteti consuma preparate traditionale frantuzesti, gustari si pizza; Le Feu de Braise, cu preparate frantuzesti si mai multe feluri de pizza; Le Maringoin’fre, unde puteti consuma clatite, fripturi, hamburgeri si supe; L’Express, un restaurant de tip fast-food; Le Skreo, cu un meniu ce contine preparate din pui, salate, hamburgeri, fructe de mare si sandwich-uri.

Dintre unitatile de cazare aveti de ales intre Auberge del L’Archipel sau Chez Helene, unde o camera dubla costa 45 de Euro/noapte; Auberge Quatre Temps sau Auberge Saint-Pierre, cu camere al caror pret incepe de la 48 de Euro/noapte; Bernard Dodeman B&B, Roland Vigneau B&B sau Le Paris Madrid, unde costul unei camere este de 40 de Euro/noapte; Hotel Ile de France, Hotel-Motel Robert sau Residence Appart – Hotel les Iris, unde veti gasi camere si apartamente al caror pret porneste de la 80 de Euro/noapte; La Lanterne B&B, unde pretul unei camere este de 35 de Euro/noapte; Motel Rode, care ofera apartamente la pretul de 110 Euro/noapte.

Saint-Pierre